ABTTF
TR
HABER BÜLTENİMİZE KAYIT OLUN Bülten İcon
Batı Trakya

ABTTF ve DEB Partisi ortaklığı güçlenerek devam ediyor

11.06.2013
Romanya’daki Macar azınlığın temsilcileri ve Avrupa Halkları Federal Birliği(FUEN) Direktörü Batı Trakya’yı ziyaret etti

Avrupa Batı Trakya Türk Federasyonu(ABTTF) ve Dostluk, Eşitlik, Barış(DEB) Partisi ortaklığında gerçekleştirilen bir organizasyon kapsamında Avrupa Halkları Federal Birliği(FUEN) ve FUEN üyesi Romanya’daki Macar azınlığın temsilcisi Romanya’daki Macarlar Demokratik İttifakı(RMDSZ) 7-8 Haziran 2013 tarihlerinde Batı Trakya’yı ziyaret etti. ABTTF Başkanı Halit Habipoğlu ve ABTTF Uluslararası İlişkiler Direktörü Melek Kırmacı’nın eşlik ettiği heyette FUEN Direktörü Jan Diedrichsen, RMDSZ Başkan Yardımcısı ve Romanya Meclisi Dış İlişkiler Komisyonu Başkanı Lazslo Borbely, RMDSZ Uluslararası Sekreteri Lorant Vincze, Laszlo Borbely’nin Basın Danışmanı Hilda Fleischer, Batı Trakya Türk Azınlığı’nın sorunlarını yerinde incelediler.

DEB Partisi’ni Ziyaret

7 Haziran Cuma günü Gümülcine’ye varan heyet ilk olarak DEB Partisi’ni ziyaret etti. DEB Partisi Başkanı Mustafa Ali Çavuş’un DEB Partisi Yönetim Kurulu ve Merkez Yönetme Kurulu’nun karşıladığı heyet, Batı Trakya Türk Azınlığı’nın siyasi alanda yaşadığı problemleri dinlediler. DEB Partisi Genel Başkanı Mustafa Ali Çavuş, DEB Partisi’nin tarihçesini aktardı, bugün bağımsız adaylar için de geçerli olan yüzde 3’lük seçim barajı nedeniyle Batı Trakya Türk Azınlığı’nın bağımsız aday ya da ülkede nüfusun yüzde 1.5’ini oluşturması nedeniyle kendi siyasi partisinden meclise milletvekili gönderemediğini söyledi. Romanya’daki Macar azınlığının geçmişi ve Romanya’da sahip olduğu haklar hakkında bilgi veren Lazslo Borbely ise çoğunluğun iradesi olmadan azınlığın haklarının garanti altına alınmasının çok zor olduğunu bildiklerini söyledi. Borbely, Yunanistan’dan Batı Trakya Türk Azınlığı’nın da desteği ile gerçekleştirilecek Avrupa Vatandaş Girişimi sayesinde artık 150 bin değil, 100 milyon nüfuslu Avrupa ulusal azınlıklarının bir parçası olacaklarını söyledi. FUEN Direktörü Jan Diedrichsen ise FUEN Başkanı Hans Heinrich Hansen’in geçmişte iki kez Batı Trakya’yı ziyaret ettiğini ve azınlığın bir dostu olduğunu ifade ederek Hansen’in Almanya İçişleri Bakanı’nın da olduğu bir toplantıda Yunanistan’da Batı Trakya Türk Azınlığı’nın durumunu dile getirdiğini söyledi. Diedrichsen, Avrupa Vatandaş Girşimi ile düzenlenecek 1 milyon imza kampanyası ile tüm AB üyelerinin kendi ülkelerindeki azınlıkların taleplerini dikkate almak zorunda kalacağını söyledi.

Gümülcine Seçilmiş Müftülüğü’nü ziyaret

DEB Partisi ziyaretinin ardından heyet, Gümülcine Seçilmiş Müftülüğü’nü ziyaret ederek Gümülcine Seçilmiş Müftüsü İbrahim Şerif’in Romanya’da olması nedeniyle Gümülcine Seçilmiş Müftü Yardımcısı Fehim Ahmet ile görüştü. Fehim Ahmet, müftülük ve 240 İmam Yasası’na ilişkin sorunları aktardı, 240 İmam Yasası ile devlet tarafından camilere imam atanmak istendiğini ancak bu durumun azınlık tarafından kabul edilemez olduğunu söyledi. Durum hakkında detaylı bilgi edinmek amacı ile sorular yönelten Laszlo Borbely ve Jan Diedrichsen, 1 milyon imza kampanyasının ulusal azınlıkların sorunlarının aşılmasında önemli bir araç olduğunun altını çizdiler.

1 milyon imza kampanyası azınlık milletvekillerine anlatıldı

SYRIZA Rodop Milletvekili Ayhan Karayusuf’u ziyaret eden heyet, Milletvekili Ayhan Karayusuf’tan azınlığın öncelikle eğitim alanında olmak üzere yaşadığı problemleri dinledi. Lozan Barış Antlaşması ile Batı Trakya Türk Azınlığı’na azınlık statüsü tanındığını söyleyen Karayusuf, azınlığın iki dilli azınlık anaokullarının açılması talebinin yanıtsız bırakıldığını belirtti. Laszlo Borbely, anadilde öğrenim görmeyi istemenin en doğal bir talep olduğunu ifade ederek çift dilli azınlık anaokulları talebinin devlet tarafından yerine getirilmemesinin büyük bir haksızlık olduğunu belirtti. Heyet, 1 milyon imza kampanyası ile ulusal azınlıkların eğitim alanı da dahil olmak üzere pekçok alanda yaşadığı sorunların Avrupa düzeyinde aşılmasına olanak tanıyacağını belirtti.

