ABTTF
TR
HABER BÜLTENİMİZE KAYIT OLUN Bülten İcon
Batı Trakya

İskeçe Türk Birliği kurslarının yıl sonu etkinlikleri tamamlandı

11.06.2008
İskeçe Türk Birliği’ne bağlı olarak faaliyet gösteren Biçki – Dikiş – Nakış ve El Sanatları Kurslarının yıl sonu sergileri 8 Haziran Pazar günü tamamlandı.

Lütfiye Nihatoğlu ile Sevgi Sezai’nin öğretmenliğini yaptığı İskeçe Türk Birliği Merkz Dikiş – Nakış Kursuyla, Fatma Maslar’ın öğretmenliğini yaptığı İskeçe Türk Birliği Resim Kursu’nun yıl sonu sergi açılışı 8 Haziran Pazar günü İ.T.B lokalinde düzenlenen bir etkinlikle gerçekleştirildi. Sergide yıl boyunca dikiş – nakış kursu ile resim kursundaki öğrencilerin eserlerinden örnekler sergilendi. İ.T.B lokalindeki sergide Göynüklü köyünde imamlık yapan ve resime özel bir ilgisi olan Sabri Kahya’nın da bazı eserleri yer aldı.

Etkinliğe Türkiye’nin Gümülcine Başkonsolosluğu Ataşelerinden Hakan Akyıldız, İskeçe Müftüsü Ahmet Mete, müftü yardımcısı Ahmet Hraloğlu, İskeçe Belediyesi’nde Eşitlik Listesi Başkanı Hüseyin Bandak, belediye meclis üyesi Hasan Malkoç, İl Meclis Üyeleri İrfan Hacıgene, Celaydin Dülger, azınlık dernek yöneticileri, eski İTB başkanları, öğrenci velileri ve çok sayıda soydaş katıldı.

Bu arada Selanik’te katıldıkları turnuvadan Türkiye’ye dönerken İskeçe’de mola veren Türkiye Görme Engelliler Federasyonu Futbol Takımı üyelerinin de İskeçe Türk Birliği’ndeki etkinliğe katılması sergiye renk kattı.

Etkinlik İ.T.B Dikiş – Nakış Kursu öğretmenleri Lütfiye Nihatoğlu ve Sevgi Sezai ile Resim Kursu öğretmeni Fatma Maslar’ın konuşmalarıyla başladı.

İ.T.B Dikiş – Nakış Kursu Öğretmeni Lütfiye Nihatoğlu konuşmasında yıllardır genç kızlara ve bayanlara yönelik hizmete devam ettiklerini belirterek, “Eserlerimizin teknik temeli genellikle Türk motiflerine dayanmaktadır. Özümüzü oluşturan renklerimizi, motiflerimizi günümüze taşımaya çalıştık.” dedi.

İ.T.B Resim Kursu Öğretmeni Fatma Maslar da göreve başladığı altı aydan bu yana Batı Trakya Türklerinin çatısı İskeçe Türk Birliği’nde hizmet vermenin mutluluğunu yaşadığını söyledi.

