ABTTF
TR
HABER BÜLTENİMİZE KAYIT OLUN Bülten İcon
Batı Trakya

İskeçe Türk Birliği’nin kapatılmasıyla ilgili olarak AİHM Yunanistan'ı mahkum etti

31.03.2008
Batı Trakya Türk Azınlığı’nın en eski kurumu olan İskeçe Türk Birliği’nin kapatılmasıyla ilgili çeyrek asırlık hukuk mücadelesi nihayet son buldu. Adalet, 25 yıl sonra da olsa tecelli etmiştir. İskeçe Türk Birliği’nin 2005 yılından bu yana Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi’nde (AİHM) devam eden davasının sonucu 27 Mart 2008 Perşembe günü açıklandı. Dava sonucu İskeçe Türk Birliği’nin lehine olmuştur. Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi, İskeçe Türk Birliği’ni haklı bularak, 25 yıldır verilen hukuk ve demokrasi mücadelesinde Batı Trakya Türk Azınlığı’nın haklılığını net bir şekilde ortaya koymuştur.

1983 yılında derneğimizin tabelasının yerinden sökülmesi ve derneğimizin kapatılması için açılan davayla başlayan dönem, 7 Şubat 2005 tarihinde Yargıtay (Arios Pagos) Genel Kurulu’nun aldığı kararla iç hukuk açısından tüketilmişti. Bunun üzerine İskeçe Türk Birliği, Temmuz 2005 tarihinde Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi’ne başvurdu. Strazburg’daki Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi, İskeçe Türk Birliği davasıyla ilgili kararını 27 Mart 2008 tarihinde açıklamıştır. Derneğimizin haklılığını ortaya koyan Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi’nin kararı, Yunanistan’a karşı açılan davada İskeçe Türk Birliği’ni haklı bulmuştur. Uluslararası mahkemenin kararı, çeyrek asırdır haksızlığa maruz kalan azınlık derneklerine uygulanan yanlış politikaları da kanıtlamış oldu. Bu kararın, azınlık halkıyla devlet arasındaki güvenin sağlanması yolunda önemli bir aşama olacağına inanmaktayız. Ayrıca, AİHM’nin derneğimizle ilgili kararı, çağdaş demokratik normlar üzerine kurulmuş olan Avrupa Birliği’nin üyesi olan ülkemiz Yunanistan’ın demokrasisinin gelişmesine de katkı sağlayacaktır.

İsminde “Türk” sözcüğü bulunan azınlık derneklerinin mahkeme kararlarıyla kapatılması, Batı Trakya Türklerinin örgütlenme özgürlüğüne vurulan en büyük darbeyi oluşturmuştur. Neredeyse azınlığın tarihiyle eşdeğer kurumlarımızın mahkeme kararlarıyla kapatılarak “resmi dernek” statüsünden çıkartılıp, “gayri resmi” hale sokulması azınlığın sosyal ve kültürel açıdan gelişmesine en büyük engellerden birini teşkil etmiş ve bölgede yaşayan iki toplum arasındaki uçurumun oluşmasına neden olmuştur. Azınlığın en eski sivil toplum kuruluşu olan derneğimiz, kuruluşundan bu yana her zaman anayasa ve yasalara uygun bir şekilde faaliyetlerini sürdürmüş ve bölgemizin, dolayısıyla ülkemizin kültürel zenginliğine katkıda bulunmuştur. Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi’nin 27 Mart 2008 tarihinde açıkladığı kararın, insan ve azınlık hakları, çoğulcu demokrasi ve üyesi olduğumuz Avrupa Birliği normlarına uygun bir karar olduğuna inanmaktayız. İskeçe Türk Birliği, AİHM tarafından açıklanan dava sonucu hakkında üç aylık itiraz hakkı döneminin sona ermesini sabırsızlıkla beklemektedir.

İskeçe Türk Birliği’nin haklılığını ortaya çıkaran Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi kararının, camiamıza, azınlığımıza ve ülkemize hayırlı olmasını temenni ederiz.

Başkan
Ozan AHMETOĞLU

Genel Sekreter
Mustafa TRAMPA