ABTTF
TR
HABER BÜLTENİMİZE KAYIT OLUN Bülten İcon
Batı Trakya

Milletvekili Çetin Mandacı'dan iki soru önergesi

30.10.2008
SORU

Sayın: Kültür Bakanı

Ekonomi Bakanı

KONU: KAHVEHANE SAHİPLERİNDEN FİKİR VE TELİF HAKLARI İÇİN ABARTILI ÜCRETLER İSTENİYOR

‘Fikri Mülkiyeti, Akrabalık Haklarını ve Kültürel Konuları’ öngören 2121/1993 (resmi gazete ΦEK 25, 4/3/93) no.lu Yasa, yaratıcıların manevi haklarını ya da manevi mülkiyetini koruyor ve müzik kullanımı yapılacak işyerlerinde, işyerinin ceza ödemesini öngörüyor.



İskeçe ilinin, özellikle de köylerin tek toplantı ve eğlence mekânını oluşturan küçük kahvehane sahipleri, tahammülü mümkün olmayan bir durumla karşı karşıya kalmaktadırlar.Manevi haklar için, ve birçok kez eskiye dönük olarak, sadece ve sadece işyerlerinde bilgilendirici programları seyrettirmek üzere çalıştırdıkları televizyondan dolayı, bu işyeri sahipleri abartılı ücretler ödemeye davet edilmektedirler. Kahvehane sahiplerinin, bu abartılı kendileri için haksız ücretleri ödemeye güçleri olmadığından, mahkeme kapılarında sürünme tehlikesiyle karşı karşıyalar.

Bu olayların akabinde yetkili Bakanlara soruyoruz:

1. Küçük kahvehane sahiplerini bu ağır vergiden muaf tutmak için hangi önlemleri alma niyetindesiniz?

2. Sınır bölgesindeki dükkân sahiplerini bu ödemeden muaf tutmak niyetinde misiniz?

3. Genel olarak, sistemin rasyonalizasyonunun, manevi haklar işletmeci kurumlar tarafından yapılması için önlemler almaya niyetiniz var mı?

Atina, 8 Ekim 2008

Soruyu yönelten milletvekili
Çetin Mandacı


*SORU*

SAYIN : Sağlık ve Sosyal Dayanışma Bakanı

KONU: İSKEÇE - ÜLKEDE ACİL SERVİS MERKEZİ OLMAYAN TEK İL

Sayın Bakan,Devletin hastane öncesi acil bakım sunan tek resmi kurumu olan Acil Servis Merkezi’nin kapsamadığı tek il İskeçe’dir.Sevk gerektiren vakalar, sadece İskeçe Genel Hastanesi tarafından karşılanmaktadır, aynı anda iki görevle yükümlü olan hastane, hastalara hizmet sunabilmek için bir acil servis merkezi oluşturmuş durumdadır.Yine de, hastanenin sahip olduğu ambülanslar, bütün vakalara hizmet edecek şekilde yeterli değildir, çünkü bunlar ya anında müdahale gerektiren (kaza, acil vakalar) vakalar için yada önceden programlanmış (hastane tahlilleri yada başka hastanelere sevk) vakalar için kullanılmaktadırlar. Ambülans hizmeti yetersizdir, çünkü ambülans şoförü olarak işe alınan kişiler usüle aykırı bir biçimde başka pozisyonlara geçirilmişlerdir. Bunun sonucu olarak da, yirmi dört saat hizmet sunacak bir ambülans servisi yoktur: ayrıntı vermek gerekirse, sabah mesaisinde üç, öğle mesaisinde iki, gece mesaisinde ise sadece bir ambülans görev yapmaktadır. Hastanede sadece bir şoför olduğu durumlarda ise, ambülans sadece acil vakalara hizmet etmektedir.Hastane ambülanslarının donanımının sadece şoför ve hasta taşıyıcıdan ibaret olması, zaten kötü olan bu durumu daha da kötüleştirmektedir. Kurtarma ekiplerinden, hatta ilk yardım hizmetleriyle ilgili olan personelden hiç söz eden yok.

