ABTTF
TR
HABER BÜLTENİMİZE KAYIT OLUN Bülten İcon
Batı Trakya

Araştırma Merkezi ilk toplantısını yaptı

29.07.2008
Batı Trakya Azınlığı Kültür ve Eğitim Şirketi’nin 21 Nisan 2008 tarihinde gerçekleştirdiği yönetim kurulu toplantısında oy birliğiyle alınan karar doğrultusunda kurulan Araştırma Merkezi ilk toplantısını 17 Temmuz 2008 tarihinde gerçekleştirmiştir.

Gümülcine Türk Gençler Birliği kütüphanesinde yapılan toplantıya Araştırma Merkezi’nin yayın kurulunda yer alan aşağıdaki kişiler katılmıştır.

1-Cemil Kabza, Gazeteci
2-İbrahim Trakyalı, Emekli Memur
3-Abdülhalim Dede, Gazeteci
4-Halil Haki, Gazeteci
5-Rahmi Ali, Öğretmen/Yazar
9-Tevfik Hüseyinoğlu, Öğretmen/Yazar
10-İsmail Bıçakçı, Araştırmacı/Yazar
6-Mücahit Mümin, Öğretmen/Eski ŞAFAK Dergisi Sahibi
7- Mustafa Tahsinoğlu, Öğretmen/Yazar
8-Hakan Mümin, Edebiyat Öğretmeni
12-Rıza Kırlıdökme, Araştırmacı/Yazar
13-Mehmet Hatipoğlu, Gazeteci/Karikatürist
14-Rıdvan Hasan, Lise Öğretmeni/Araştırmacı
15-Ahmet Kara, Avukat
16-Ali Hüseyinoğlu, Doktora Öğrencisi

Ayrıca Yayın Kurulunda yer alan ancak yurtdışında bulunmaları nedeniyle Pervin Hayrullah, Sabahattin Abdurrahman, Necmi Hasanoğlu, Selanik’te görevli olması nedeniyle İbrahim Onsunoğlu, vatani görevini yapmakta olduğu için Mustafa Çolak ve mazereti olması nedeniyle İbrahim Baltalı toplantıya katılamamışlardır.

Toplantıda Araştırma Merkezinin kuruluş amacı ve hedefleri üzerinde durulmuş ve özellikle Azınlığımız tarihinin bilinmeyen döneminin (Birinci ve İkinci Balkan Savaşları, Birinci Dünya Savaşı, Birinci Bulgar İşgali, General Sharpi Dönemi, İkinci Dünya Savaşı, İkinci Bulgar İşgali, İç Savaş) dönemlerinin araştırılması, Azınlığımızın varlığının birer senedi olan tarihi eserlerimizin, özellikle kitabeler ve tarihi mezar taşlarının tespit edilerek fotoğraflarının çekilmesi, koruma ve kayıt altına alınması ve istikbalde kitaplaştırılması üzerinde durulmuştur.

1923’ten günümüze kadar yayınlanmış olan Türkçe gazete, dergi ve kitapların toplanması, Yunanistan’da, Türkiye’de ve dünyada Azınlığımızla ilgili yayınlanmış olan eserlerin temini, üniversitelerde yapılmış olan mester ve doktora tezleri, konferans ve panel tutanakları, makaleler, araştırma yazıları v.s nin toplanması ve bunlar üzerinde değerlendirme yapılması,

Azınlık içinde edebiyata, şiire ve öyküye meraklı ve yetenekli gençlerin tespit edilerek bu konuda teşvik edilmeleri ve bu alanda yapılacak çalışmaların istikbalde Araştırma Merkezinin yayınlayacağı eserde yer almalarını sağlamak.

Batı Trakya “ağzı” ve müziği ile ilgili geniş çaplı bir araştırmanın yapılması ve bunların sözlü ve yazılı kayıt altına alınması, Azınlık içinde kaleme alınmış ancak yayınlanmamış eserlerin tespit edilerek bastırılması. Azınlık içinde resim, müzik, karikatür alanında yetenekli gençlerin tespit edilerek bu alanda çalışma yapmağa teşvik edilmeleri,

Batı Trakya’daki Türk köylerini tanıtan bir kitabın/Fihristin hazırlanması ve kitabın içeriğine köylerin tarihçesi, tarihi eserleri (okul, cami, mescit, tekke, han, hamam, medrese, çeşme, köprü v.s.) ile ilgili bilgilerle donatılması. Aynı kitapta ayrıca bugüne kadar çeşitli nedenlerle boşalmış ve kaybolmuş olan Türk köylerinin tespit edilerek tarihçeleri ve boşalma nedenleri hakkında bilgi verilmesi ve bunların Yunanca ve İngilizceye de tercüme edilmesi.

Azınlığımızla ilgili ülke içinde ve dışında yayınlanmış önemli eserlerin Türkçeye çevrilmesi.

Tüm bu çalışmaların yürütülmesi aşamasında Araştırma Merkezinin “Danışma Kurulunu” oluşturan akademisyenlerle işbirliği yapılarak eserlere bilimsel özellik kazandırılması,

Azınlığımızın tarihi, ekonomisi, eğitimi, kültürü, sosyal yapısı konusunda Türk, Yunan ve diğer yabancı bilim adamlarının da yer alacağı konferans ve paneller düzenlenmesi hedeflenmektedir.

Araştırma Merkezinin altyapısı hazırlandıktan sonra Merkezin bağımsız bir birim haline getirilmesi gereği ifade edilmiştir.

BATI TRAKYA AZINLIĞI KÜLTÜR VE EĞİTİM ŞİRKETİ
ARAŞTIRMA MERKEZİ
GALERİ