ABTTF
TR
HABER BÜLTENİMİZE KAYIT OLUN Bülten İcon
Batı Trakya

ABTTF Avrupa azınlık bölgeleri konulu konferansa katıldı

04.12.2017
FUEN tarafından düzenlenen iki günlük konferansta yerli ve ulusal azınlıkların yaşadıkları bölgelerin ekonomik ve kültürel gelişimine katkıları ile bölgeler arası iş birliğinde köprü yapıcı rolleri tartışıldı.

Avrupa Batı Trakya Türk Federasyonu (ABTTF), 30 Kasım-1 Aralık 2017 tarihlerinde Avrupa Birliği’nin (AB) merkezi Brüksel’de düzenlenen “Bölgelerde Derinlemesine Kök Salma: AB Bölgelerinde Azınlık Toplulukları ve Dilsel Azınlıklar” başlıklı konferansa katıldı. Avrupa Bölgeler Komitesi’nin ev sahipliğinde ABTTF’nin asil üyesi olduğu Avrupa Milletleri Federal Birliği (FUEN) tarafından düzenlenen konferansa ABTTF Başkanı ve FUEN Başkan Yardımcısı Halit Habip Oğlu, ABTTF Başkan Yardımcısı Sami Yusuf ve ABTTF Merkez Ofis Sorumlusu K. Engin Soyyılmaz iştirak etti.

Azınlık ve çoğunluk arasında diyaloğun önemi ile azınlıkların sınır ötesi iş birliğindeki yapıcı rollerine vurgu yapıldı

Avrupa Parlamentosu (AP) üyesi milletvekilleri Csaba Sogor ve Iuliu Winkler’in de konuşmacı olarak iştirak ettiği konferansta açılış konuşmasını FUEN Başkanı Lorant Vincze yaptı. Konferansta, FUEN’nin AB genelinde bir azınlık koruması oluşturulması amacıyla başlattığı “Azınlıkları Koruma Paketi (MSPI)” başlıklı Avrupa Vatandaşları Girişimi’nin ana temalarından birinin bölgesel politika olduğu belirtilerek bölgesel fonların koşullarının ve uyum politikasının ulusal ve yerli azınlıkların korunması ile Avrupa’daki dilsel ve kültürel çeşitliliğin güçlendirilmesini içerek şekilde değiştirmesi yönünde AB’ye çağrıda bulunuldu.

Konferansın azınlık ve azınlık dostu bölgeler konulu tartışma oturumunda panelist olarak yer alan ABTTF Başkanı ve FUEN Başkan Yardımcısı Halit Habip Oğlu, azınlık ve çoğunluk arasındaki diyaloğun öneminin altını çizerek Yunanistan’da yaşayan Batı Trakya Türk toplumunun her zaman diyaloğa açık olduğunu ancak Yunan devletinin Batı Trakya Türk toplumu ile diyaloğa girmekten ısrarla kaçındığını söyledi. Azınlıkların ancak dil ve kültürleriyle var olabileceğini belirten Habip Oğlu, Yunanistan’ın demokrasinin beşiği olduğunu iddia ettiğini ancak ülkede demokrasiyi uygulamadığını, Batı Trakya Türk toplumunun eğitim ve din özerkliğini ortadan kaldırmaya çalıştığını, “Türk” isimli derneklere izin vermediğini ifade etti. Habip Oğlu, diyalog olmadan sorunların çözüme kavuşmasının maalesef mümkün olmadığını not ederek Yunanistan’ın inkarcı politikasına rağmen Batı Trakya Türk toplumunun Yunan devleti ile diyalog arayışından vazgeçmeyeceğini söyledi.

Konferansın kapanış konuşmasını Avrupa Bölgeler Komitesi Başkanı ve MSPI Vatandaşlar Komitesi üyesi Karl-Heinz Lambertz yaptı. Lambertz katılımcılara, iki devletin büyükelçisinin Komite’nin bu konferansa ev sahipliği yapmaması için kendisini arayarak talepte bulunduğunu belirtirken bu devletlerin Fransa ve Yunanistan olduğu öğrenildi. Konuşmasında azınlık haklarının AB’nin çok dillilik ve bölgesel uyum gibi genel politikalarına eklemlenmesi gerektiğini belirten Lambertz, Avrupa Bölgeler Komitesi bünyesinde sınır bölgeleri veya azınlık bölgelerini kapsayan bölgeler arası bir intergrup kurulmasını ve Komite Genel Kurulu’nda MSPI’yi destekleyen bir kararın alınmasını tavsiye etti.
GALERİ