ABTTF
TR
HABER BÜLTENİMİZE KAYIT OLUN Bülten İcon
Batı Trakya

Küresel Isınma ve Batı Trakya’ya Etkileri

26.05.2008
Rıdvan İsmail

Günümüz toplumlarının karşı karşıya kaldığı ciddi sorunlardan bir tanesi de küresel ısınma ve küresel ısınmanın ortaya çıkardığı sorunlardır. Ciddi, uzun vadeli ve akılcı önlemler alınmadığı takdirde küresel ısınma yaşam ve dünyamız için çok acı neticeleri olan felaketlere neden olacaktır.

Geniş anlamda küresel ısınmayı, dünyanın ortalama ısısının artması olarak tarif edebiliriz. Dünyanın ortalama ısının artması pek çok kontrol edilemeyen doğal oluşumlara neden olur. Kuraklık, aşırı yağmurlar, sel felaketleri, fırtınalar, iklim şartlarının değişmesi, kıtlık, yaşam türlerinin kaybolması gibi doğal oluşumların tetikleyici sebeplerinden bir tanesi de küresel ısınmadır.

Küresel ısınmaya insanoğlunun aşırı hırsı, sınırsız ve ölçüsüz her şeye sahip olma arzusu, dünyayı ve çevreyi duyarsızca ve bilinçsizce kirletmesi ve kapitalist sistemin kendisi sebep olmuştur diyebiliriz.

İnsanoğlu kendi eliyle yarattığı sorunlara yine kendi aklıyla çözümler bulabiliyor. Küresel ısınmanın ortaya çıkaracağı sorunlara karşı çözümler vardır ve uygulanabilir, yeter ki insanoğlu istesin.

Bu genel sorunu bölgemiz boyutlarına indirgediğimizde karşımıza bazı uyarıcı ipuçlarının çıktığını söyleyebiliriz. Bölgemizin dokusal, ekolojik ve iklimsel yapısını dikkate aldığımızda önümüzdeki yıllarda, kuraklık, tarımsal ürünlerde ciddi verim kaybı, ani yağmurlar ve seller gibi, sorunlarla karşı karşıya kalabileceğimizi söyleyebiliriz.

Zaten sınırlı olan su kaynaklarının küresel ısınmadan dolayı kaybedilmesi peşinde kuraklığı getirecektir. Kuraklık, tarımsal ve hayvansal ürünlerde verimsizliğe neden olacaktır.Tarım ve hayvancılıktan geçinen insanların gelirinin azalması bu sektörden geçinenlerin fakirleşmesini beraberinde getirecektir. Diğer taraftan da tarımsal ve hayvansal ürünlerin arzının azalması fiyatları artacaktır.

Kısacası felaketler zinciri, arzu edilmeyen bir durum. Bu durumda suyu çok dikkatli ve bilinçli kullanmalıyız. Tabiata ve çevreye sahip çıkmalı ve duyarlı olmalıyız.

Bölgemize ani gelen sağanak yağmurlar da yeterli alt yapı olmadığından sellere sebep olarak maddi ve manevi kayıpları beraberinde getirecektir.

Yerleşim ve yaşam alanlarında çok ciddi sorunlar yaşanacaktır. Mesela kilimaların yoğun kullanımından dolayı elektrik enerjisi sorunu, suyun yetersiz oluşundan dolayı temizlik ve sağlık sorunları gibi. Çöp toplama ve imha etme gibi operasyonlar da belediyeler için daha ciddi sorunlar haline gelecektir.

Yerel yönetimler, bu olasılıkları dikkate alarak orta ve uzun vadeli planlar ve projeler hazırlamalıdırlar.

Bu arada yeri gelmişken basından edindiğim bilgilere göre Rodop ili valiliğinin su tutma ve sulama konularında çok ciddi ve doğru projeleri olduğunu ve bu projelerin de çok kısa zamanda gerçekleştirilerek ( zaten uygulama aşamasındalar ) hayata geçirileceğini öğrendim.

Pozitif olmanın, olumlu sonuçlar doğuracağına inan bir insan olarak bu sorunlarla insanlığın bir şekilde baş edebileceğine inanıyorum. Bölgemize gelince iyimserim, yeter ki çok geç kalmadan gereken tedbirleri alabilelim ve bu konuda halkımızı bilinçlendirelim.


rismail66@hotmail.com
GALERİ