ABTTF
TR
HABER BÜLTENİMİZE KAYIT OLUN Bülten İcon
Batı Trakya

ABTTF Gagavuzya’da FUEN TAG’nin 5. yıllık toplantısına katıldı

21.11.2018
Avrupa Batı Trakya Türk Federasyonu (ABTTF), 15-18 Kasım 2018 tarihlerinde Moldova Cumhuriyeti’ne bağlı Gagavuz Yeri Özerk Bölgesi’nin ev sahipliğinde düzenlenen Avrupa Milletleri Federal Birliği (FUEN) bünyesindeki Türk Azınlıkları/Toplulukları Çalışma Grubu’nun (TAG) 5. yıllık toplantısına katıldı. Gagavuzya’nın başkenti Komrat’ta gerçekleştirilen toplantıya ABTTF Başkanı Halit Habip Oğlu FUEN Başkan Yardımcısı sıfatıyla iştirak ederken toplantıda ABTTF’yi Başkan Yardımcısı Sebahattin Mümin temsil etti. FUEN TAG Sekretaryası görevlisi olarak ABTTF Uluslararası İlişkiler Direktörü Melek Kırmacı Arık ve ABTTF Brüksel Temsilciliği’nde görevli Aykut Garipoğlu da toplantıya katıldı.

Toplantı Türk azınlık ve topluluklarının temsilcilerini bir araya geldi

Balkanlar’dan Kafkaslar’a Avrupa’nın dokuz farklı ülkesinden on iki kuruluşun temsilcilerinin katıldığı bu yılki toplantıya Anavatan Türkiye Cumhuriyeti ile diyalog ve işbirliğinin güçlendirilmesi amacı ile Yurtdışı Türkler ve Akraba Topluluklar Başkanlığı (YTB) da iştirak ederek YTB’nin çalışmaları hakkında katılımcıları bilgilendirdi.

Toplantıya Batı Trakya Türk toplumunu temsilen ABTTF ile Batı Trakya Azınlığı Yüksek Tahsilliler Derneği (BTAYTD), Rodos ve İstanköy Türklerini temsilen Rodos, İstanköy ve Onikiada Türkleri Kültür ve Dayanışma Derneği (ROİSDER), Ahıska Türklerini temsilen Milletlerarası Meshet Türkleri Cemiyeti “VATAN” ile Azerbaycan’da yaşayan Ahıska Türkleri İçtimai Birliği “VATAN”, Karaçay-Balkarları temsilen Karaçay-Balkar Geleneklerini Güçlendirme ve Geliştirme Toplumsal Kuruluşu “Bars El”, Kosova’daki Türkleri temsilen Kosova Genç Birlik Derneği, Bulgaristan’daki Türkleri temsilen Kırcaali Türk Kültür ve Sanat Derneği (TÜRKSAD), Makedonya’daki Türkleri temsilen Türk Demokratik Partisi, Kumukları temsilen Kumuk Derneği “Qumuqlar”, Ukrayna’daki Gagavuzları temsilen Ukrayna Gagavuz Birliği ve Azerbaycan’daki Talışları temsilen Azerbaycan Gençliği Kamusal Destek Derneği “Eğitim” iştirak etti.

Katılımcılar Gagavuzya’yı ve Gagavuz Türklerini yakından tanıma fırsatı buldular

16 Kasım Cuma günü Gagavuz Yeri Özerk Bölgesi’nin ev sahipliğinde gerçekleştirilen kültür ve ziyaret programı çerçevesinde katılımcılar M. Maruneviç Bilim ve Araştırma Merkezi, Komrat Devlet Üniversitesi, Vaftizci Aziz İoan Katedrali, At-Prolin At Yetiştirme Devlet İşletmesi, Dimitri Kara-Çoban Tarihi Etnografya Müzesi, Beşalma Köyü Yel Değirmeni Kültür Anıtı, Avrupa’nın en büyük köyü olan Kongaz Köyü ve Ulusal Gagavuz Etno-Avlu Turist Kompleksi’ni ziyaret etti.

17 Kasım sabahı ise Gagavuz Yeri Özerk Bölgesi Başkanı Irina Vlah tüm katılımcıları makamında kabul etti. Görüşmede Gagavuz dili ve kültürünün korunmasına yönelik yapılan çalışmalar hakkında katılımcılara bilgi verildi.

YTB’nin çalışmaları tanıtıldı, katılımcıların görüş ve önerileriyle 2019 yılı yol haritası oluşturuldu

17 Kasım Cumartesi günü Gagavuzya Eğitim Genel Müdürlüğü’nde gerçekleştirilen ve tüm gün süren FUEN TAG 5. Yıllık Toplantısı’nda ev sahibi Gagavuz Yeri Özerk Bölgesi adına M. Maruneviç Bilim ve Araştırma Merkezi Direktörü Irina Konstantinova Gagavuzya ve Gagavuz Türklerini tanıtan bir sunum gerçekleştirdi.

FUEN Başkan Yardımcısı Halit Habip Oğlu ve FUEN TAG Sekretaryası adına Melek Kırmacı Arık, FUEN TAG’nin son bir yılda gerçekleştirdiği çalışmaları aktarırken katılımcı kuruluşlar da temsil ettikleri Türk azınlık ve toplulukları ile ilgili son bir yılda yaşanan güncel gelişmeleri dile getirdiler.

“Kardeşini Tanı” başlığı altında FUEN TAG toplantısına ilk kez katılan Azerbaycan Gençliği Kamusal Destek Derneği “Eğitim (EPSAYA)” de Azerbaycan’da yaşayan Talışları hakkında bir sunum yaptı.

YTB’yi temsilen toplantıya katılan YTB Başkanı Abdullah Eren’in Danışmanı Recep Paçaman yaptığı sunumla 2010 yılından beri yurtdışında yaşayan Türk vatandaşları, kardeş ve akraba topluluklar ile Türkiye’de öğrenim gören uluslararası burslu öğrencilere yönelik faaliyetler gerçekleştiren YTB’nin çalışmaları hakkında katılımcıları bilgilendirdi.

FUEN TAG’nin 2019 yılı faaliyetlerinin görüşülerek katılımcı kuruluşların katkılarıyla ortak yol haritasının da belirlendiği toplantıda FUEN TAG’nin 2019’daki yıllık toplantısının Anavatan Türkiye Cumhuriyeti’ni temsil eden kurum ve kuruluşlar ile diyalog ve işbirliğinin güçlendirilmesi amacıyla başkent Ankara’da düzenlenmesi kararlaştırıldı.
GALERİ