ABTTF
TR
HABER BÜLTENİMİZE KAYIT OLUN Bülten İcon
Batı Trakya

ABTTF Brüksel’e günlük çalışma ziyaretinde bulundu

30.03.2012
Avrupa Batı Trakya Türk Federasyonu (ABTTF), Brüksel’e bir günlük çalışma ziyaretinde bulundu. ABTTF Başkanı Halit Habipoğlu ve ABTTF Genel Müdürü K. Engin Soyyılmaz, AP Milletvekili Iuliu Winkler (Romanya) ile Brüksel merkezli sivil toplum kuruluşu Human Rights Without Frontiers (HRWF) Direktörü Willy Fautre ile Batı Trakya Türk Azınlığı’nın sorunlarını görüştüler.

ABTTF AP Milletvekili Iuliu Winkler’e Batı Trakya Türk Azınlığı’nın sorunlarını anlattı

AP Milletvekili Iuliu Winkler ile gerçekleştirilen görüşmede ABTTF Başkanı Halit Habipoğlu, Batı Trakya Türk Azınlığı’nın Lozan Barış Antlaşması ile eğitim ve din alanlarında özerk kılınmasına rağmen 1967 Albaylar Cuntası ile özerk yapının fiilen ortadan kaldırıldığını söyledi. Batı Trakya Türk Azınlığı’nın “Müslüman” azınlık olarak devlet tarafından resmi olarak tanınan tek azınlık olduğunu söyleyen Habipoğlu, Batı Trakya Türk Azınlığı’nın etnik “Türk” kimliğinin tanınmadığını dile getirdi. Bu çerçevede Habipoğlu, Yunanistan’da Batı Trakya Türk Azınlığı’nın isminde “Türk” kelimesi geçen derneklerin kapatıldığını ve yeni kurulacak derneklerin ise kayıt altına alınmadığını söyledi.

Başkan Habipoğlu, Yunanistan’ın yeniden yapılandırıldığı bu dönemde azınlık sorunlarına da farklı bir bakış açısı ile bakılması gerektiğini belirtti. Habipoğlu, Yunanistan’ın temel sorununun olaylara bakış açısı ve sorunları çözmedeki yetersizliği olduğunu söyleyen Başkan Habipoğlu, Avrupa Birliği’nin temel değerleri ve ilkeleri ile gerçek anlamda uyumlu bir ülke olması için Yunanistan’a yardım edilmesi gerektiğini ifade etti.

Başkan Habipoğlu: Yunanistan diyalog kurmaktan kaçınarak tek taraflı hareket ediyor

ABTTF’nin de üyesi olduğu Avrupa Temel Haklar Platformu üyesi, Brüksel merkezli sivil toplum kuruluşu Human Rights Without Frontiers (HRWF) Direktörü Willy Fautre ile gerçekleştirilen görüşmede ise Başkan Habipoğlu, Batı Trakya Türk Azınlığı’nın sorunlarını Fautre’ye aktardı. Dernek kurma özgürlüğü sorununu dile getiren Habipoğlu, Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi’nin Yunanistan’ı mahkum eden üç kararı bulunmasına rağmen Yunanistan’ın AİHM kararlarını ısrarla uygulamadığını belirtti. İskeçe Türk Birliği davasını detayları ile aktaran Habipoğlu, İskeçe Türk Birliği’nin resmiyetinin iade edilmesi talebinin Yunan Yargıtay’ı tarafından reddedildiğini belirtti. Batı Trakya Türk Azınlığı’nın 19. Madde sorunu da dile getiren Habipoğlu, Yunan Vatandaşlık Yasası’nın eski 19.Maddesi ile yaklaşık 60 bin Türk’ün vatandaşlıktan çıkarıldığını söyledi. Sorunların çözümü konusunda ise Habipoğlu, Yunanistan’ın diyalogtan kaçınarak tek taraflı hareket ettiğini belirtti. Azınlıklar sorununun Avrupa’nın sorunu olduğunu söyleyen Başkan Habipoğlu, bu soruna Avrupa Birliği düzeyinde Yunanistan dahil tüm üye ülkeleri kapsayan genel bir çözüm üretilmesi gerektiğini söyledi.
GALERİ