Daha sonra kürsüye gelen İskeçe Türk Birliği Başkanı Ozan Ahmetoğlu kurs öğretmenlerini ve öğrencilerini tebrik ederek konuşmasına başladı. İ.T.B Başkanı Ozan Ahmetoğlu şöyle konuştu: “İskeçe Türk Birliği’ne bağlı olarak faaliyet gösteren 12 farklı yerde Biçki – Dikiş – Nakış Kursu var. Bu kurslarımızda çok sayıda genç kızımız ve bayanımız el becerileriyle ilgili eğitim alıyor. İskeçe Türk Birliği merkez lokalimizde faaliyet gösteren Dikiş – Nakış kursumuz azınlık kurumlarında çalışma yapan ilk kursumuz. Diğer kurslara da örnek teşkil eden bir yer özelliğine de sahip. Bu kursların önemli bir görevi yerine getirdiğine inanıyorum. İlkokuldan sonra eğitimine devam edemeyen bayanlara, toplumu tanıma, toplumla entegre olma ve soslaylleşmelerine aracı olan kurumlarımızdır bunlar. Özellikle köylerde yaşayan insanlarımıza yönelik olarak önemli bir misyonu yerine getiriyor. Tabii ki bu kursların önümüzdeki yıllarda ihtiyaçlara göre bir değişim içine girmesi gerekebilir. Sadece genç kızlarımıza yönelik değil, yetişkin bayanlarımıza yönelik olarak çalışmalar yapabilecek, onlara sağlık alanında, çocuk eğitimi alanında yani genel olarak halk eğitimi alanında hizmet verecek yapıya kavuşması doğru olacaktır. Bunun için de siz değerli üyelerimizin desteği şarttır. Kurslarımızın eğitim meselesiyle ilgili olduğunu söyledik. Konu eğitimden açılmışken bu konuda birkaç söz söylemek isterim. Batı Trakya Türklerinin en önemli meselesi tabii ki azınlık eğitimidir. Eğitimimiz Türkçe ayağı yıllardan bu yana darbe üzerine darbe almakta ve yıpranmaktadır. Her geçen gün kalitesini yitirmekte ve yetersiz hale gelmektedir. Yıllardan bu yana devletten taleplerimiz olsa da bugüne kadar istenilen noktaya gelemedik. Devlet bizim isteklerimizi, taleplerimizi duymuyor, görmüyor. Çağrılarımıza kulak vermiyor. Ama bu noktada azınlığın da eksiği var galiba. Sesimizi, taleplerimizi yeterince duyuramıyoruz, gereken mücadeleyi veremiyoruz herhalde. Elbette ki sorunun büyük kısmı devletin yaklaşımında. Yaşadığımız ülkemiz bizi yani Batı Trakya Müslüman Türk toplumunu tehlike ve tehdit olarak gördüğü sürece korkarım ki istediğimiz ilerlemeyi yakalayamayacağız. Öncelikli olarak kendini değiştirmesi gereken kişi veya kurum varsa o da devletin bize yaklaşımı ve zihniyetidir. Bu akşam sergilerine tanık olduğumuz Dikiş – Nakış Kursumuzun ve Resim Kursumuzun öğretmenlerini ve öğrencilerini candan kutluyorum. Etkinliğimize katılan herkese teşekkürler.”

Batı Trakya Türk Azınlığı Danışma Kurulu’nun Gümülcine’de yapılan komisyon toplantılarına katılan İskeçe Milletvekili ve Batı Trakya Türk Azınlığı Danışma Kurulu Başkanı Çetin Mandacı’nın etkinliğe gönderdiği mesajı ise danışmanı Sibel Mustafaoğlu okudu.

İskeçe Müftüsü Ahmet Mete İ.T.B’ndeki konuşmasında şunları söyledi: “Bu akşam bu güzel mekanda olduğum için gerçekten mutluyum. Göynüklü köyümüzde görevli olan Sabri kardeşimizin eserlerinin burada sergilendiğini öğrenmiş bulunuyoruz. Din görevlilerimiz zaten halkın içinden çıkan, onlarla iç içe olan kimselerdir. Tabii ki insanlarıyla aynı çalışmaları yapacaklardır. Bunlar çok güzel şeyler. Eğitimin kendisi zaten çok güzeldir. Şuradaki harballıyı görünce acaba içeride gelin mi var diye düşündüm. Bayanlarımızın çalışmaları gerçekten çok güzel ve takdir edilmesi gerekir. Derneklerimizin tüm çalışmalarına katılmaya çalışıyoruz. Hatta pomak derneğinden kendini bilmez biri Gökçepınar’daki bulunduğumuz o güzel etkinlikte müftü horon tepti diye yaygara koparmış. Biz toplumun içerisinde, toplumun kendisiyiz. Hocalarını ve öğrencilerini tebrik ederken, sizleri de tebrik ediyorum. Çünkü onların yaptığı çalışmaları desteklemek zorundayız. Bu tür çalışmalar bizi toplum olarak ileriye götürmektedir. Bizim bu çalışmalarımızın önüne geçmeye çalışanlar vardır. İnsanımız çalışkandır. İşte bu yüzden insanımızla uğraşırlar. Eğitmek lazım, eğitimi ön plana almak lazım. Uyanık olmamız lazım bizimde. Dikiş – Nakış kurslarımız var, çocuk kulüplerimiz var, Kur’an Kurslarımız var. Bunların tümü çalıştığı zaman ortaya çok güzel şeyler çıkıyor. Bu kurslarımız tablodaki renkler gibidir. Batı Trakya Türkünün renkleridir bunlar. Hepsi güzeldir, hepsine sahip çıkmamız lazım.”

