ABTTF
TR
HABER BÜLTENİMİZE KAYIT OLUN Bülten İcon
Batı Trakya

ALMANYA WITTEN'DE BATI TRAKYA TÜRKLERİNİN GÖVDE GÖSTERİSİ

09.01.2008
ABTTF üyesi Witten Batı Trakya Türkleri Dayanışma ve Yardımlaşma Derneği tarafından 5 Ocak Cumartesi akşamı düzenlenen Batı Trakya Kültür Gecesi üst düzey ve oldukça geniş bir katılıma sahne oldu. Geceye Witten Batı Trakya Türkleri Dayanışma ve Yardımlaşma Derneği Genel Başkanı Sami Yusuf ve dernek yönetim kurulu üyelerinin yanı sıra, ABTTF Başkanı Halit Habipoğlu ve ABTTF yöneticileri ile İskeçe Milletvekili Dr. Çetin Mandacı, İskeçe Müftüsü Ahmet Mete ve T.C. Essen Başkonsolosu Dr. Hakan Akbulut katıldı. Geceye aynı zamanda ABTTF üyesi Duisburg, Gütersloh, Höchst/Odenwaldt, Schwabach, Troisdorf dernek başkanları ve yöneticileri ile Hollanda’dan Lahey (Den Haag) Batı Trakya Türkleri Derneği Başkanı Salih Mehmet ve dernek yöneticileri iştirak etti. Yetkililerin yanı sıra Almanya’nın dört bir yanında yaşayan Batı Trakya Türklerinin ve Türk basınının da geceye büyük ilgi gösterdiği dikkatlerden kaçmadı.

Witten Batı Trakya Türkleri Derneği Genel Başkanı Sami Yusuf’un Batı Trakya Türklerinin gücüne işaret ettiği ve özellikle Batı Trakya’dan gelen yetkililere teşekkür ettiği konuşmasıyla başlayan gecede ardından ABTTF Başkanı Halit Habipoğlu bir konuşma yaparak Avrupa’da yürütülen mücadelenin önemine değindi. Habipoğlu Batı Trakya Türklerinin hak arama mücadelesini Avrupa’da devam ettirdiklerini belirterek “bir çok fedakarlık yaparak yürüttüğümüz bu mücadeleyi daha da ileriye götürebilmek için bu gecede olduğu gibi bütün Batı Trakyalıların güç birliği içinde olması ve derneklerimize hiç bir karşılık beklemeden sahip çıkması gerekir” dedi. Habipoğlu ayrıca anavatan Türkiye’nin de her zaman yanlarında olduğunu belirtirken geceye katılan T.C. Essen Başkonsolosu’na teşekkür ederek “ülkemiz Yunanistan ve anavatanımız Türkiye arasındaki iyi ilişkilerin daha da gelişmesi için Azınlık olarak çaba harcamaya devam edeceğiz. Çünkü biz Batı Trakya Türkleri iki ülke arasında kardeşlik, dostluk köprüsüyüz” şeklinde konuştu.

