ABTTF
TR
HABER BÜLTENİMİZE KAYIT OLUN Bülten İcon
Batı Trakya

BTTDD Heyeti Cumhurbaşkanı Gül ve Meclis Başkanı Toptan ile görüştü

09.07.2008
8 Temmuz 2008 Salı günü Türkiye Cumhuriyeti Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, Batı Trakya Türkleri Dayanışma Derneği (BTTDD) Genel Başkanı Op. Dr. Erol Kaşifoğlu ile beraberindeki heyeti Çankaya Köşkü’nde kabul etti. Kaşifoğlu ve beraberindeki heyet aynı gün Türkiye Büyük Millet Meclisi Başkanı Köksal Toptan ile görüştü. Balkanların 70-80 yıl öncesine kadar Türk toprağı olan büyük bir bölge olduğuna işaret eden Toptan, bölgede sayısı milyonları geçen soydaşların yaşadığına dikkat çekti.

Köksal Toptan, “Batı Trakya’daki soydaşlarımız oraya bizim götürdüğümüz Evladı Fatihan dediğimiz o toprakların fethinde canıyla, malıyla büyük katkılar yapmış olan insanlarımız. Çok şükür ki diğer yerlere baktığımız zaman Balkanlarda ve özellikle Batı Trakya'da yaşayan soydaşlarımız Anadolu kültüründen tarihin hiç bir döneminde, hiç bir zaman kopmadılar. Dillerini hiç bir zaman kaybetmediler. Geleneklerini, göreneklerini, adetlerini hiç bir zaman terk etmediler. Bu bağlamda Gümülcine'ye gittiğiniz zaman ne görüyorsanız, Kırşehir'e gittiğiniz zaman da aynı şeyi görürsünüz“ dedi.

Toptan: Azınlık, Türkiye ile Yunanistan arasında köprüdür

“Batı Trakya bizim için Lozan'a dayalı olması sebebiyle ayrı bir önem taşımaktadır“ diyen TBMM Başkanı Toptan şöyle devam etti: “Biz tarihin her döneminde Batı Trakya’da yaşayan soydaşlarımıza bulundukları ülkenin kalkınmasına, ilerlemesine, refahına sadık birer vatandaş olarak hizmet etmelerini hep öğütlemişizdir. Ama hep söylemişizdir ki Batı Trakya'da yaşayan soydaşlarımız, Türkiye ile Yunanistan arasında ayrığılığın, problemin değil; tam tersine beraber düşünmenin, beraber hareket etmenin köprüsü
görevini görürler“ dedi.

Azınlık’ın problemleri konusunda açıklama yapan Toptan, eğitim sorunu ve yeni Vakıflar Yasası sorununa da değindi. Yeni Vakıflar Yasası ile ilgili olarak Toptan şöyle konuştu: “Yunanistan’ın yaptığı vakıflar kanunu değişikliğinde ise mevcut haklardan bölüm bölüm, geriye gitme anlamına gelen bir takım düzenlemelerin yapıldığı görülmektir. Burada bizim hükümetimizin yapacağı önemli şeyler var. Bunu titizlikle yerine getirdiklerini ve izlediklerini biliyorum. Başta Sayın Başbakan ve Cumhurbaşkanı olmak üzere, Türkiye yönetiminin Batı Trakya'da yaşayan soydaşlarımıza karşı çok büyük ilgi duyduklarını biliyorum. Bilmenizi isterim ki TBMM'de aynı hassasiyet içindedir. Yapmamızı isteğiniz lazım gelen her şeyi biz yapmaya hazırız. Bütün Meclis sizin arkanızda olacaktır.“ Toptan, bundan sonra yapılacak süreçte koordineli olarak çalışılması konusunda fikir birliğine vardıklarını belirterek, “Biraz daha koordineli çalışmamız gerekiyor. Siz, bizi yönlendirirseniz yasama organı olarak biz onu yaparız“ diye konuştu.

TBMM Başkanı Toptan, konuşmasında, Parlamento olarak her şeyi yapmaya hazır olduklarını tekrarlayarak, kendilerine proje getirilmesini ve yol gösterilmesini istedi. '“Bu bizim zaten görevimiz“ diyen Toptan, orada kalan soydaşlarımızı kendi kaderiyle baş başa bırakamayacaklarını söyledi. Batı Trakyalı soydaşların, „Bir büyük davanın bayraktarlığını yaptığını'“ ifade eden Toptan, „Bunca yılın sonunda elde ettiğiniz önemli başarılarınız var. Oradaki vatandaşlarımızın huzur içinde, kalkınmışlık içinde yaşamaları idealimizdir“ dedi.

Batı Trakya Türkleri Dayanışma Derneği Genel Başkanı Erol Kaşifoğlu da verdikleri hak arama mücadelesinde hiç bir zaman hukuktan ayrılmadıklarını söyledi. Kaşifoğlu, mücadelelerini Anavatanın verdiği destekle sürdürdüklerini, başta eğitim, öğretim olmak üzere bir çok sorunlarının bulunduğunu dile getirdi. Kaşifoğlu, „Batı Trakya’da insanca yaşamak istiyoruz“ dedi.
GALERİ