ABTTF
TR
HABER BÜLTENİMİZE KAYIT OLUN Bülten İcon
Batı Trakya

Batı Trakya Türk Azınlığı FUEN 2013 Kongresi’nde tarihi bir başarıya imza attı

24.06.2013
ABTTF Başkanı FUEN Başkan Yardımcısı seçildi, azınlığımızın partisi Dostluk, Eşitlik, Barış Partisi FUEN’e üye oldu

Avrupa Halkları Federal Birliği(FUEN) 2013 Kongresi, 19-23 Haziran 2013 tarihlerinde Güney Tirol, İtalya’da gerçekleşti. FUEN üyesi Güney Tirol Halk Partisi(SVP)’nin ev sahipliğinde gerçekleştirilen kongrede Batı Trakya Türk Azınlığı’nı ABTTF, Batı Trakya Azınlığı Yüksek Tahsilliler Derneği(BTAYTD) ve FUEN’e üyelik başvurusunda bulunan Dostluk, Eşitlik, Barış(DEB) Partisi temsil ettiler. Kongreye ABTTF’den Başkan Halit Habipoğlu, Başkan Yardımcıları Cengiz İsmail ve Engin İsmail, Genel Sekreter Gökhan Kocaveli ile ABTTF Yönetim Kurulu üyeleri Mustafa Kasap ve Dr. Sebahattin Abdurrahman ile ABTTF eski yöneticisi Sebaytin Mümin, DEB Partisi’nden Genel Başkan Mustafa Ali Çavuş, Genel Başkan Danışmanı ve Özel Kalem Müdürü Aydın Ahmet ile DEB Partisi temsilcileri Leyla Salihoğlu ve Şerif Osman, BTAYTD’den Gündem gazetesi yazarı Cemil Kabza ile Batı Trakya Azınlığı Kültür ve Eğitim Şirketi(BAKEŞ) Genel Müdürü Pervin Hayrullah katıldılar.

Güney Tirol’ün Briksen kentinde gerçekleştirilen kongrenin ilk akşamında, 19 Haziran’da, “Azınlık Pazarı” isimli etkinlik gerçekleştirildi. Her yıl geleneksel olarak gerçekleştirilen bu etkinlikte FUEN’e üye azınlıklar kendi kültürlerine ait geleneksel lezzetleri sergilediler. Farklı kültürlere ait tatların sunulduğu etkinlikte Avrupa’nın farklı ülkelerinde yaşayan azınlıklar birbirleri ile tanışma ve kaynaşma fırsatı edindiler.

Kongrenin ikinci günü olan 20 Haziran’da ise Briksen Cusanus Akademisi’nde FUEN Başkanı Hans Heinrich Hansen, FUEN Başkan Yardımcısı Martha Stocker, SVP Başkanı Richard Theiner ile Güney Tirol Hükümeti üyesi Florian Mussner’in katılımı ile resmi açılış gerçekleştirildi. İlk oturumda Avrupa’da özerklik modellerinin tartışıldı, ikinci oturumda ise Karintiya Slovenleri, Polonya’daki Almanlar, Lusatya Sorbları ve Galler örnekleri temelinde kültürel özerklik modelleri görüşüldü.

1 milyon imza kampanyası resmen başladı!

21 Haziran Cuma günü FUEN’in Güney Tirol Halk Partisi, Romanya Macarları Demokratik İttifakı(RMDSZ) ve Avrupa Azınlıkları Gençliği(YEN) ile birlikte başlatacağı “Avrupa Vatandaş Girişimi”, 1 milyon imza kampanyasının tanıtımı yapıldı. 1 milyon imza kampanyasına yönelik FUEN Kongresi Deklarasyonu’nun açıklandığı kongreye AP Milletvekili Herbert Dorfmann ve AP Milletvekili ve AP Geleneksel Azınlıklar, Ulusal Topluluklar ve Diller İntergrubu Başkanı Csaba Tabajdi de katıldılar, AP milletvekilleri Avrupa’da yaşayan ulusal azınlıkların haklarının korunması amacı ile başlatılacak 1 milyon imza kampanyası hakkında konuşma yaptılar.