SYRIZA İskeçe Milletvekili Hüseyin Zeybek’in programının yoğun olması nedeniyle ABTTF ve DEB Partisi, 6 Haziran Perşembe akşamı ziyaret ederek İskeçe’deki ofisinde Milletvekili Hüseyin Zeybek ile görüştü. Yabancı heyetin Cuma günü Gümülcine’ye varması nedeniyle yalnızca ABTTF, DEB Partisi ve Milletvekili Hüseyin Zeybek arasında yapılan görüşmede Batı Trakya Türk Azınlığı’nın sorunları değerlendirildi. Görüşmede ABTTF ve DEB Partisi, Zeybek’e 1 milyon imza kampanyasının detaylarını ve bu kampanyanın Batı Trakya Türk Azınlığı’na neler getireceğini de anlattılar.

Heyet azınlığın sorunlarını ilk ağızdan dinledi

8 Haziran Cumartesi günü ise Romanya Macarları Demokratik İttifakı(RMDSZ) heyetinin işleri dolayısı ile Romanya’ya dönmeleri üzerine ABTTF ve DEB Partisi heyetleri eşliğinde FUEN Direktörü Jan Diedrichsen, bölgedeki ziyaretlerine devam etti. İlk olarak Batı Trakya Azınlığı Yüksek Tahsilliler Derneği(BTAYTD) Başkanı Mehmet Emin ve beraberindekiler ile görüşen Diedrichsen, FUEN üyesi olan BTAYTD’nin çalışmaları kapsamında Köye Erişim Projesi hakkında detaylı bilgi edinmek amacı ile sorular sordu. İki dilli azınlık anaokulları sorunu konusunda bilgi edinen Diedrichsen, Batı Trakya Türk Azınlığı’nın yalnız olmadığını, 100 milyon nüfuslu azınlık toplumu olarak büyük bir aile olduklarını ve Batı Trakya Türk Azınlığı’nın da bu ailenin bir parçası olduğunu söyledi.

Cumartesi günü heyet Dolaphan köyünü ziyaret ederek Mustafçova Belediye Başkanı Mustafa Çakal ile de görüştü. Mustafçova Belediyesi’nin çalışmaları hakkında bilgi veren Mustafa Çukal, yaşadıkları sıkıntıları da aktardı. Önyargıların azınlık ile çoğunluk arasındaki uçurumu derinleştirdiği ifade edilen görüşmede Diedrichsen, 1 milyon imza kampanyasının öneminin altını çizerek bu kampanya ile azınlığın görünürlüğünün artacağını umduklarını belirtti.

Aynı gün heyet İskeçe Merkez Türk İlkokulu’nda düzenlenen kermesi de ziyaret etti. Ardından İskeçe Türk Birliği’ni ziyaret eden heyet, İTB Asbaşkanı Ahmet Çıtak ile görüşerek İTB’nin tarihi ve Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi süreci hakkında bilgi edindi. Süreci yakından bilen Diedrichsen, yalnızca isminde “Türk” kelimesi için derneklerin kapatılmasının kabul edilemez olduğunu söyledi.

Aynı günün akşamında heyet, Batı Trakya Türk Öğretmenler Birliği’ni ziyaret ederek Başkan Sami Toraman ile de görüştü. Eğitim alanında yaşadıkları sıkıntıları öğretmenlerin gözünden dinleyen Jan Diedrichsen, isminde Türk kelimesi için kapatılan derneğin bugünkü durumu hakkında bilgi edindi. Aynı gün Gümülcine Türk Gençler Birliği’ni de ziyaret eden heyet, GTGB Başkanı Koray Hasan ile de görüşerek derneği tarihçesi hakkında bilgi edindi, geçmişten günümüze dernek olarak yaşadıkları sıkıntılar Koray Hasan’dan dinledi. Derneği mevcut çalışmaları hakkında bilgi edinen Diedrichsen, aynı zamanda dernek bünyesinde gerçekleştirilen ebru sanatına ait çalışmaları izledi.

İskeçe Seçilmiş Müftülüğü’nü ziyaret

8 Haziran Cumartesi ABTTF ve DEB Partisi’nin eşlik ettiği heyette FUEN Direktörü Jan Diedrichsen, İskeçe Seçilmiş Müftüsü Ahmet Mete’yi makamında ziyaret etti. Samimi bir ortamda gerçekleştirilen görüşmede Müftü Ahmet Mete, ABTTF’nin ve DEB Partisi’nin ortaklaşa gerçekleştirdiği çalışmalardan memnuniyet duyduklarını belirtti. Diedrichsen, FUEN Başkanı Hansen’in Batı Trakya’yı iki kez ziyaret etmesinin nedenini anladığını çünkü burada çok samimi bir ortamda kendisini evindeymiş gibi hissettiğini söyledi. Diedrichsen, müftülük ve diğer sorunların çözümü konusunda FUEN’in Batı Trakya Türk Azınlığı’nı desteklediğini söyledi.
GALERİ