ABTTF
TR
HABER BÜLTENİMİZE KAYIT OLUN Bülten İcon
Batı Trakya

Gümülcine Belediye Başkanı Dimitris Koçakis ile Azınlık arasında problemler devam ediyor

09.07.2008
Eski Belediye Başkanı Vavaciklis’in Batı Trakya Türk Azınlığı Yüksek Tahsilliler Derneği hakkındaki sözleri nedeniyle sıkıntılı günler yaşayan Azınlık, Koçakis’in belediye başkanı seçilmesi ile problemlerin sona ermesini umut etmişti. Ancak Yeni Demokrasi Partisi üyesi Gümülcine Belediye Başkanı Dimitris Koçakis ile Azınlık arasında problemler yaşanıyor. İlki, Kalfa, Bulduklu ve Yabacıklı köyünde yaşayanlar tarafından imza toplanmasına karşın Kalfa köyünde yıllardan beri katiplik yapan kadının görevden alınması ve Ircanhası köyüne gönderilmesi olayı idi. Diğer bir problem ise Alankuyu’da yaşayan Batı Trakya Türk Azınlığı mensuplarının Kanal Yolu yakınlarındaki tarlalara taşınması meselesi nedeni ile yaşanmıştı. Yine Gümülcine Belediyesi’ne işçi alımlarında yaşanan ayrımcı muamele nedeni ile Azınlık ile Gümülcine Belediyesi arasında sorun yaşanmıştı. Benzer şekilde Gümülcine’nin Mestanlı mahallesinde bir azınlık okulu yapılması talebinin yıllardır reddedilmesi Azınlık ile Gümülcine Belediyesi arasında yaşanan diğer önemli bir konudur.

Tuzçuköy’in mera alanı Panthrakikos takımına devredilmek isteniyor

Belediye Başkanı Koçakis ile Azınlık arasında yaşanan son problem ise Koçakis’in Tuzçuköy futbol sahası ve yanındaki 52 dönümlük arazinin Azınlık’ın reddine karşın Panthrakikos takımı için idman tesisleri yapmak istenmesi nedeniyle yaşanıyor. Yaklaşık bir ay önce Tuzçuköy’e ziyarette bulunan Koçakis, Azınlık’ın sorunlarını dinlemek için orada bulunduğunu ifade etmişti. Konunun Belediye Meclisi gündemine alınmasının ardından 25 Mayıs 2008 tarihinde yapılan Meclis toplantısında konu ele alındı. Tuzçuköy’e ait olan 52 dönümlük mera yerinin Panthtrakikos takımına idman tesisleri yapılması için verilmesi konusunda yapılan oylamada 39 evet 1 hayır oyu çıktı. Hayır oyunu kullanan sadece Tuzçuköy azası ve meclis üyesi Mehmet Mehmet oldu.

Meclis‘te yapılan oylamanın doğru olmadığı konusunda bir yazı hazırlayan Tuzçuköy azaları bu hazırlanan yazıyı belediye başkanına sunmalarına rağmen sonuç değişmediğinden alınan kararın geri çekilmesi için Tuzçuköy halkı imza kampanyasına başladı. Konu üzerine Tuzçuköy azaları ve köyün ileri gelenleri bu konuyu basına bildirmek ve Azınlığımız önde gelenlerini bilgilendirmek adına 25 Haziran 2008 Salı günü konuyu ve sorunu Azınlık gazetecileriyle paylaştılar. Yapılan görüşmede Tuzçuköy halkı belediyenin aldığı kararın kesinlikle yanlış bir karar olduğunu ve bu kararın geri çekilmesi gerektiğini belirttiler. Toplantıda Gümülcine Belediyesi’nin Panthtrakikos takımının idman sahası için gösterdiği 52 dönümlük mera yerinin Tuzçuköy’ün can damarı olduğu çünkü bunun dışında başka mera yerinin olmadığı belirtildi. Toplantıda, Tuzçuköy halkının Panthrakikos takımının Yunanistan Süper Ligi’ne çıkmasına çok sevindikleri ve köye ait olan 52 dönümlük meranın Panthtrakikos takımı için idman sahası yapılmasına ve Yunanistan Süper Ligi’nde kaldığı sürece Panthrakikos’un merayı idman tesisleri olarak kullanmasına karşı olmadıkları belirtildi. Ancak toplantıda, Tuzçuköy halkının 52 dönümlük mera yerinin Panthtrakikos takımına tamamen devredilmesine karşı oldukları belirtildi. İmza kampanyası etkili olmadığı taktirde Tuzçuköy halkı kanuni yollar çerçevesinde farklı yollara başvuracaklarını belirttiler. Konu ile ilgili açıklama yapan Avrupa Batı Trakya Türk Federasyonu (ABTTF) Başkanı Halit Habipoğlu, “Azınlık ile çoğunluk bir ailedir. Tuzçuköy’e ait futbol sahası ve 52 dönümlük mera alanının Panthrakikos takımının kullanımına açılması konusu azınlık ve çoğunluk tarafından ortaklaşa karara bağlanmalıdır“ şeklinde konuştu. Temmuz 2007’de Batı Trakya temasları kapsamında Gümülcine Belediye Başkanı Koçakis’i de makamında ziyaret eden Habipoğlu, “Azınlık’ın problemlerinin çözümü konusunda iyi niyetli yaklaşım sergilenmesi oldukça önemlidir. Yerel seçimler öncesinde Koçakis’e destek veren Gümülcine’de yaşayan Azınlık mensupları Koçakis’in seçilmesinin ardından Vavaciklis’in aksine Azınlık’a karşı iyi niyetli bir yaklaşım benimseneceğini umut etmişti. Koçakis, seçmenlerine karşı sorumludur. Azınlık’ın problemlerini çözme konusunda ve Azınlık’ı ilgilendiren konularda ortak hareket etme sorumluluğunun bilincinde davranmalıdır“ şeklinde görüş bildirdi.