ABTTF
TR
HABER BÜLTENİMİZE KAYIT OLUN Bülten İcon
Batı Trakya

İskeçe Türk Birliği’nin geleneksel “Aile Gecesi” yapıldı

06.10.2008
İskeçe Türk Birliği’nin bayram nedeniyle düzenlediği geleneksel “Aile Gecesi” 2 Ekim Perşembe günü gerçekleştirildi. İskeçe’deki Diogenis düğün salonunda yapılan bayram eğlencesinde İskeçe Türk Birliği’nin müzik grubu, halk oyunları ekipleri ve çocuk korosunun yanısıra Türkiye Cumhuriyeti Kültür Bakanlığı Edirne Valiliği Türk Müziği Topluluğu da sahne aldı.

Gecede İskeçe Türk Birliği davasında İ.T.B adına müdahil olan ve Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi’nin davasında isimleri bulunan toplam on kişiye İskeçe Türk Birliği başkanı Ozan Ahmetoğlu ve diğer yöneticiler tarafından teşekkür belgeleri verildi. Salondaki dev ekrandan ise İ.T.B’nin hukuki mücadelesiyle ilgili çalışmaların yer aldığı fotoğraflar gösterildi.
Bu arada İ.T.B eski başkanlarından Sabriye Kasım Delioğlu’nun yayına hazırladığı ve İskeçe Türk Birliği tarafından yayınlanan “Gönlümüzdeki İskeçe” adlı kitap da aile gecesinde tanıtıldı ve İskeçelilerin beğenisine sunuldu.

İTB BAŞKANI OZAN AHMETOĞLU
Geleneksel “Aile Gecesi” İskeçe Türk Birliği Başkanı Ozan Ahmetoğlu’nun konuşmasıyla başladı. Başkan Ahmetoğlu konuşmasında özetle şöyle dedi: “Tüm soydaşlarımızın bayramını kutlayarak sözlerime başlamak istiyorum. Bir kültürü ayakta tutmak ve yaşatmak için mücadele veren İskeçe Türk Birliği’nin geleneksel aile gecelerinden bir yenisiyle yine karşınızdayız. Bu akşam İskeçemizin neredeyse tüm yöneticilerinin burada olduğunu memnuniyetle görüyoruz. Değerli soydaşlar biliyorsunuz ki dernek olarak 25 yıldır bir mücadeleyi sürdürüyoruz. Gördüğünüz gibi üst taraftaki dev ekrandan bazı fotoğraflar geçiyor. İşte bu fotoğraflar bu hukuk mücadelesinin son yıllarının özetidir. Bu hukuk ve demokrasi mücadelesinden bizlerin başarıyla, zaferle çıkacağından en ufak bir şüphemiz yoktur. Çünkü biz haklıyız, çünkü demokrasiye ve hoşgörüye inanıyoruz. Ülkemiz Yunanistan’ın da bu değerlere saygı duyması gerektiğine inanıyoruz. Zaten kendisine yakışan da budur. İskeçe Türk Birliği’ni desteklediğiniz için hepinize minnettarız. Ayrıca önümüzdeki günlerde Gümülcine’deki görevi sona ererek aramızdan ayrılacak olan T.C. Gümülcine Başkonsolosu sayın Ahmet Rıza Demirer’e birliğimizin faaliyetlerine katılarak verdiği destekten ötürü teşekkür ediyorum ve bundan sonraki görevlerinde başarılar diliyorum.”

DANIŞMA KURULU BAŞKANI VE İSKEÇE MİLLETVEKİLİ ÇETİN MANDACI
Batı Trakya Türk Azınlığı Danışma Kurulu Başkanı ve İskeçe Milletvekili Çetin Mandacı yaptığı konuşmada özetle şunları söyledi: “Herkesin Ramazan bayramını kutluyorum. Bayram boyunca İskeçe Merkez Türk İlkokulu’ndaki 16 öğrencinin durumunu düşündük. Aslında bu olay sadece 16 öğrenci olayı değildir. Arife günü üst düzey bir yetkiliyle görüştüm. Bu öğrencilere kim neyi, nasıl izah edecek diye sordum. Net bir cevap alamadım. Fakat şu çok iyi bilinsin ki çözümsüzlük devam ettiği sürece, Danışma Kurulu yeniden toplanacak ve gereken neyse o yapılacaktır. Okullarımızın özerkliğine daha fazla darbe vurulmasına müsaade edemeyiz.”

İSKEÇE MÜFTÜSÜ AHMET METE
Geceye katılan İskeçe Müftüsü Ahmet Mete şöyle konuştu: “Değerli soydaşlar, değerli kardeşler hepinizin bayramını en içten dileklerimle kutluyorum. Son zamanlarda Batı Trakyamızda ilginç şeyler oluyor. Okulumuzdaki olayları biliyorsunuz, görüyorsunuz. Bakın İskeçe’nin Drosero mahallesinden insanlar bize geldi ve bayram namazını kılmak istediklerini söylediler. Nerede kılarız diye düşünürken, ‘biz meydanda, sokakta da kılarız’ dediler. Neticede öyle oldu. 300 – 400 kişi bayram namazını mahallenin ortasında kıldık. İstemelerine rağmen o insanlara cami yapmadıkları, yaptırmadıkları için sokak ortasında kılındı bu bayram namazı.”

