ABTTF
TR
HABER BÜLTENİMİZE KAYIT OLUN Bülten İcon
Batı Trakya

ABTTF, BM İnsan Hakları Konseyi 27. Olağan Oturumu’na katıldı

25.09.2014
Avrupa Batı Trakya Türk Federasyonu (ABTTF), 23-24 Eylül 2014 tarihlerinde Birleşmiş Milletler (BM) İnsan Hakları Konseyi 27. Olağan Oturumu’na katıldı. İsviçre’nin Cenevre şehrinde düzenlenen oturumda Batı Trakya Türk Azınlığı’nı ABTTF Uluslararası Çalışmalar ve Grubu üyeleri Funda Reşit ve Fatih Hafızmehmet temsil ettiler.

Batı Trakya Türk Azınlığı’nın eğitim alanında yaşadığı ayrımcılık ve iki dilli azınlık ana okulları sorunu hem sözlü hem yazılı olarak BM gündemine taşındı

BM İnsan Hakları Yüksek Komiseri Zeid Ra’ad Al Hussein’in açış konuşmasını yaptığı ve yüzlerce diplomat, sivil toplum temsilcisi, akademisyen ve uzmanın katıldığı toplantıya ABTTF, BM nezdinde istişari statüde sivil toplum kuruluşu olarak katıldı. Toplantının “Irkçılık, Irk Ayrımcılığı, Yabancı Düşmanlığı ve İlgili Hoşgörüsüzlük Türleri: Durban Deklarasyonu’nun Uygulanması ve Eylem Planı” başlıklı 9. gündem maddesinin tartışıldığı oturumda söz alan ABTTF Uluslararası Çalışmalar ve Lobi Grubu üyesi Funda Reşit, Batı Trakya Türk Azınlığı’nın Yunanistan’da eğitim alanında yaşadıği ayrımcılık ve iki dilli Azınlık ana okulları sorunuyla ilgili bir konuşma yaptı. Reşit, 1923 yılında Türkiye ve Yunanistan arasında imzalanan Lozan Barış Antlaşması’nın Batı Trakya Türk Azınlığı’nın haklarının belirlendiği 3. kısmında Azınlığın “kendi okullarını, başka eğitim kurumlarını, camilerini, vakıflarını ve başka sosyal kurumlarını kurma ve yönetme ve bu kurumlarda kendi dillerini kullanma ve içlerinde özgürce ibadet etme hakkı vardır” maddesini hatırlattı. Fakat Yunanistan’da 2006 yılında kabul edilen 3518 sayılı kanunda, 5 yaşındaki bütün çocuklara okul öncesi eğitimin zorunlu kılındığını belirten Reşit, Azınlık okullarıyla ilgili ise bir düzenleme yapılmadığından dolayı Azınlığın Lozan Barış Antlaşması’ndaki eğitim haklarıyla ilgili maddelerin ihlal edildiğini vurguladı. Reşit, konuşmasının sonunda Yunanistan’ın Lozan Barış Antlaşması ile taraf olduğu uluslararası insan hakları antlaşmalarından doğan yükümlülük ve sorumluklarını derhal yerine getirmesi gerektiğini hatırlatarak Batı Trakya Türk Azınlığı’nın Yunanistan hükümetinden, bölgede Türkçe ve Yunanca dilllrinde eğitim veren iki dilli Azınlık ana okulları kurulmasını, bu okullar açılıncaya kadar Batı Trakya’daki devlet ana okullarında iki dilli eğitim verilmesini ve de Azınlığa bölgede iki dilde eğitim veren özel ana okulları kurmasına izin vermesini talep ettiğini dile getirdi.

ABTTF, toplantıda yaptığı konuşmaya ilaveten BM İnsan Hakları Konseyi 27. Olağan Oturumu’na yazılı bir bildiri sundu. Sözlü sunumun içeriğine koşut olarak Batı Trakya Türk Azınlığı’nın ana dilde eğitim hakkının detaylarıyla ele alındığı ve Konsey’in resmi internet sayfasında da yayımlanan “Azınlık Eğitiminde Ayrımcılık: Yunanistan’da İki Dilli Azınlık Ana Okulları Sorunu” başlıklı yazılı bildiriye http://ap.ohchr.org/documents/sdpage_e.aspx?b=10&se=156&t=7 linkinden ulaşabilirsiniz.
GALERİ