ABTTF
TR
HABER BÜLTENİMİZE KAYIT OLUN Bülten İcon
Batı Trakya

Batı Trakya Türk kadınları Batı Trakya Türkleri Kadın Kurultayı’nda buluştu

21.05.2012
Batı Trakya Türk kadınları yaşamın her alanında yaşadıkları sorunları tartıştılar, taleplerini dile getirdiler

Avrupa Batı Trakya Türk Federasyonu (ABTTF), 18-19 Mayıs 2012 tarihlerinde Batı Trakya Kadın Platformu tarafından ABTTF ve Batı Trakya Türkleri Dayanışma Derneği’nin (BTTDD) ortaklığında düzenlenen Batı Trakya Türkleri Kadın Kurultayı’na katıldı. Gümülcine’de Chris&Eve otelinde düzenlenen kurultayda Batı Trakya’nın, Türkiye’nin ve Avrupa’nın farklı şehirlerinde yaşayan Batı Trakya Türk Azınlığı’na mensup kadınlar bir araya geldi, Batı Trakya Türk kadının ekonomik, sosyal, kültürel ve siyasi yaşamda karşılaştıkları sorunları tartıştı.

Batı Trakya Kadın Platformu ile İskeçe ve Gümülcine’deki Batı Trakya Türk Azınlığı’na ait sivil toplum kuruluşlarının kadın temsilcileri ile Batı Trakya Türkleri Dayanışma Derneği (BTTDD) Kadın Kolları’nın ve Türkiye’de çeşitli üniversitelerde eğitim veren akademisyenlerin buluştuğu toplantıya ABTTF adına ABTTF Eski Genel Sekreteri Nesrin Hacı Mehmet, ABTTF Uluslararası İlişkiler Direktörü Melek Kırmacı Arık, ABTTF Uluslararası Çalışmalar ve Lobi Grubu üyesi Funda Reşit ve ABTTF Uluslararası Çalışmalar ve Lobi Grubu’nun ilk üyesi ve bugün Kuzey Ren-Vestfalya Eyaleti Uyum Bakanlığı’nda çalışan Cemile Yusuf katıldı.

Komisyon çalışmalarında Batı Trakya Türk kadınları sorunlarını anlattı

18 Mayıs 2012 tarihinde gerçekleştirilen kadın hakları, eğitim, aile ve çocuk ile siyaset komisyonu olmak üzere dört komisyon toplantısında Batı Trakya Türk kadınları, Batı Trakya Türk kadınının yaşadığı sorunları anlatan sunumlar gerçekleştirdiler, çözüm önerilerini dile getirdiler. ABTTF Eski Genel Sekreteri Nesrin Hacımehmet, Aile ve Çocuk Komisyonu’nda kültür çatışması ve çocuk yetiştirme, ABTTF Uluslararası Çalışmalar ve Lobi Grubu üyesi Funda Reşit Eğitim Komisyonu’nda Batı Trakya Türkleri ve Almanya’da yaşayan Türk gençlerin eğitimde karşılaştığı sorunlar konulu sunumlar gerçekleştirdiler. ABTTF Uluslararası İlişkiler Direktörü Melek Kırmacı Siyaset Komisyonu’nda Avrupa mevzuatındaki kadın hakları ve pratikteki durum, ABTTF Uluslararası Çalışmalar ve Lobi Grubu’nun ilk üyesi Cemile Yusuf ise yine Siyaset Komisyonu’nda Almanya’da göçmen kökenli kadınların siyasi alanda yaşadıkları sorunlar hakkında sunum gerçekleştirdiler.

Kurultayın ikinci gününe yaklaşık bin Batı Trakya Türk kadını katıldı

Batı Trakya’nın farklı köylerinden yaklaşık bin Batı Trakya Türk’ü kadının katıldığı kurultayın ikinci günü el sanatları sergisi açılışı ile başladı. Batı Trakya Kadın Platformu Başkanı Şükran Raif, BTTDD Kadın Kolları Başkanı Hürrem Şevketoğlu ve ABTTF Uluslararası İlişkiler Direktörü Melek Kırmacı, selamlama konuşmalarında kurultayın gerçekleştirilmesini mümkün kılan herkese teşekkür ederek bir ilki gerçekleştirmenin mutluluğunu yaşadıklarını söylediler.

Protokol konuşmalarında ise T.C. Gümülcine Başkonsolosu Mustafa Sarnıç, Batı Trakya’da kadına büyük bir önem verildiğini ancak Batı Trakya’nın tarıma dayalı bir ekonomik yapıya sahip olması dolayısı ile kadına ait sorumlulukların çok fazla olduğunu dile getirdi. Batı Trakya Türkleri Kadın Kurultayı’nın gerçekleşmesinden duyduğu memnuniyeti dile getiren Başkonsolos Mustafa Sarnıç, kadın sorunlarının tartışıldığı kurultay sonunda bölgede yaşayan azınlık kadınlarının sorunlarının çözülmesine yönelik önerilerin oluşturulmasını temenni ettiğini söyledi.

Protokol konuşmalarının tamamlanması ile birlikte dört komisyona ait raporlar okundu, toplantı kurultay sonuç bildirisinin okunması ile sona erdi. Sonuç bildirisinde Batı Trakya Türk kadının ekonomik, sosyal, kültürel ve siyasi yaşama eşit şekilde katılımının sağlanması amacı ile mevcut sorunların ortadan kaldırılması gerektiği ifade edildi, sorunların ortadan kaldırılmasına yönelik talepler dile getirildi. Kurultay, Dragos Musiki Derneği’nin konseri ile sona erdi.

Kurultay sonrasında azınlık basını temsilcileri ile gerçekleştirilen basın toplantısında ise Batı Trakya Kadın Platformu, BTTDD ve ABTTF basının sorularını yanıtladılar. ABTTF Uluslararası İlişkiler Direktörü Melek Kırmacı, Batı Trakya Türk kadınlarının bir araya getirmesi ve bir ilk olması bakımından kurultayın önemli olduğunu ifade ederek kurultayın amacı bakımından hedefine ulaştığını söyledi.
GALERİ