GÜMÜLCİNE MÜFTÜSÜ İBRAHİM ŞERİF
Bayram eğlencesine katılan Gümülcine Müftüsü İbrahim Şerif ise şu ifadelere yer verdi: “İskeçe Türk Birliği’nin düzenlediği etkinliklere ve aile gecelerine son yıllarda katılmaya çalışıyorum. Sizleri tebrik ediyorum. Güzel şeye ne denir ki? Sayın müftümüz ve sayın milletvekilimiz benden önce konuştular. Onların söylediklerine katılmamak elde değil. Bunun yanısıra ben derneğimizin başkanı sayın Ozan kardeşimizin gayretini gördüm ve yaşadım. Milletleri yaşatan, ayakta tutan gelenekleridir, değerleridir. İşte bugün burada bunun izini görüyoruz. Bunun için İskeçe Türk Birliği başkanını ve yöneticilerini yürekten tebrik ediyorum. Haklı davalarını tebrik ediyorum. Ama her şeyden önce bize göre Avrupa’ya 50 kilometre daha yakın olan İskeçe halkını tebrik ediyorum.”

TÜRKİYE’NİN GÜMÜLCİNE BAŞKONSOLOSU AHMET RIZA DEMİRER
Son konuşmacı olan Türkiye’nin Gümülcine Başkonsolosu Ahmet Rıza Demirer de özetle şöyle dedi: “Ramazan bayramınızı kutluyorum. Sizlerle birlikte bir bayramı daha geçirmek benim için mutluluk kaynağı. Bu vesileyle sizlere veda etmek istiyorum. İki yıl boyunca beraber olduk. İskeçe Türk Birliği’nin iki yıldır takip ettiğim faaliyetlerini tebrik ediyorum. İskeçe Türk Birliği, Batı Trakya Türk azınlığının önde gelen kuruluşlarından biri durumundadır. İnanıyorum ki bu dernek tarihi misyonuna kaldığı yerden devam edecektir. Elbette ki barışa ve huzura da büyük katkılar yapacaktır.”

TEŞEKKÜR BELGELERİ
İskeçe Türk Birliği davasına müdahil olarak katılan ve Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi’nden çıkan kararda isimleri bulunan toplam on kişiye İskeçe Türk Birliği tarafından teşekkür belgeleri verildi. Teşekkür belgeleri verilen üyeler şunlar: eski milletvekilleri Orhan Hacıibram, Ahmet Faikoğlu, Birol Akifoğlu, Galip Galip ve Ahmet Mehmet, eski İ.T.B başkanları Hüsnü Serdarzade, eski B.T.T.Ö.Birliği Başkanı Rasim Hint, İ.T.B Dikiş – Nakış Öğretmeni Lütfiye Nihatoğlu, eski B.T.A.Y.T.Derneği Başkanı Murat Yunus ve mahkemeye başvuruda bulunan dernek başkanı Dr. Hikmet Cemiloğlu’na teşekkür belgeleri verildi. Geceye katılamayan Galip Galip adına teşekkür belgesini Gümülcine Türk Gençler Birliği Başkanı Adnan Selim, milletvekili Ahmet Mehmet adına Rodop Ticaret Odası Yöneticisi işadamı İbrahim Halil Hasan ve B.T.A.Y.T.Derneği’nin eski başkanı Murat Yunus adına B.T.A.Y.T.Derneği Başkanı Ahmet Kara aldı.

İ.T.B Başkanı Ozan Ahmetoğlu Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi sürecinin devam ettiği ikibuçuk yıllık zaman diliminde görev yapan İskeçe Türk Birliği yöneticilerini ve davada ismi yer alan müdahilleri sahneye davet etti. Ozan Ahmetoğlu şunları söyledi “Bu mücadeleyi sadece yönetim kurulu üyeleri tarafından verilmedi. Gördüğünüz gibi eski başkanlarımız, milletvekillerimiz, avukatlarımız ve tüm halkımız tarafından verildi. Onları tebrik ediyoruz ve teşekkür ediyoruz.” Daha sonra İ.T.B yöneticileri teşekkür belgelerini takdim ettiler.

Davada ismi geçen müdahiller adına konuşan İskeçe Türk Birliği avukatı Orhan Hacıibram şunları söyledi: “Burada gördüğünüz arkadaşlar görevlerini yapmanın mutluluğu içerisindeler. Bir kültür ve sanat ocağı olan derneğimizi savunduk ve yaşaması için elimizden gelen gayreti ortaya koyduk. Bu arada bize destek olan bütün Batı Trakyalı soydaşlarımıza da teşekkür etmeyi bir borç biliyorum.”

Sunuculuğunu İ.T.B Yönetim Kurulu üyesi Ceylan Maslar’ın yaptığı gecede, Edirne’den gelen Türk Müziği Topluluğu geç saatlere kadar gerçekleştirdiği programıyla İskeçeli soydaşlara unutulmaz bir gece yaşattı.
GALERİ