Milletvekili Çetin Mandacı ve Müftü Ahmet Mete’nin verdiği önemli mesajlar

Batı Trakya’dan gelerek geceye katılan İskeçe Milletvekili Dr. Çetin Mandacı ve İskeçe Müftüsü Ahmet Mete konuşmalarında önemli mesajlar verdi. Milletvekili Mandacı kendilerinin Yunanistan Parlamentosu’nda Batı Trakya Türklerinin haklarını savunmaya çalıştıklarını Avrupa’daki Batı Trakya Türklerinin de Batı Trakya sorununun çözümü için Avrupa çapında kararlılıkla mücadele etmesinin önemli olduğunu söyledi. Milletvekili Mandacı “bizler Batı Trakya’da ve Yunanistan Parlamentosu’nda, sizler de burada Avrupa’nın kalbinde, birlikte güçlü bir işbirliği içerisinde Batı Trakya Türklerinin haklarını elde edebilmesi için mücadeleye kararlı bir şekilde devam etmeliyiz” dedi. İskeçe Müftüsü Ahmet Mete de Batı Trakya davasının başarıya ulaşabilmesi için Batı Trakya Türklerinin öncelikli olarak kültürlerine, dillerine ve dinlerine sahip çıkmaları gerektiğini vurgulayarak ailelerden gençlerin eğitimleriyle yakından ilgilenmelerini istedi. Müftü Mete “Batı Trakya’nın geleceği gençlerimizdir. Almanya’da Batı Trakyalı Türk gençlerinin Türk kültürünü yaşaması daha zor. Özellikle ailelerden şunu istiyorum ki, çocuklarınıza Türk kültürünü, Türk dilini ve İslam dinini iyi öğretin. Bu şekilde Batı Trakya davasını yürütecek genç nesilleri yetiştirebiliriz” şeklinde görüşlerini ifade ederek Batı Trakyalı ailelere mesaj verdi. Milletvekili Çetin Mandacı ve Müftü Ahmet Mete’nin Almanya’ya kadar gelerek gecede yer alması ve verdikleri mesajlar Avrupa’da yürütülen Batı Trakya mücadelesine önemli bir destek olarak yorumlandı.

T.C. Essen Başkonsolosu Akbulut: “Batı Trakya’daki durum Yunanistan’ın ve aynı zamanda Avrupa Birliği’nin de büyük bir ayıbıdır”

Gecede son olarak konuşan T.C. Essen Başkonsolosu Dr. Hakan Akbulut da anavatan Türkiye olarak Batı Trakya Türklerine her zaman destek olduklarını ancak öncelikli olarak Batı Trakya Türklerinin kendilerinin kararlı bir mücadele yürütmesi gerektiğini vurguladı. Başkonsolos Akbulut “hiç kimsenin en ufak bir kuşkusu dahi olmasın; biz Türkiye Cumhuriyeti Devleti olarak her zaman Batı Trakya Türklerine destek olacağız. Ancak bizim desteğimiz hukuk ve diplomatik kurallar çerçevesinde bir yere kadar sınırlıdır. Öncelikle sizler Yunanistan vatandaşı olarak, ülkenizin demokratikleşmesi için, daha da gelişmesi için ve Batı Trakya Türklerinin haklarının elde edilmesi için kararlı bir mücadele yürütmelisiniz. Bu etkinlikleri arttırmalı ve özellikle sosyal etkinliklere de ağırlık vermelisiniz. Bizim Türkiye Cumhuriyeti Devleti olarak verdiğimiz desteğin ancak o zaman bir anlamı olur” dedi. Başkonsolos Akbulut ardından Yunanistan’a ve Avrupa Birliği’ne de sert eleştirilerde bulunurak “Batı Trakya’da Türklerin kimliği tanınmıyor, Türklerin Osmanlı döneminden bu yana özgürce yönettikleri kendi vakıflarının yönetimleri ellerinden alınıyor, Türk kültürüne ait eserler göz göre yok ediliyor. Bu, Yunanistan gibi insan hakları bayraktarlığı yapan bir ülkenin yanı sıra aynı zamanda üyesi olduğu Avrupa Birliği’nin de büyük bir ayıbıdır. Bu ayıbın üstü örtülemez. Biz Türkiye Cumhuriyeti Devleti olarak bunları başta Avrupa Birliği olmak üzere bütün uluslararası platformlarda dile getiriyoruz. Siz Batı Trakya Türkleri de bunlara kayıtsız kalmayacak ve mücadele edeceksiniz. Kayıtsız kalırsanız mücadeleden bir sonuç alınamaz” şeklinde açık mesajlar verdi.

Büyük bir coşku içerisinde geçen gecede katılımcılar Batı Trakya yöresine ait türkülerle eğlenirken düzenlenen çekilişle hediyeler de dağıtıldı. Geç saatlere kadar devam eden Batı Trakya gecesi, memnuniyetlerini ifade ederek ayrılan misafirlerin, uzun bir aradan sonra Batı Trakyalı yetkililer ve Avrupa’daki Batı Trakya Türkleri arasında sergilenen güç birliğinden oldukça memnun oldukları da gözlendi.

GALERİ