ABTTF
TR
HABER BÜLTENİMİZE KAYIT OLUN Bülten İcon
Batı Trakya

Büyük Derbentli veliler, çocukları okula göndermiyor

24.09.2008
Meriç (Evros) ili köylerinden Büyük Derbent'te geçen yıl başlayan Yunan öğretmen Hara Nikopulu sorunu, 2008-2009 eğitim-öğretim yılına taşındı.

Nikopulu'nun köyde veliler, öğrenciler, meslektaşları ve belediye başkanıyla yaşadığı sorunlar her geçen gün artarak devam ediyor. Öğrenci velileri, geçen Kasım ayında topladıkları imzalarla öğretmenin köyden alınması talebinde bulunmuştu. Veliler, Nikopulu'nun Büyük Derbent'te görevine devam etmesine olan tepkilerini eyleme taşıdı. 11 Eylül’de başlayan yeni eğitim yılında çocuklarını okula göndermeyerek yanlışlıkta ısrar edilmesini protesto ediyor. Velilerin sorun çözülene kadar çocuklarını okula göndermeyecekleri öğrenildi.

Büyük Derbent azınlık ilkokulunda 43 kayıtlı öğrenci bulunuyor. 21 öğrenci velisi öğretmeni protesto ederek çocuğunu okula göndermezken, 22 öğrenci velisi ise huzursuzluktan yana oldu. Okulda 4 azınlık ve 7 de Yunan öğretmen görev yapıyor.

"Azınlık okullarında bütün dersler Yunanca olmadığı sürece, öğrenciler anadilleri Yunancayı tam manasıyla öğrenemezler" hezeyanı sebebiyle tepkilerin merkezindeki
Nikopulu, Kur'an elifbasını yere atarak da Müslümanların kutsal değerlerine saldırmıştı.

Çocuklarını okula gönderen velilerin çoğunluğu işlerini kaybetme korkusu sebebiyle, bir kısmı ise azınlık karşıtı guruplara angaje oldukları için eyleme destek vermedikleri ifade ediliyor.

Geçen yıl Azınlık ilkokullarından sorumlu koordinatör ve müfettiş, dönem sonunda öğretmenin görev yerinin değiştirileceği sözünü vermişti. Veliler, bu sözün tutulacağı zamana kadar çocuklarını okula göndermeyeceklerini belirtiyor.

Öte yandan Azınlık koordinatörlüğü ve Milli Eğitim ve Din İşleri Bakanı Evripidis Stilyanidis'in konuyu çok iyi bilmelerine rağmen herhangi bir girişimde bulunmamaları, art niyetli bir yaklaşım olarak değerlendiriliyor. Bu arada öğretmenle mahkemelik olan belediye başkanı Pulilos Evangelos, Atina'da içişleri bakanıyla bir görüşme yapacak. Görüşmede öğretmen sorununun ele alınması bekleniyor.

Hara öğretmenin icraatları (!)
Meriç'te Türklerin en yoğun yaşadıkları yaklaşık 700 nüfuslu Büyük Derbent'e 2004 yılında tayin olan 31 yaşındaki Nikopulu, Yunanistan Yüksek Mahkemesi (Arios Pagos) Başkanı Vasilis Nikopulos'un kızı.

Hara'nın köyden alınması için başlatılan imza kampanyasına 30 veli imzalarıyla destek vermişti. İmza kampanyasından sonra eğitim işinden çok meslektaşları ile velileri sindirme girişimlerine ağırlık veren öğretmen ve eşinin rol aldıkları iddia edilen faaliyetler şöyle:

1-Yunan ulusal gazete ve televizyonlarına yaptığı açıklamalarda, Azınlık ilkokullarında bütün derslerin Yunanca olması gerektiğini savundu. 2- Okul temizlikçisi bayanın eşini kendini darp ettiği iddiası ve sahte doktor raporuyla 10 ay cezaya mahkum ettirdi. 3-Köyde inşa izni gerektirmeyen araba saçağı gibi basit yapıları polise ihbar ederek yıktırttı. 4-Yunan mütahitlerde çalışan velileri işten çıkartmak ve kamuda görev almayı bekleyenleri engellemekle tehdit etti. 5-Büyük Derbent Azınlık İlkokulu müdürü Ali Abdurrahman hakkındaki müfettişliğe yaptığı beyanlarıyla görevden alınmasına sebep oldu. Ali Abdurrahman haksızlığı sineye çekmeyerek, Eylül başında erken emekliliğe ayrıldı 6-Öğretmenin eşi, inşaat ruhsatı alınmış inşaat halindeki 15 civarında evin tek tek fotoğraflarını çekerek köylüye göz dağı vermeye çalıştı. 6-Sofulu polisine bazı velilerin "eşi ile kendisini ve evlerini ateşe verecekleri" iddiasıyla dilekçe verdi. Veliler polis tarafından sorgulandı. Polis müdürü, öğretmenin eşinin yalan beyanda bulunduğunu kabul etti. 7-Sözde Pomak Derneği'yle sık sık görüşmeler yapıyor. 8- Bazı Yunan öğretmen ve doktorlar, radyolarda yayınlanan konuşmalarında, öğretmeni yalan beyanlarda bulunmak ve psikolojik durumunun bozulmasıyla suçladı. 9-Orfeas Belediyesi, öğretmen ve eşine tahsis edilen lojmandan çıkmalarını istedi. Nikopulu, belediye başkanı Pulilos Evangelos'u mahkemeye verdi. Enfiyecioğlu'nun, öğretmene kiralık ev tutma sözü verdiği basında yer aldı. 10- Öğrencilere derslerde Elveda Rumeli dizisini seyretmemeleri tavsiyesinde bulundu. 11-Öğrencileri her fırsatta çok sevdiğini söyleyen Nikopulu, marketten çocuklara vermek üzere aldığı çikolata gibi hediyeleri cebinden ödeme yerine okul hesabından ödetti. 12-İsmi açıklanmayan bir bakan, babasından kızının bir başka köye tayin istemesi talebini iletti. Babası B. Derbent'e geldi, rica etti; ancak kızının kabul etmediği ileri sürüldü. 13- Babasıyla aralarının iyi olmadığı da bir başka iddia.

Tüm bu iddialar B.Derbent köyünde öğretmenlik yapan bir bayan için söyleniyor. Ayrıca bu bayan çocuklarımızın iyi Yunanca öğrenmesi gerektiğini iddia ediyor. Çocuklara Yunanca öğretmekle sorumlu olan bu bayan hakkındaki iddialara bakılırsa Hara hanım Yunanca öğretmekten ziyade bir sürü işle meşgul oluyor. Soydaşlarımız da haklı olarak çocuklarını okula göndermiyor. Ancak çocuklarını okula gönderen soydaşlarımız da maalesef ne büyük bir yanlışın içerisinde olduklarını bilmiyorlar.

Bu mesele birlik ve beraberlik sayesinde çözülür. Azınlık kamuoyu bu öğretmenin B.Derbent köyünden alınmamasını ve ısrarla orada tutulmasını hayretle karşılıyor.