Ardından Briksen şehir meydanında, Katedral Meydanı’nda gerçekleştirilen tören ile “Azınlık Kurtarma Paketi” adı ile 1 milyon imza kampanyası resmen başlatıldı. Kampanyaya öncülük edecek Vatandaş Komitesi’nin yedi üyesinden FUEN Başkanı Hans Heinrich Hansen, RMDSZ Başkanı Hunor Kelemen ve Güney Tirol Özerk Yönetimi Başkanı Luis Durnwalder’in katılımı gerçekleştirilen törende “Yalnız değilsiniz!” sloganı ile kampanyanın renklerinden oluşan balonlar gökyüzüne salındı, kampanya resmen başlatıldı.

FUEN’in yeni üyesi DEB Partisi!

22 Haziran Cumartesi günü gerçekleştirilen FUEN Delegeler Meclisi’nde yapılan seçimlerde Batı Trakya Türk Azınlığı’nın siyasi alandaki temsilcisi DEB Partisi’nin FUEN’e üyelik başvurusu delegelerin oyları ile kabul edildi. DEB Partisi, FUEN’in yeni üyesi oldu. DEB Partisi ile birlikte FUEN’in diğer iki yeni üyesi ise şöyle: Slovakya’dan Macar toplumun partisi(Magyar Közösség Pártja) ve Fransa’dan Ulusal Breton Partisi (Strollad Breizh).

DEB Partisi’nin üyeliği ile Batı Trakya Türk Azınlığı FUEN’de bundan böyle BTAYTD, DEB Partisi ve ABTTF tarafından temsil edilecek.

ABTTF Başkanı Halit Habipoğlu FUEN Başkanlık Divanı’na seçildi

Delegeler Meclisi’nde yapılan seçimlerde FUEN Başkanlık Divanı’nın yeni üyeleri belirlendi. ABTTF Başkanı Halit Habipoğlu, üç yıl süre ile görev yapmak üzere Başkan Yardımcısı olarak seçildi. Seçimler sonucunda FUEN Başkanlık Divanı şu isimlerden oluşuyor: Başkan Hans Heinrich Hansen(Alman Kuzey-Schlesvigler Birliği), Başkan Yardımcısı Martha Stocker (Güney Tirol Halk Partisi), Başkan Yardımcısı Bernhard Ziesch(Domowina-Sorblar), Başkan Yardımcısı Lorant Vincze(RMDSZ- Romanya’daki Macarlar), Başkan Yardımcısı Olga Martens(IVDK- Rusya’daki Alman azınlık), Başkan Yardımcısı Dieter Küssner(SSF- Almanya’daki Dan azınlığı) ve Başkan Yardımcısı Halit Habipoğlu (ABTTF- Batı Trakya Türk Azınlığı).

İhlal edilen azınlık haklarımız ve azınlığımıza yönelik nefret temelli saldırılar ile ilgili kararlar Delegeler Meclisi’nde görüşüldü

Cumartesi günü gerçekleştirilen Delegeler Meclisi’nde ABTTF ve BTAYTD’nin „Batı Trakya Türkleri“ heyeti olarak beraber sunduğu azınlığın uluslararası antlaşmalarca tanımlanan ancak Yunanistan tarafından ihlal edilen hakları konusundaki karar tasarısı delegelerin oyları ile kabul edildi. İkinci olarak ABTTF ve BTAYTD’nin ortak olarak sunduğu Yunanistan’da aşırı sağcı Altın Şafak’ın yükselişi ile birlikte Batı Trakya Türk Azınlığı’na yönelik nefret temelli saldırıların da arttığı ifade edilen ve Yunanistan’dan nefret suçları konusunda önlem alması talep edilen karar tasarısı da delegeler tarafından kabul edildi.
GALERİ