ABTTF
TR
HABER BÜLTENİMİZE KAYIT OLUN Bülten İcon
Batı Trakya

ABTTF Avrupa Konseyi İnsan Hakları Komiseri Nils Muižnieks ile görüştü

16.11.2012
Avrupa Batı Trakya Türk Federasyonu(ABTTF), 16 Kasım 2012 tarihinde, bugün Avrupa Konseyi İnsan Hakları Komiseri Nils Muižnieks ile Batı Trakya Türk Azınlığı’nın sorunlarını görüştü. ABTTF Başkanı Halit Habipoğlu ve ABTTF Uluslararası Çalışmalar ve Lobi Grubu üyesi Seyhan Sarıca’nın Strazburg’ta Komiser Nils Muižnieks ile Strazburg’ta gerçekleştirdiği görüşmede Başkan Halit Habipoğlu, Batı Trakya Türk Azınlığı’nın kendini tanımlama, din ve eğitim alanlarında karşılaştığı sorunları dile getirdi.

60 bin Batı Trakya Türkü vatandaşlıktan çıkarıldı

AK İnsan Hakları Komiseri Ofisi’nden uzmanların da iştirak ettiği görüşmenin başında ABTTF Başkanı Halit Habipoğlu, Komiser Nils Muižnieks’e ABTTF ile görüşmeyi kabul ettiği için teşekkür etti, Türkçe’de “Bir kahvenin 40 yıl hatırı vardır” diye bir söz olduğunu söyleyerek Muižnieks’e kahve seti hediye etti.

ABTTF Başkanı, Komiser Nils Muižnieks’e Yunanistan’da yaşayan Batı Trakya Türk Azınlığı’nın Yunan Vatandaşlık Kanunu’nun eski 19. Maddesi ile yaklaşık 60 bin Batı Trakya Türkünün vatandaşlıktan çıkarıldığını belirtti. Vatandaşlığın iade edilmesine ilişkin bugünkü sürecin nasıl işlediği sorusu üzerine Habipoğlu, 19.Madde ile vatandaşlığını kaybetmiş kişilerin bugün yeniden vatandaşlık başvurusunda bulunmak zorunda bırakıldıklarını ve bu sürecin ekonomik açıdan ağır ve çok yavaş işlediğini belirtti.

Cemaatin seçtiği İmam İlter Meço’ya 21 ay hapis cezası verildi

Din alanında yaşanan sorunları da aktaran Habipoğlu, Batı Trakya Türk Azınlığı’nın dini alanda kendi liderlerine seçmesine izin verilmediğini dile getirdi. Müftülük sorununu ayrıntıları ile aktaran Habipoğlu, Rodos İbrahim Paşa Camii’ne kanuni yetkisi olmadığı halde Dimetoka Müftülüğü’nün bir imam atadığını, bu imamın cemaatin göreve getirdiği ve üç yıldır burada görev yapan İmam İlter Meço hakkında suç duyurusunda bulunması üzerine mahkemenin İmam Meço’ya 21 ay hapis cezası verdiğini belirtti.

Eğitimde en önemli sorunlardan biri azınlık anaokulları sorunu

Eğitim alanında yaşanan sorunları anlatan Habipoğlu, diğer tüm sorunlar arasında anaokul sorununun öneminin altını çizdi. Habipoğlu, Şahin Türk Azınlık İlkokulu’nda 20 öğrencinin yalnızca Yunanca dilinde eğitim veren devlet anaokullarına gitmedikleri gerekçesi ile azınlık ilkokuluna kayıtlarının yapılmadığını, bu çocukları derse kabul eden okul müdürünün ise görevden alındığını dile getirdi. 16-20 Ekim 2012 tarihlerinde bölgeyi Avrupa Parlamentosu Milletvekili François Alfonsi, Uluslararası Sınır Tanımayan İnsan Hakları(HRWF) Örgütü Direktörü Willy Fautre ve Avrupa Halkları Federal Birliği(FUEN) Başkanı Hans Heinrich Hansen’den oluşan bir heyetin ziyaret ettiğini söyleyen Habipoğlu, heyetin yerinde inceleme yaparak bölgede yaşanan insan ve azınlık hakları ihlallerini gözlemlediğini belirtti. Habipoğlu, keşif ziyaretinin sonrasında, 28 Kasım’da Avrupa Parlamentosu’nda düzenlenecek bir konferans ile HRWF Direktörü Willy Fautre’nin hazırladığı raporun açıklanacağını ifade etti.

Aşırı sağın yükselişe geçmesi ile Batı Trakya Türk Azınlığı’na yönelik saldırılar da arttı

Görüşmede Başkan Habipoğlu, Batı Trakya Türk Azınlığı’na yönelik nefret temelli saldırıların aşırı sağcı Altın Şafak partisinin meclise seçilmesini izleyen dönemde artışa geçtiğini söyledi, Altın Şafak destekçilerinin Batı Trakya’da gerçekleştirdikleri eylem ve saldırıları rapor etti.
GALERİ