ABTTF
TR
HABER BÜLTENİMİZE KAYIT OLUN Bülten İcon
Batı Trakya

Azınlık eğitimi ve tütün üretimi konusunda Yunan Meclisi'ne soru önergeleri sunuldu

21.02.2008
PASOK İskeçe Milletvekili Dr. Çetin Mandacı Yunanistan Meclisi’ne Batı Trakya Türk Azınlığı ile ilgili 2 soru önergesi sundu. İlk soru önergesinde İskeçe’deki eğitim sıkıntılarını dile getiren Milletvekili Mandacı Azınlık eğitimindeki sorunların temel olarak bölgedeki eğitimi de derinden etkilediğini ve İskeçe ilinin eğitim konusunda Yunanistan’ın en geri kalmış bölgelerinden biri olduğunu belirtti. Milli Eğitim ve Din İşleri Bakanı Evripidis Stilianidis’in yanıtlaması istemiyle Yunan Meclisi’ne sunduğu soru önergesinde Mandacı, İskeçe ilinde eğitim seviyesinin düşüklüğünün altında yatan sebeplere karşı bir önlem alınıp alınmayacağını sordu. İskeçe’de üniversite mezunlarının oranının sadece %12,18 olduğu belirtilirken ilkokul mezunlarının oranının ise oldukça yüksek bir şekilde %32,84 olduğu bilgisi verildi. Bunun temelinde Türk Azınlığın eğitim hakları konusunda yaşanan ayrımcılıkların etkili olduğunu belirten Mandacı, bu sebeple İskeçe ilindeki Türklerin çoğunun eğitim seviyelerinin düşük olduğunu açıkladı. Milli Eğitim ve Din İşleri Bakanlığı’nın Azınlık eğitimi ile ilgili iyileştirmeleri derhal yapması gerektiğini vurgulayan Mandacı Bakanlığın bu konuda çalışma başlatmayı düşünüp düşünmediği sorusuna da önergesinde yer verdi.

Batı Trakyalı Türk tütün üreticileri zor durumda

Milletvekili Mandacı ikinci soru önergesini ise Tarımsal Kalkınma ve Gıda Bakanı’na yöneltti. Mandacı, bakanın yanıtlaması istemiyle verdiği soru önergesinde İskeçe ilinde çoğunluklu olarak Türklerin çalıştığı tarım sektöründeki sıkıntılara dikkat çekerek özellikle bölgedeki tarımsal üretimin büyük bölümünü oluşturan tütün üreticiliği konusunda yaşanan zorlukları gündeme getirdi. Son 4 yılda tütün üretiminin maliyetinin artmasına rağmen üretilen tütünlerin, çoğunluğu Türk olan üreticilerden çok düşük fiyatlara satın alındığını vurgulayan Mandacı bu sebeple bölgede tütüncülükle geçinen Türklerin ekonomik olarak çok zor duruma düştüklerinin altını çizdi. Tütüncülükte Avrupa Birliği tarafından verilen destek primlerinin 2009 yılında %50 kesileceğini de belirten Milletvekili Mandacı bu durumda bölgedeki Türkler arasında işsizlik oranının ciddi biçimde artacağı uyarısında bulundu. Mandacı soru önergesinde tütüncülüğe verilen primler konusunda Avrupa Birliği ile müzakere yapılıp yapılmayacağını, tütüncülükle ilgili sıkıntılar konusunda bakanlığın önlem almayı düşünüp düşünmediğini ve bölgedeki Türkler için hayati öneme sahip tütün üretiminin devamı için tütünün koruma altına alınmış tescilli ürün olarak ilan edilip edilmeyeceğini sordu.

İskeçe Milletvekili Çetin Mandacı’nın 16 Şubat günü Yunanistan Meclisi’ne sunduğu soru önergelerine ilgili bakanlardan henüz bir yanıt gelmedi. Batı Trakya Türk Azınlığı’nı yakından ilgilendiren bu konularda bakanlıkların ne düşündüğünün ise önümüzdeki günlerde önergelere verilecek cevaplarla ortaya çıkacağı belirtildi.
GALERİ