ABTTF
TR
HABER BÜLTENİMİZE KAYIT OLUN Bülten İcon
Batı Trakya

BTTADK’dan Kınama Yazısı

22.07.2007
Batı Trakya Türk Azınlığı Danışma Kurulu (BTTADK) tarafından, 10 Temmuz 2007 tarihinde, Yunan Parlamentosu'ndaki 33 PASOK Milletvekili'nin "Dış politika konularında gelişmeler" ile ilgili olarak vermiş olduğu soru önergesi ile ilgili olarak bir kınama yazısı yayınlanmıştır.

Söz konusu yazıda;
“1) Türkiye ile azınlık ilişkileri Lozan Antlaşması ile belirlenmektedir. Türkiye'nin, garantör bir devlet olarak azınlığımızın haklarını koruması ve ilgi duyması, azınlığımızın da Türkiye ile etnik, dini, ve kültürel bağlarla bağlı olması kadar normal bir şey olamaz.

2) Azınlığımız Müslümanlıktan doğan kültüre sahip olduğu gibi, etnik Türk kültürüne de sahiptir.

3) Yunan eski ve yeni Başbakanları, bakanları, milletvekilleri, siyasileri, özellikle de papazları ve bir çok işadamları hergün İstanbul'a giderken ve bu çok normal karşılanırken, Türkiye'den Batı Trakya'ya gelen az sayıda misafirlerin Yunanistan için bir tehdit olarak algılanmaları mantığa sığmamaktadır.

4) Yunan bankalarının Türk bankalarını satın almalarını normal karşılayan, diğer taraftan da bir Türk Bankasının Yunanistan'da şube açmasına karşı çıkan bu milletvekillerinin zihniyetini anlamak mümkün değildir.

5) Söz konusu milletvekilleri ve onlar gibi düşünenlerin Batı Trakya'da suni etnik kimlik yaratma çabalarını senelerden beri izlemekteyiz. Ancak, aynı kişilerin varolan ve gerçek olan etnik Türk kimliğini inkar etmeleri kabul edilemez.

6) Söz konusu milletvekillerin aşırı şoven görüşlere sahip olduklarını açık bir şekilde bilinmektedir. Ancak Trakya kökenli olanların (Panagiotis Sguridis, Yorgos Dolios, Apostolos Fotiadis) yarın seçim bölgelerine gitttiklerinde karşılarında bilinçli Türk seçmenini bulacaklarından zerre kadar şüpheleri olmamalıdır.

7) Azınlığımız, var oluşundan bugüne kadar, daima Türk - Yunan dostluğundan yana olmuştur. Azınlığımızın, etnik ve dini kimliğiyle özgürce ve Yunan vatandaşı olarak eşit haklara sahip bir toplum olarak yaşamak istemesini, Yunan milli menfaatlerine aykırı imiş gibi göstermeye çalışan bu milletvekillerinin bu tutumları kabul edilemez.

Yukarıda adı geçen milletvekillerinin de arasında bulunduğu 33 PASOK Milletvekili'nin Parlamento'ya sunmuş oldukları bu gensorudaki görüşlerinden, Batı Trakya Türk Azınlığı son derece üzüntü duymuştur. Batı Trakya Türk Azınlığı Danışma Kurulu, bu ve bunun gibi yanlı ve ırkçı yaklaşımları üzüntüyle karşılamakta ve şiddetle kınamaktadır.”

denilmiştir.
GALERİ