ABTTF
TR
HABER BÜLTENİMİZE KAYIT OLUN Bülten İcon
Batı Trakya

GÜMÜLCİNE BELEDİYESİ'NE TÜRKLER ALINMIYOR

01.02.2008
Gümülcine Belediyesi’ne yapılan çeşitli işçi ve memur alımlarında Türklere ayrımcılık yapıldığı ortaya çıktı. Gümülcine Belediyesi’ne yaklaşık 2 ay önce alınan 18 memur ve Belediye’nin Su ve Kanalizasyon İdaresi’ne alınan 42 işçi arasında hiç bir Türk’ün bulunmadığı anlaşıldı. Batı Trakya’daki Türk yetkililerden edinilen bilgilere göre Belediye’ye yapılacak alımlarla ilgili olarak bölgedeki Türk Azınlığa hiç bir şekilde duyuru yapılmadığı ve Azınlığın haberi olmadan Belediye’ye Yunanlı memur ve işçilerin alındığı anlaşıldı.

Batı Trakya’daki yetkililer bu konuda Azınlık basınına hiç bir duyurunun gönderilmediğini ve Azınlık mensuplarının haberdar edilmediğini belirterek bunun açıkça bir ayrımcılık olduğu görüşünde birleştiler. Konu ile ilgili Gümülcine Belediye Meclisi üyelerinden bazılarının bir önerge verdiği ancak bu önergeye de 2 aydan beri hiç bir yanıt verilmediği bildirildi. Gümülcine Belediyesi’nin son dönemde çehresinin oldukça değiştiği, Belediye’ye bir çok yeni memur ve işçi alındığı kaydedilirken bunlardan hiç birinin Türk Azınlık mensuplarından olmamasının Batı Trakya’da Türklere uygulanan ayrımcılığın bir kanıtı olduğu şeklinde yorumlar yapıldı.

21. yüzyılda Yunanistan’da ayrımcılık had safhada

Gümülcine Belediyesi’nde Türklere yapılan bu ayrımcılığın ortaya çıkması Gümülcine’de yaşayan Türkleri de oldukça rahatsız ederken bu uygulamanın Türkleri kamusal hayattan dışlamanın örneklerinden biri olduğu şeklinde değerlendirmeler yapıldı. Yerel seçimlerin ardından el değiştiren Gümülcine Belediyesi’nde Azınlık mensuplarına daha çok yer verileceği açıklanmasına rağmen son alımlarda bölgede nüfusun çoğunluğunu oluşturan Türklere hiç bir duyuru yapılmadan 60 Yunanlının Belediye’ye alınması verilen sözlerin tutulmadığının bir kanıtı olarak gösterildi.

Ayrımcılığın ortaya çıkmasının ardından konuyla ilgili bir açıklama yapan ABTTF Başkanı Halit Habipoğlu da olayın 21. yüzyılda Yunanistan’da etnik ayrımcılığın had safhada bulunduğunun bir göstergesi olduğunu belirtti. Habipoğlu yerel seçimler sonrası Belediye’ye daha fazla Türk’ün alınacağının söylenmesine rağmen verilen sözlerin tutulmadığını belirterek “Gümülcine Belediyesi’nde açıkça Türklere ayrımcılık yapılıyor. Batı Trakya’da yerel konularla ilgili çok sayıda yetişmiş ve bilgili Türk Azınlık mensubu olmasına rağmen Belediye’ye yapılacak alımlarda Türklere herhangi bir duyurunun yapılmamış olması etnik ayrımcılığın kanıtıdır. Gümülcine Belediye Başkanı Dimitrios Kotsakis’i göreve davet ediyoruz ve verdiği sözleri yerine getirmesini istiyoruz” şeklinde konuştu. Gümülcine Belediyesi’nden ise konuyla ilgili henüz bir açıklama yapılmadı. Türklere karşı yapılan ayrımcılığın Gümülcine Belediye Meclisi’nin Türk üyeleri tarafından tekrar gündeme getirileceği de bildirildi.