ABTTF
TR
HABER BÜLTENİMİZE KAYIT OLUN Bülten İcon
Batı Trakya

Batı Trakya'da Yine İstimlak Senaryoları

05.02.2007
Büyük bölümü geçimlerini topraktan sağlayan Batı Trakya Türkleri, tekrar arazilerine el konulması endişesini yaşıyor.
Batı Trakya Türklerini göç ettirmek üzere izlediği sistematik politikayla ülkesinde yaşayan Türk azınlığın temel geçim kaynağı topraklarına el koyan Yunanistan´ın, Batı Trakya´da uygulamaya koymaya hazırlandığı yeni demir yolu projesi, eski senaryoları akla getiriyor. Rodop ilinin Ova Bölgesi'nde faaliyet gösteren Gümülcine Sanayi Bölgesi'nin demiryolu hattıyla birleştirilmesi durumunda Yahyabeyli, Vakıf ve Seymen gibi Türk Köyleri'ndeki tarlaların istimlakının gündeme geleceği bildiriliyor. Bu takdirde Türk çiftçilere ait 150 dönüm arazinin istimlakı gündeme gelecek.
Maronya Belediyesi Meclis Üyesi Mustafa Katrancı´nın, bölgedeki yerel basına yaptığı açıklamaya göre, projenin uygulanması halinde iki farklı alternatifin gündeme gelecek. Birinci alternatif, demiryolu hattının Türk azınlığın yaşadığı köylere yakın topraklardan geçerek Gümülcine Sanayi Bölgesi'ne girmesi şeklinde, bu durumda neredeyse tamamı Türklere ait tahminen 150 dönüm arazinin istimlakı söz konusu olacak. İkinci alternatifte ise demiryolunun tek hat halinde sanayi bölgesine girmesi biçiminde. Bu takdirde ise istimlak edilecek arazinin azalacağı, ve projenin en az zararla gerçekleşebileceği belirtiliyor.
Yakından Takip Ediyoruz
Projenin eğer uygulaması zorunluysa iyi niyet çerçevesinde hayata geçirilmesi gerektiğini söyleyen ABTTF Başkanı Halit Habipoğlu, „üniversite projesi için el konulan ve aradan yıllar geçmesine karşın hala boş bırakılmış arazilerimizi bugün kiralamak zorunda kalırken, ülkemiz Yunanistan´ın bu tür projelerine şüpheyle yaklaşıyoruz. Toprak birleştirmeleri, satın alma yasakları ve Yunanlı çiftçilere özel teşviklerle elimizden alınan arazilerimiz 1923´de toplam arazinin % 84´ünü teşkil ediyordu. Bugün % 20´lerden bahsediyor olmamız, endişemizin yersiz olmadığını göstermektedir. Proje gerçekleştirilmek isteniyorsa, bu arazileri ellerinden alınacak Türk azınlıkla istişare edilerek gerçekleşmelidir.“ dedi. Süreci yakından izleyeceklerini belirten Habipoğlu, temel haklar arasında yer alan mülkiyet hakkına ihlal teşkil edecek tüm uygulamaları Avrupa´daki insan hakları örgütleri önüne taşımaktan tereddüt etmeyeceklerini söyledi.
1998´de Göçe Neden Olmuştu
1998 yılında Gümülcine'deki Çepelli, Bulatköy, Gebeceli, Eşekçili, Ayazma, Sendeli ve Yuvacılı köyleri bölgesinde üniversite inşaatı, sanayi bölgesi yapımı ve toprak bütünleşmesi uygulamaları nedeniyle Türk Azınlığına ait ekim alanları istimlak edilerek, binlerce dönüm arazi kamulaştırılmıştı. Tarıma dayalı yaşam süren Türk Azınlığının hayat şartları daha da zorlaşmış ve yaratılan ekonomik baskı ile zorunlu bir göç gerçekleşmişti.
GALERİ