ABTTF
TR
HABER BÜLTENİMİZE KAYIT OLUN Bülten İcon
Batı Trakya

B.Derbent halkı öğretmen sorununa “OHİ” dedi!

30.10.2008
Meriç (Evros) bölgesi Türklerinin en yoğun yaşadıkları Büyük Derbent köyünde 28 Ekim 1940 “Ohi” milli bayramı, azınlık okulunda devam eden Hıristiyan öğretmen sorununun gölgesinde kutlandı.

Büyük Derbent’i uzunca bir zamandan bu yana meşgul eden Yunan öğretmen Hara Nikopulu sorunu, yetkililerin köyde yaşanan huzursuzluğa göz yumması nedeniyle “Ohi” milli bayramına da yansıdı. 11 Eylül’den bu yana öğrencilerin tamamına yakını azınlık okuluna devam etmezken, köy meydanında düzenlenen resmi geçit ve törene okula kayıtlı 43 öğrenciden sadece 16’sı katıldı.

Bu yıl Ohi bayramını, yaklaşık 700 nüfuslu Büyük Derbent’te öğrenci ailelerinden oluşan 40 kişi izledi.

-BAYRAMI DEĞİL ÖĞRETMENİ PROTESTO EDİYORUZ-

Törende yer almayan öğrenci ve köylü, seslerini duyurabilmek amacıyla 28 Ekim “Ohi” bayramına katılmayarak öğretmeni protesto etti. Bundan önceki milli bayramlar, halkın büyük çoğunluğunun iştirakiyle kutlanıyordu. Okula çocuklarını göndermeyen ve törene katılmayan veliler, “Ülkemiz Yunanistan için dedelerimiz de şehit oldu.

Tepkimiz kesinlikle milli bayrama değil. İki yıldan bu yana köyde huzursuzluk kaynağı olan Hara ve eşine.” açıklamasında bulundu. Büyük Derbent’te 1962 yılından bu yana milli bayramların kutlandığı fotoğraflarla belgelenirken, ilk defa köylünün yetkililere sorunlarını duyurabilmek ve öğretmeni protesto etmek amacıyla milli bir bayrama katılmadıkları öğrenildi.

-AŞIRI MİLLİYETÇİLER BAYRAMI MİTİNGE ÇEVİRDİ-

Diğer yandan Yunan öğretmen Hara Nikopulu’ya destek vermek için törene Batı Trakya şehirleri başta olmak üzere Larisa’dan yaklaşık 50 araçla gelen 150 kişilik topluluk da takip etti. Bu yıl köy dışından gelen Yunanlı kalabalığa rağmen, önceki yıllardaki kalabalıktan az olduğu görüldü. Büyük Derbent’teki öğretmene destek vermek amacıyla Arios Pagos Başkan Yardımcısı, Laos milletvekili İliyas Volatidis, Dedeağaç İli Trafik Müdürü, Larisa’da faaliyet gösteren Patriyakos Ellinikos Sindesmos derneği, çok sayıda üniformalı resmi ve sivil polis, ordudan yetkililer, papazlar, sözde Pomak gazeteci Sebahattin Karahoca ve çok sayıda basın mensubu töreni izledi.

-STİLYANİDİS: KORKUYORUM-

Öte yandan Milli Eğitim ve Din İşleri Bakanı Evripidis Stilyanidis, Gümülcineli iş adamı Enfiyecioğlu ve Laos Partisi’nden korktuğu için Hara Nikopulu’nun görev yerini değiştiremeyeceğini söylediği öğrenildi. Geçen hafta Pasok Gümülcine ve Dedeağaç milletvekilleri Ahmet Hacıosman ve Yorgos Dolyos’la görüşen Stilyanidis, “Öğretmenin görev yerini değiştirirsem, Enfiyecioğlu ve aşırı milliyetçilerin hedefi olurum.” açıklamasıyla milli meseleye dönüştürülen Büyük Derbent’teki öğretmen sorununun devamından yana tavır aldı.

-ÖĞRETMEN UĞRUNA MİLLİ BAYRAM SABOTE EDİLDİ-

Okulda eğitim yapması imkansız hale gelen ve iyice yıpranan Hara Nikopulu’ya sahip çıkma pahasına milli bayramların bile Yunan aşırı milliyetçileri tarafından sabote edilmesine göz yumulması dikkatlerden kaçmadı. Yerel ve ulusal medya, çifte standartlı yayınlarıyla köylünün haklarını görmezden gelmeye devam ediyor. Yapılan yayınlar ve yetkililerin sorunda ısrar etmeleri, Büyük Derbent’teki öğretmen probleminin kara mizaha dönüşmesine sebep oldu. Son “Ohi” milli bayramının sönük geçmesine neden olan öğretmen ve çözümsüzlükte ısrar eden yetkililer hakkında herhangi bir işlem yapılıp yapılmayacağı bir başka merak konusu oldu. Büyük Derbent’teki “Ohi” milli bayramından notlar

Törene okulda kaydı bulunan 43 öğrenciden sadece 16’sı katıldı.
Aşırı sağcı Laos Partisi yandaşları ve Patriyakos Elinikos Sindesmos taraftarları, Büyük Derbent’i kurtarmaya geldikleri mesajı verdi. Yunan, Kıbrıs, Bizans ve Yunan Makedonyası bayrakları açıldı.
Arios Pagos Başkanı Vasilis Nikopulu’nun kızı olan Hara Nikopulu’yu izlemek üzere Arios Pagos Başkan Yardımcısı törende yer aldı.
Laos milletvekilleri ve Patriyakos Elinikos Sindesmos adına da anıta çelenk bırakıldı.
Tören daha önceki milli bayramlarda pek rastlanmayan bir ilke sahne: Tören Ohi bayramının anlamı üzerine okul müdürü Mehmet Şerif’in yaptığı Türkçe açılış konuşmasıyla başladı.
Töreni izleyen misafirlerden bir gurup, sık sık “zito” sloganları attı. Alkış ve ıslıklarla öğretmene arkandayız mesajı verdi.
Törene katılan öğrencilerin azlığı sebebiyle şiirlerin bir kısmını bayan öğretmenler okudu.
Hara öğretmen, köyde siyaset yaptığını unutturmaya çalışarak şov yaptı. Tören sırasında iki öğrenciye önceden çalışıldığı anlaşılan “Ohi” bayramının ne anlama geldiğini sordu. Öğrenciler Yunanca cevapladı.
Patriyakos Elinikos Sindesmos üyeleri, Büyük Derbent’teki törenin ardından Lavara’daki Orfeas Belediyesi kapısına, “T.C. Gümülcine Konsolosluğu kapansın, Belediye Başkanı Pulilos Evangelos Türk ajanı, Pomaklardan ve öğretmenden (Hara Nikopulu) ellerinizi çekin” yazılı bildiri yapıştırdı. Buna tepki gösteren Belediye başkanı ve Lavara halkı ile aşırı milliyetçiler arasında itiş kakış yaşandı. Polis’in araya girmesiyle olaylar yatıştırıldı. (M.Derio öğrenci velileri internet ortamı)

Kaynak: Rodop Rüzgarı