İskeçe Belediyesi’nde Eşitlik Listesi Başkanı Hüseyin Bandak’ın konuşması özetle şöyle: “Az önce başkanın yaptığı konuşmayı ben biraz arttıracağım. İskeçe’de onlarca anaokulu var. Türkçe eğitim veren sadece bir çocuk kulübü vardı. Onu da kapattılar. Evet demokrasiyle yönetildiğini iddia eden ülkemiz Yunanistan’da bu eğitim yuvasını kapattılar. Şunu herkes çok iyi bilsin. Biz birlik olduğumuz zaman güçlüyüz. Ben ne yazık ki okumadım. Zaman öyleydi. Bizi cahil bıraktılar. Fakat şunu söylüyorum. Eğitim için, anaokul için ne gerekiyorsa ben işadamı olarak varım. Her türlü desteğe varım. Bu memlekette Türk doğduk, Türk öleceğiz. Toplum olarak burada biz kendi kaderimize terk edilmedik. Garantör bir devlet var. Anavatanımız Türkiye Cumhuriyeti var. Bir insan dinini değiştirebilir, ama ırk değiştirilmez. Bu modern ve demokratik ülke bunu böyle bilsin. Türk’üz diyoruz. Hayır değilsiniz diyorlar. Peki biz neyiz? İnmiyiz cinmiyiz? İşte bizim kültürümüz burada. Gelsinler burada bizim kültürümüzü görsünler.”

Batı Trakya Azınlığı Yüksek Tahsilliler Derneği adına konuşan Nuri Ahmetoğlu şöyle dedi: “Son birbuçuk aydır sürekli yollardayız. Sayın müftümüzün söylediği gibi son dönemdeki etkinliklerden biraz da yorulduk. Ama bu güzel ve tatlı bir yorgunluk. Bu akşam etkinliklerimizin sonuna geldik. İskeçe Türk Birliği çatısı altındaki kurslarımızın öğretmenlerini, öğrencilerini ve yönetici arkadaşlarımızı tebrik ediyorum.”

Batı Trakya Türk Öğretmenler Birliği adına konuşan Nihat Osmanoğlu ise özelte şunları belirtti: “Hekese iyi akşamlar derken Türkiye’den gelen Görme Engelliler Federasyonu’ndan konuklarımıza hoşgeldiniz diyorum. Kurs öğretmenlerini tebrik ediyorum. Ayrıca Sabri hocamızı da kutluyorum. El becerisi Batı Trakya Türk kültüründe önemli bir yer tutmaktadır. Bir yıllık çalışmayla ortaya çıkan bu güzel eserler takdire değerdir. Kızlarımızın el becerilerini geliştirmek, hem de onları hayata hazırlamak amacımız olmalıdır. Onları bir yıl çalışarak Türk kültürüne ait güzellikleri ortaya çıkardıkları için tebrik ediyorum.”

Yapılan konuşmalardan sonra dört yıllık eğitimlerini tamamlayan öğrencilere İ.T.B Başkanı Ozan Ahmetoğlu tarafından başarı belgeleri verildi. Daha sonra ise Resim Kursu öğretmeni Fatma Maslar’ın, 2 Aralık 1952 tarihinde Türkiye Cumhurbaşkanı Celal Bayar’ın İskeçe ziyareti sırasında İskeçe şehir meydanında çekilen fotoğrafın renkli yağlı boya tablosu, İ.T.B asbaşkan Mehmet Hacıhalil tarafından etkinliğe katılanlara tanıtıldı. Dikiş – Nakış Kursu öğretmenleriyle Resim Kursu öğretmeni tarafından konuklara hediyeler verildi.

Konuklar daha sonra el sanatları ve resim sergisini gezdi.
GALERİ