Güvenlik kurallarından ve sağlıklı tıbbi hizmet kanunlarından hiç söz eden yok.Hastalara, özellikle de ilk yardıma ihtiyacı olanlara, daha iyi tıbbi hizmet sunma çabalarından söz eden hiç kimse yok. Yetersizliklerin ve boşlukların telafi edilmesi, hastane doktorlarından, hemşirelerden ve paramedikal personelden bekleniyor, onlar da fedakârlıkla ve hatta yardımseverlik duygularıyla, hem hastalara hem de hasta yakınlarına hizmet verebilmek için ellerinden geleni ve mümkün olan çabayı gösteriyorlar.Acil Servis Merkezi (ASM)’ nin İskeçe’de bulunmaması bilinen bir problem.Bilinen başka bir konu daha ise, yetkililer tarafından problemin çözümü ile ilgili verilen sözler ve vaatler. Hem Yeni Demokrasi sabık milletvekili Filipos Çalidis, hem de Hastanenin eski müdürü Kariofilis Andonakakis, ASM’ nin ilimizde kurulmasında zamanın söz konusu olduğunu, Basın aracılığıyla İskeçe halkına tekrar tekrar bildirmişlerdir. EMBROS gazetesinde yayınlanan ilgili habere göre, ‘2007 yılı sonuna kadar İskeçe’de Merkez’in şubesi olacağı, hastane problemlerini ele alan bir sonraki müsabakada, ASM’ nin eleman kadrosunu oluşturmak için 15 iş yerinin belirleneceği, planın öngördüğü üzere yıl sonuna kadar, iş duyuruları yapıldıktan ve başvurular ASEP aracılığıyla değerlendirildikten sonra, Hastane’nin var olan ambülanslarının yanısıra yeni ambülanslarla donatılacağı ve bugün var olan iş yoğunluğunu rahatlatacak bir şekilde işlevine devam edeceği’ temin ediliyordu.Asıl siz şahsen, kendiniz sayın Bakan, İskeçe’yi ziyaretinizden sonra, 14 Aralık 2007 tarihinde yayınlamış olduğunuz Basın bülteninde ‘...bundan bir yıl önce Avdira’ da söz verdiğim üzere OKANA ve ASM (EKAB) merkezlerinin açılışlarını yapmak için burada bulunacağım’ diye garanti vermiştiniz. Bir yıl sonra İskeçe halkı, değil bu sözün gerçekleştiğini görmek, aksine İlimizdeki hastane bakımı altyapısının, yani Hastane’nin ve Sağlık Ocakları’nın günden güne kötüleştiğine şahit olmaktadır.İskeçe’de 105.000 sakin, hayati önem taşıyan acil tıbbi yardım hizmetinden yararlanamadığı için,Hastaneye sevklerini sağlayacak ambülans bulunmadığından, evlerinde doğum yapan, kendilerinin sağlığı yanısıra yeni doğan çocuklarının da sağlığını tehlikeye atan hamile kadın vakalarının tekrarlandığını görmek istemediğimiz için,Trafik kazalarında, yaralıların kaza yerinde uzun süre kalıp, hayati tehlike ile karşı karşıya kaldıkları için,Son olarak da, problemin çözümü için vermiş olduğunuz söz, aynı zamanda her tür gecikme ve bunun doğuracağı sonuçlardan siz sorumlu olduğunuz için,İnsan hayatının herşeyden daha değerli olduğu ıspatlamak ve onu korumak için,Size soruyoruz:
Ne zaman artık, bu Acil Servis Merkezi işleve geçecek ?
Acil Servis Merkezi işleve geçene kadar hastaların sevki için yaşanan sorunlara ne gibi önlemler almayı düşünüyorsunuz?
İskeçe Acil Servis Merkezi’nde hizmete sunulacak ambülans sayısı ve personel kadrosuna alınacak görevli sayısı kaç olacak?
İlimizin dağ kolu bölgesi ve diğer uzak bölgeler bu hizmetten nasıl faydalanabilecek?
Atina, 24 Ekim 2008

Soruyu yönelten Milletvekili
Çetin Mandacı

Kaynak: Rodop Rüzgarı
GALERİ