ABTTF
TR
HABER BÜLTENİMİZE KAYIT OLUN Bülten İcon
Batı Trakya

İSKEÇE TÜRK BİRLİĞİ: 29 OCAK BATI TRAKYA TÜRK'ÜNÜN ONUR GÜNÜDÜR

29.01.2008
29 Ocak 1988 Batı Trakya Türk’ünün hafızasından silinmeyecek çok özel bir gündür. Bundan tam 20 yıl önce, 29 Ocak günü Batı Trakya’nın her köşesinden soydaşlar yollara dökülmüş ve haksızlığa karşı sesini yükseltmiştir.

“29 Ocak 1988 Toplumsal Dayanışma ve Direniş Günü” Batı Trakya Türk Toplumu’nun haksızlığa, ayrımcılığa “DUR” dediği bir dönüm noktasıdır. Yıllarca devam eden baskı ve sindirme politikalarının ayyuka çıktığı, asimilasyon ve göçe zorlama girişimlerinin politika haline geldiği dönemde, halkımız ayağa kalkmış ve tüm bunlara “YETER ARTIK” demiştir.

İsminde “TÜRK” kelimesi olan tarihi derneklerimiz hakkında yüksek mahkeme tarafından kapatılma kararının verilmesi, bardağı taşıran son damla olmuştur. Türk toplumuna uygulanan siyasi ve ekonomik baskılara, örgütlenme yasağı ve milli kimliğin inkarı da eklenmiştir. Hak etmediği bir yaşama terkedilen azınlık insanı, kendisinden beklenmeyen bir tepki göstermiş ve sesini ülke kamuoyuna ve dünyaya duyurmak için yollara dökülmüştür.

Demokratik hakkını kullanarak barışçıl bir eylem gerçekleştirmek isteyen azınlığa bu hak da tanınmamıştı. 29 Ocak 1988 günü düzenlenmek istenen yürüyüş yasaklanmış ve eyleme katılmak üzere Gümülcine’ye akın eden insanımızın şehre girişi engellenmek üzere her türlü antidemokratik yönteme başvurulmuştur. Barikatlarda yüzlerce soydaşımız dövülmüş ve gözaltına alınanlar olmuştur.

Halk arasında “TÜRKLÜK YÜRÜYÜŞÜ” olarak hatırlanan 29 Ocak 1988’in üzerinden 20 yıl geçti. Toplumumuzu o gün yollara döken haksızlık ve baskılar 20 yıl öncesinin şekliyle olmasa da, bugün hala devam ediyor. Toplumumuzun milli kimliği inkar edilmeye devam ediyor. Azınlık eğitiminde sorunlar çözüleceği yerde, gün geçtikçe artıyor. Müftülüklerimiz ve vakıflarımız hala işgal altında tutulmaya devam ediliyor. Mücadelelerle elde edilen basit vatandaşlık haklarındaki iyileştirmeler ise, ayrımcılık ve baskıların neden olduğu olumsuz tablonun ve bölgede yaşayan iki toplum arasındaki uçurumun ortadan kalkmasına yeterli olmamıştır.

Haksızlıklarla mücadele, bugün önemini ve güncelliğini korumaktadır. Temel azınlık sorunlarında istenen noktaya ne yazık ki gelinmemiştir. Türk toplumunun çağrılarına ve taleplerine kulak tıkayan anlayışın deşişmediğini görmek son derece üzücüdür. Azınlığın yaşam mücadelesinde önemli bir yeri olan İskeçe Türk Birliği’nin hukuk mücadelesi çeyrek asırdır devam etmektedir. Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi’ndeki davamızın olumlu bir şekilde sonuçlanacağına ve kararın derneğimizin lehine olacağına dair inancımız, halkımızın ortak temennisi ve beklentisidir.

20 yıl önce haksızlıklara “DUR” diyerek sesini yükselten halkımız, bundan sonra da hak arama mücadelesini sürdürmekte kararlıdır. 29 Ocak’ları yaratan tüm soydaşlarımızın azim ve inançlarını bir kez daha takdir ediyor ve bu tarihi günün ilelebet hatırlanacağını vurgulamak istiyoruz.

Başkan
Ozan AHMETOĞLU

Genel Sekreter
Mustafa TRAMPA

GALERİ