ABTTF
TR
HABER BÜLTENİMİZE KAYIT OLUN Bülten İcon
Batı Trakya

ABTTF Batı Trakya Türk Azınlığı’nın sorunlarını AKPM’de dile getirdi

06.10.2011
Avrupa Batı Trakya Türk Federasyonu (ABTTF), 4-5 Ekim 2011 tarihlerinde Avrupa Konseyi Parlamenterler Meclisi’ne (AKPM) resmi çalışma ziyaretinde bulundu. AKPM Sonbahar Oturumu paralelinde gerçekleştirilen iki günlük çalışma ziyaretinde ABTTF Başkanı Halit Habipoğlu ile ABTTF Genel Müdürü K. Engin Soyyılmaz, AKPM Azınlık Hakları Alt Komisyonu Başkanı Boriss Cilevics (Letonya), Irkçılığa ve Hoşgörüsüzlüğe Karşı Avrupa Komisyonu (ECRI) Genel Sekreteri Stephanos Stavros, AİHM Kararları İnfaz Dairesi Başkanı Geneviève Mayer ve Avrupa Konseyi İnsan Hakları Komiseri Danışmanı Giancarlo Cardinale ile Batı Trakya Türk Azınlığı’nın sorunlarını görüştü.

AKPM Türk Delegasyonu Başkanı Nursuna Memecan ile ABTTF’nin çalışmaları ve Batı Trakya Türk Azınlığı’nın sorunlarını görüşen ABTTF, Türk basınının Avrupa Konseyi muhabirleri ile de görüştü. NTV Fransa Bürosu’nu ziyaret ederek Kayhan Karaca ile görüşen ABTTF, Batı Trakya’da yaşanan güncel gelişmeler hakkında bilgilendirmede bulundu.

19. madde sorunu konusunda çözüm yok!

Boriss Cilevics ile gerçekleştirilen görüşmede ABTTF Başkanı Halit Habipoğlu, Yunanistan’da Batı Trakya Türk Azınlığı’nın eşitsiz ve ayrımcı uygulamalara maruz bırakılmaya devam ettiğini söyledi. Yürürlükten kaldırılmasının üzerinden 13 yılı aşkın bir süre geçmesine rağmen Cilevics’in kendisinin de yakından bildiği Yunan Vatandaşlık Yasası’nın eski 19. maddesi sorununun halen devam ettiğini söyleyen Başkan Habipoğlu, Yunanistan İçişleri, Adem-i Merkeziyet ve E-Hükümet Bakanı Haris Kastanidis’in sayıları 400’ü bulan Selanik Yahudilerine ve kan bağı bulunan akrabalarına Yunan vatandaşlığının iade edilmesi imkanının incelenmesini önermesine karşılık 19. Madde ile vatandaşlıktan çıkarılan yaklaşık 60 bin Türk'ün hiçbir şekilde gündeme getirilmediğini söyledi. Avrupa Konseyi İnsan Hakları Komiseri Danışmanı Giancarlo Cardinale ile gerçekleştirilen görüşmede ise Başkan Habipoğlu, 19. Madde sorununu gündeme getirmek için çalıştıklarını, son olarak BM İnsan Hakları Konseyi 18. Oturumu’na bu konu ile ilgili olarak yazılı bildiri sunduklarını söyledi.

Ekonomik kriz ortamında azınlıklar günah keçisi haline geliyor

Boriss Cilevics ile gerçekleştirilen görüşmede Başkan Habipoğlu, Yunanistan’da yaşanan derin kriz ortamında Batı Trakya Türk Azınlığı’na karşı giderek artan oranda hoşgörüsüz davranıldığını zira bazı basın organlarında Batı Trakya Türk Azınlığı’nın hedef gösterildiğini söyledi. Başkan Habipoğlu, bu durumun hassas bir dönemden geçen ülkede nefretin yayılmasına sebep olabileceğini belirtti. Cilevics, Letonya’da üç yıl önce benzer bir durumun yaşandığını ve azınlıkların böylesi zor dönemlerde günah keçisi olarak ilan edildiklerini belirtti.

SÖPA’nın yerini alacak alan Azınlık Bölümü eğitim özerkliğine zarar vermemeli

ECRI Genel Sekreteri Stephanos Stavros ile gerçekleştirilen görüşmede Başkan Habipoğlu, 19. madde sorununun yanı sıra eğitim alanında yaşanan sorunlar çerçevesinde Selanik Özel Pedagoji Akademisi’ne (SÖPA) ilişkin süreci anlattı. Başkan Habipoğlu, SÖPA yerine Selanik Aristoteles Üniversitesi’nde açılan Azınlık Bölümü’ne bu yıl 21 azınlık öğrencisinin alındığını, ancak gelecek yıllarda bölüme sadece Azınlık öğrencilerinin alınacağına dair bir garanti olmadığını, bu durumun eğitim alanındaki özerk yapının altını oymasından endişe ettiklerini belirtti.

AİHM kararlarının uygulanmasında yaşanan sorunlar devam ediyor

AİHM Kararları İnfaz Dairesi Başkanı Geneviève Mayer ile gerçekleştirilen görüşmede Başkan Habipoğlu, AİHM’nin İskeçe Türk Birliği, Rodop İli Türk Kadınları Kültür Derneği ve Meriç Azınlık Gençleri Derneği’nin Yunanistan’ı mahkum eden kararlarına karşın bu kararların halen uygulanmadığını ifade etti, kararların uygulanmasına dair sürecin son durumu hakkında Mayer’den bilgi edindi.
GALERİ