ABTTF
TR
HABER BÜLTENİMİZE KAYIT OLUN Bülten İcon
Batı Trakya

Batı Trakya'da Türkçe'ye bir yasak daha

28.02.2008
Yunanistan’da Milli Eğitim ve Din İşleri Bakanlığı 25 Mart, 28 Ekim ve 17 Kasım’daki ulusal bayramlarda Türk Azınlık okullarında yapılan törenlerin de sadece Yunanca dilinde yapılması zorunluluğunu getirdi. Buna göre Yunanistan’daki ulusal bayramlarda Türk Azınlık okullarındaki törenlerde Türkçe’nin kullanılması yasaklandı.

Batı Trakya’da yayın yapan Gündem Gazetesi’nin haberine göre Yunanistan Milli Eğitim ve Din İşleri Bakanlığı Yabancı ve Azınlık Okulları Genel Müdürü Angelos Sirigos imzasıyla yayınlanan genelge ile Yunanistan’da 25 Mart, 28 Ekim ve 17 Kasım’daki ulusal bayramlarda Türk Azınlık okullarında düzenlenen törenlerde de sadece Yunanca dilinin kullanılması zorunluluğu getirildi. Ulusal bayramlarda Türk Azınlık okullarındaki törenlerde Türkçe’nin yasaklanmasına gerekçe olarak ise ulusal bayramlarda Türkçe şiir ve yazıların kullanılmaması gösterildi.

Yunanistan’daki Türkler ulusal ve toplumsal hayattan kasıtlı olarak dışlanıyor

Bakanlığın bu kararına Batı Trakya Türk Azınlığı ise tepki gösterdi. Türk Azınlık mensupları arasında rahatsızlık yaratan karar Yunanistan’da Türkleri sosyal hayattan dışlamaya yönelik bir adım olarak nitelendirildi. Batı Trakya’daki Türk yetkililer Türk Azınlık okullarında daha önce böyle bir uygulama olmadığını belirterek bu kararın Batı Trakya’da Türkçe’nin kullanımının engellenmesine yönelik bir adım olduğu görüşünde birleştiler.

Karara tepki gösteren Avrupa Batı Trakya Türk Federasyonu (ABTTF) Başkanı Halit Habipoğlu da Milli Eğitim ve Din İşleri Bakanlığı’nı eleştirdi. Kararın açıkça bir ayrımcılık ve Türk Azınlığın ana dilini kullanmasına yönelik kasıtlı bir engel olduğunu belirten Habipoğlu, Milli Eğitim ve Din İşleri Bakanlığı’nı bu genelgeyi geri çekmeye davet etti. Habipoğlu “Yunanistan’daki Türkler ulusal ve toplumsal hayattan kasıtlı olarak dışlanıyor. Bu karar da bu duruma bir örnektir. Türk Azınlık okullarında ana dil Türkçe’nin serbest olması Lozan Antlaşması ile de garanti altına alınmıştır. Ülkemiz Yunanistan’ın ulusal bayramlarını Türk Azınlık okullarımızdaki çocuklarımız da kutluyorlar, çünkü kendilerini vatandaşı oldukları Yunanistan’ın bir parçası olarak görüyorlar. Ancak anlaşılıyor ki, Yunanlı yetkililer Azınlığımızı ülkemizin bir parçası olarak görmüyor. Türk Azınlık okullarımızdaki ulusal bayram törenlerinde ana dilimiz Türkçe’nin yasaklanmasının hiç bir mantıklı gerekçesi olamaz. Milli Eğitim ve Din İşleri Bakanlığı’nı bu genelgeyi derhal geri çekmeye davet ediyorum” şeklinde konuştu.

Halit Habipoğlu, Milli Eğitim ve Din İşleri Bakanı Evripidis Stilianidis’in Gümülcine Milletvekili olduğuna ve kendisinin de bir Batı Trakyalı olduğuna dikkat çekerek Stilianidis’in bakanlığı döneminde bu şekilde akıl ve mantık dışı kararların alınmasına anlam veremediklerini söyledi. Habipoğlu ayrıca “sayın Bakan Stilianidis yıllarca Batı Trakya’da Türk Azınlık ile birlikte yaşamış ve sorunları yerinde görmüş bir siyasetçidir. Eski milletvekilimiz sayın İlhan Ahmet’in yakın dostu olmasına rağmen, Türk Azınlık ile iç içe bulunmasına rağmen bakanlığının böyle kararlar alması son derece üzücüdür. Üstelik unutulmamalıdır ki, Eğitim Bakanı sayın Evripidis Stilianidis bugün milletvekili ve bakan olmasını Batı Trakya’daki Türk seçmenlere borçludur, çünkü kendisi son seçimde bilindiği üzere Gümülcine’de yaklaşık 5000 oy kaybına uğramış ancak Gümülcineli Türk seçmenler sayesinde yine de seçilmiştir. Batı Trakya Türk Azınlığı’na karşı bakanlığının aldığı bu karar bu açıdan çok olumsuzdur” şeklinde bir yorum da getirdi.

Batı Trakya Türk Azınlığı’nın tepkisine Milli Eğitim ve Din İşleri Bakanlığı’ndan henüz bir yanıt gelmezken, genelgenin geri çekilip çekilmeyeceği konusunda da şu ana kadar bir yorum yapılmadı.
GALERİ