ABTTF
TR
HABER BÜLTENİMİZE KAYIT OLUN Bülten İcon
Batı Trakya

GÜMÜLCİNE'DE TARİHİ TABAKHANE CAMİİ'NİN YANINDA UYGUNSUZ GECE KULÜBÜ

16.01.2008
Gümülcine’de yaklaşık 100 yıllık bir geçmişi bulunan ve hala ibadet yapılan tarihi Tabakhane Camii’nin hemen yanında uygunsuz bir gece kulübünün faaliyet göstermesine izin verildiği ortaya çıktı. Batı Trakya’da yayın yapan Millet Gazetesi’nin araştırmasıyla gündeme taşınan gece kulübü Batı Trakya’daki Müslüman Türklerin tepkisine neden oldu. Edinilen bilgilere göre VIP adındaki gece kulübünün Tabakhane Camii’nin hemen 5 metre karşısında uzun zamandan bu yana faaliyet gösterdiği bildirildi. Gece kulübünden cami cemaatinin yanı sıra, bölgede oturan Yunanlı vatandaşların da rahatsız olduğu ve kapatılmasını talep ettikleri öğrenildi.

Yunanistan’daki yasalar ise cami, kilise ve sinagog gibi ibadethanelerin en az 50 metre uzağına kadar kafe, bar, gece kulübü gibi gürültü kirliliğine sebep olan eğlence mekanlarının açılmasını ve işletilmesini kesin olarak yasaklıyor. İbadethanelerin yakınına gece kulüpleri açılamayacağına dair yasalardaki açık hükümlere rağmen Tabakhane Camii’nin yanında uygunsuz faaliyetlerde bulunan bir gece kulübünün işletilmesine izin verilmesi ayrı bir tartışma başlattı. Konunun yetkililere intikal ettirildiği belirtilirken Gümülcine Milletvekili Ahmet Hacıosman bir açıklama yaparak gerekli girişimlerde bulunduklarını söyledi. Milletvekili Hacıosman „konuyla ilgili İçişleri Bakanı Pavlopoulos ve Din İşleri Bakanı Stilianidis ile görüştüm. Kendileri gerekenin yapılacağını bildirdiler“ şeklinde konuştu. Gümülcine Müftüsü İbrahim Şerif de yetkilileri suçlayarak „bu gece kulübünün caminin 5 metre yanında işletilmesine izin veren yetkililer suçludur. Milletvekillerimiz ve yetkililer derhal gerekli girişimlerde bulunarak gece kulübünün faaliyetlerine son vermelidirler“ dedi.

Bu gece kulübünün kilisenin yanında açılmasına izin verilirmiydi?

Tabakhane Camii yakınındaki gece kulübüne işletme ruhsatının Gümülcine Belediyesi tarafından verildiği, gece kulübünün faaliyetleriyle ilgili sorumlu kurumun belediye olduğu anlaşıldı. Konunun gündeme taşınması üzerine bir açıklama yapan ABTTF Başkanı Halit Habipoğlu da gece kulübünün derhal kapatılmasını istedi. Habipoğlu “caminin hemen 5 metre yanında uygunsuz bir gece kulübünün faaliyet göstermesine izin verilmesi açıkça kanunlara aykırı. Bu, ayrıca büyük bir saygısızlıktır. Gümülcine Vali Yardımcımız Sn. Sibel Mustafaoğlu’ndan edindiğimiz bilgilere göre sorumluluk belediyededir. Gece kulübünün caminin yanında işletilmesine izin veren belediye yetkilileri bu saygısızlığın sorumlusudurlar. Daha önce de camilerimize saldırılar olurken, saygısızlık yapılırken yetkililer önlem almaktan kaçınmışlardı. Aynı durum yine söz konusu. Soruyorum: söz konusu mekan cami değil de bir kilise olsaydı, o gece kulübüne izin verilirmiydi? Gümülcine Belediye Başkanı Sn. Dimitrios Kotsakis’i sorumluluğunu yerine getirmeye davet ediyorum. Bu gece kulübü derhal kapatılmalıdır” şeklinde duruma tepki gösterdi. Konunun gündeme gelmesinin ardından kapatma yetkisinin belediyeye ait olduğu belirtilirken, Gümülcine Belediyesi’nin gece kulübünü kapatıp kapatmayacağı ise merakla bekleniyor.
GALERİ