ABTTF
TR
HABER BÜLTENİMİZE KAYIT OLUN Bülten İcon
Batı Trakya

Azınlık mensubu gazetecilere sözlü saldırı

28.05.2008
24 Mayıs 2008 Cumartesi günü Gümülcine’de Pontuslular tarafından düzenlenen “Üç Soykırım, Tek Strateji“ adlı toplantıda Batı Trakya Türk Azınlığı basın mensuplarından Rodop Rüzgarı dergisinden İbrahim Baltalı, Gündem gazetesinden Cemil Kabza ve Olay gazetesinden Ahmet Davut sözlü saldırıya uğradılar. Sözlü tacizde bulunulurak hedef gösterilen Azınlık basın mensuplarından Birlik gazetesi yazarı İlhan Tahsin ölümle tehdit edildi. Olayın ardından Azınlık basın mensupları açık bir kınama mektubu hazırlayarak, “Azınlık gazetecilerine yapılan bu saldırının bölgemizde yaşayan farklı toplumlar arasında barış ortamını zedeleyeceğini ve derin uçurumlar yaratacağı kaygısını taşımaktayız.“ açıklamasında bulundular. „Demokrasinin beşiği olduğunu iddia eden ülkemiz Yunanistan’da bu tür olayların meydana gelmesi gazetecilerin can güvenliklerinin olmadığını ve Azınlık insanımızın haber alma özgürlüğünün kısıtlandığını göstermektedir.“ ifadelerinin yer verildiği kınama mektubuyla olay Azınlık’ın tepkisi ile karşılanmış, tüm Batı Trakya Türk Azınlığı bu saldırıyı kınamıştır.

Sözde Pontus soykırımı iddiaları ile azınlık ve çoğunluk arasında gerginlik yaratılmak isteniyor

Pontusluların sözde Pontus soykırımı konusunda Batı Trakya’da son yıllara artan şekilde faaliyet gösterdiği bilinmektedir. Batı Trakya’da Yunan Devleti ve hükümetinin desteği ile „sözde Pontus soykırımı“ iddiaları gündeme getirilerek Türk Azınlık’ın yoğunluklu yaşadığı Batı Trakya’da azınlık ile çoğunluk arasında çatışma ihtimali ortaya çıkarılmak istenmektedir. Daha önce Gümülcine’deki bir lisenin tiyatro salonunda „sözde Pontus soykırımı“ hakkında yapılan gösteriye, aralarında çok sayıda siyasetçi ve bürokratın da bulunduğu 120 davetli katılmış, 353 bin Pontus'un katledildiğini iddia edilmiştir. Gecede 16 dakikalık sözde soykırım belgeseli ve ’’Tamama’’ isimli tiyatro gösterisi sahnelenmiş, bir gazetecinin Birlik gazetesi yazarı İlhan Tahsin'in salonda olmasından şikayet etmesi üzerine oyunun yazarı ve yönetmeni Georgios Andreadis, oyunu yarıda keserek kamera ve fotoğraf makinelerinin derhal kapatılmasını ve gerekirse şahısların dışarıya çıkmasını istemişti.

Olayın ardından açıklama yapan Avrupa Batı Trakya Türk Federasyonu (ABTTF) Başkanı Halit Habipoğlu, “Azınlık basın mensuplarına yapılan saldırıyı şiddetle kınıyoruz. Batı Trakya Türk Azınlığı ve Azınlık’ın yurtdışında yaşayan üyeleri olarak desteğimiz Azınlık basın mensuplarınındır. Ülkemiz Yunanistan’a sadık kalmış ve barışcıl ve demokratik yollardan azınlık hakları için mücadele eden Batı Trakya Türk Azınlığı, Batı Trakya’da sözde Pontus soykırımı iddiaları ile dolaylı olarak hedef gösterilmektedir. Böylesi bir çaba Azınlık tarafından üzüntü ile karşılanmakta ve şiddetle kınanmaktadır. Çokkültürlü ve barışcıl bir demokratik düzende hep birlikte barış içinde yaşamayı mümkün kılmak Avrupa Birliği üyesi tüm ülkelerin yerine getirmeleri gereken bir sorumluluktur. Yetkili organları tedbir almaya çağırıyoruz.“ şeklinde konuştu.