ABTTF
TR
HABER BÜLTENİMİZE KAYIT OLUN Bülten İcon
Batı Trakya

Azınlığın “OHI!” Milli Bayramı sevincine gölge düştü

10.11.2008
28 Ekim 1940 tarihinde İtalyan ordusunun Yunanistan’a girmesine karşı çıkılması dolayısıyla kutlanan “OHİ”(Hayır!) Milli Bayramı geçen yıllarda olduğu gibi Batı Trakya’da da kutlandı. Başbakan İoannis Metaksas’ın İtalya’ya “HAYIR” cevabını vermesinin 62. yıl dönümü dolayısıyla gerçekleştirilen resmi geçit törenlerine Türk ilkokul, ortaokul ve lise öğrencileri de katıldı. Batı Trakya Türk Azınlığı’nın yoğun olarak yaşadığı illerden biri olan Dedeağaç iline bağlı Büyük Derbent köyünde gerçekleştirilen törenlere Yunanlı öğretmen Hara Nikopulu sorunu gölge düşürürken Orfeas Belediyesi’nin merkezi olan Saltıköy’de yaşanan olaylar nedeniyle de gerginlik yaşandı.

Batı Trakya Türk Azınlığı, Büyük Derbent Türk Azınlık ilkokulunda yaklaşık iki yıldır süren Yunanlı öğretmen Hara Nikopulu sorunu karşısında Yunan hükümetinin Azınlık taleplerini dikkate almayan bir politika izlemesini tepki ile karşılarken törene katılan Halkçı Ortodoks Teyakkuz Partisi (LAOS) Serez Milletvekili İlias Polatidis, Yargıtay eski Başkanı Vasilis Kokkinos ve Steve Lalas Hara Nikopulu’yu destekleyen konuşmalar yaptılar.

Nikopulu sorunu, Milli Eğitim ve Din İşleri Bakanlığı’nın da sorunudur!

Ülkelerinin İtalyan işgaline karşı “Hayır” cevabının 62. yıldönümünü kutlayan Batı Trakya Türk Azınlığı’nın milli bayram sevincine gölge düştü. Büyük Derbent köyü sakinleri ve ziyaretçiler, köy meydanında resmi geçit yapan Azınlık ilkokulu çocuklarını alkışlarla karşılarken köyde bulunan Azınlık ilkokulunda yaşanan Yunanlı öğretmen Nikopulu sorununa karşı kayıtsız kalınması nedeniyle protesto amacıyla Azınlık aileleri resmi geçit törenine de çocuklarını göndermedi. Diğer yandan Hara Nikopulu’ya destek vermek için Batı Trakya şehirleri başta olmak üzere Larisa’dan yaklaşık 150 kişilik topluluk Büyük Derbent köyüne gelerek törene katıldı. Aşırı sağcı LAOS yandaşları ve Patriyakos Elinikos Sindesmos taraftarlarının Yunan, Kıbrıs, Bizans ve Yunan Makedonyası bayrakları açmaları ise Türk Azınlık tarafından büyük tepki ile karşılandı.

Büyük Derbent köyünün yanısıra Orfeas belediyesine bağlı Saltıköy (Lavara)’deki Orfeas Belediyesi kapısına da Patriyakos Elinikos Sindesmos üyeleri, “T.C. Gümülcine Konsolosluğu kapansın, Belediye Başkanı Pulilos Evangelos Türk ajanı, Pomaklardan ve öğretmenden (Hara Nikopulu) ellerinizi çekin” sloganlarından oluşan yazılı bildiri yapıştırdı. Yunan Vatanseverler Birliği üyelerinin Orfeas Belediye Başkanı hakkındaki bir protesto metnini belediye duvarına yapıştırmaya kalkışması üzerine ise Saltıköy halkı tepki gösterince olaya polis müdahale etti.

Habipoğlu: Azınlık ile çoğunluk arasındaki barışçıl ortam inatla sürdürülecektir

Milli bayram gününde Büyük Derbent ve Saltıköy’de yaşananlar ile ilgili olarak Avrupa Batı Trakya Türk Federasyonu (ABTTF) Başkanı Halit Habipoğlu yaşanan olayları kınarken karşılıklı saygı temelinde yürütülen ilişki sayesinde Azınlık ve çoğunluk kesimleri arasında yüzyıllardır süren barışçıl ortamın tehdit altında olduğunu ifade etti. Habipoğlu, “Barışçıl ortamın tehdit edilmek istendiği bugün çoğunluk üyelerinin oldukça büyük bir kesimi tarafından da kabul görmektedir. Yunan devleti ve hükümetinin kayıtsızlığı ve Azınlık’ı “öteki” olarak tanımlamaya dayalı politikasına rağmen Azınlık ile çoğunluk arasında yıllardır sürdürülen barış ortamı siyasi çıkar hesaplarına dayanan uygulamalara rağmen inatla sürdürülecektir. Azınlık ile çoğunluk arasında bilinçli bir şekilde ayrılık yaratmak mümkün olmayacaktır. Milli Eğitim ve Din İşleri Bakanı Evripidis Stilyanidis’i ivedilikle görevinin gereğini yapmaya davet ediyoruz. Nikopulu sorunu karşısında aylardır kayıtsızlığını sürdüren Bakan Stilyanidis’in sorumluluklarını yerine getirmesi Azınlık ile çoğunluk arasındaki barışçıl ortamın sürdürülmesi açısından hayati önemdedir” şeklinde k
GALERİ