ABTTF
TR
HABER BÜLTENİMİZE KAYIT OLUN Bülten İcon
Batı Trakya

İşte ülkemizde adalet: Batı Trakya Fenerbahçeliler Derneği kapatılıyor!

30.05.2024

ABTTF Başkanı: “Bekir Usta dava grubunda AİHM kararları uygulanmadığı sürece AİHM’nin önüne benzer davaların geleceğini söylemiştik, maalesef haklı çıktık. Bekir Usta ve Diğerleri dava grubuna ilişkin AİHM kararlarının Yunanistan tarafından 16 yıldır uygulanmadığı şartlarda bugüne dek tüzük dışına çıkmamış bu derneğin kapatılması sadece derneğimizin değil toplumumuzun cezalandırılması için atılmış bir adımdır.”

Rodop Asliye Hukuk Mahkemesi 28 Mayıs 2024 tarihinde 2022 yılında “Batı Trakya Fenerbahçeliler Kültür ve Spor Derneği” ismi ile Gümülcine’de kurulan taraftar derneğinin kapatılmasına karar verdi. 

6 Eylül 2023’te görülen duruşması sonrasında Rodop İli Tek Hakimli Asliye Hukuk Mahkemesi, 28 Mayıs’ta açıkladığı karar ile “Batı Trakya Fenerbahçeliler Derneği”nin tescilinin iptal edilmesine hükmetti. 

“Batı Trakya Fenerbahçeliler Kültür ve Spor Derneği” ismi ile Gümülcine’de kurulan taraftar derneğinin adının yasaya aykırı olduğu iddiası ile derneğin tescilinin iptali istemiyle dava açılmış, 14 Haziran 2023 tarihli duruşmada itiraz geri çekilmişti. 16 Haziran 2023 tarihinde Rodop Asliye Savcılığı tarafından ikinci dava açılmış, iddianamede derneğin adında yer alan ‘Batı Trakya’ ifadesinin yasalara ve kamu düzenine aykırı olduğu ileri sürülmüştü. Dokuz ay içinde üçüncü kez yargı önüne çıkarılan derneğin kapatılması açılan davanın duruşması 6 Eylül 2023’te görülmüş, bu duruşmaya bölgedeki Kafkasköy (Thrilorio) Pontuslular Spor ve Kültür Derneği de Fenerbahçeliler Derneği aleyhine davaya müdahil olmuştu. 

Konuya ilişkin olarak Avrupa Batı Trakya Türk Federasyonu(ABTTF) Başkanı Halit Habip Oğlu, “Batı Trakya Fenerbahçeliler Derneği’nin kapatılması kararı karşısında büyük bir hayal kırıklığı yaşıyor, dernek kurma özgürlüğünün açık bir ihlali olan bu kararı kınıyoruz.  Bekir Usta dava grubunda AİHM kararları uygulanmadığı sürece AİHM’nin önüne benzer davaların geleceğini söylemiştik, maalesef haklı çıktık. Bekir Usta ve Diğerleri dava grubuna ilişkin AİHM kararlarının Yunanistan tarafından 16 yıldır uygulanmadığı şartlarda bugüne dek tüzük dışına çıkmamış bu derneğin kapatılması sadece derneğimizin değil toplumumuzun cezalandırılması için atılmış bir adımdır. Bu hak ve özgürlüklerimizin devlet eliyle gasp edilmesinde bir adım daha ileriye gitmektir. Bu hukuksuzluk karşısında sessiz kalmayacağız.” 

GALERİ