ABTTF
TR
HABER BÜLTENİMİZE KAYIT OLUN Bülten İcon
Batı Trakya

Türkiye Cumhuriyeti Gümülcine Başkonsolosu Mustafa Sarnıç İskeçe Türk Birliği’ni ziyaret etti

18.11.2008
Geçtiğimiz günlerde göreve başlayan Türkiye Cumhuriyeti Gümülcine Başkonsolosu Mustafa Sarnıç gerçekleştirdiği nezaket ziyaretleri çerçevesinde İskeçe Türk Birliği’ni ziyaret etti. Yeni Başkonsolos Mustafa Sarnıç, 6 Kasım Perşembe günü İskeçe Türk Birliği’ni ziyaret etti. Başkonsolos Sarnıç ve beraberindeki başkonsolosluk çalışanları dernek girişinde İskeçe Türk Birliği Başkanı Ozan Ahmetoğlu ve diğer yöneticiler tarafından karşılandı. Türkiye Cumhuriyeti Gümülcine Başkonsolosu Mustafa Sarnıç’ın ziyaretinde İ.T.B Yönetim ve Denetim Kurulu üyelerinin yanısıra, eski İTB başkanları, İTB Kadınlar Kolu üyeleri, İskeçe Belediyesi’nde Eşitlik Listesi Başkanı Hüseyin Bandak, belediye meclis üyesi Hasan Malkoç, öğretmenler ve dernek üyeleri de hazır bulundu.

İ.T.B Başkanı Ozan Ahmetoğlu ziyaret sırasında yaptığı konuşmada İskeçe Türk Birliği hakkında bilgi verdi. İskeçe Türk Birliği’nin 1927 yılından 1983 yılına kadar faaliyetlerini resmi bir şekilde sürdürdüğünü belirten Ozan Ahmetoğlu, bu tarihte ‘Batı Trakya’da Türk yoktur’ politikasının bir yansıması olarak, isminde ‘Türk’ kelimesi olan tarihi azınlık derneklerinin mahkeme kararıyla kapatılma ve resmiyetlerinin ellerinden alınma sürecinin başladığını söyledi. Başkan Ahmetoğlu şöyle dedi: “25 yıl devam eden davanın sonunda İskeçe Türk Birliği’nin haklılığı Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi’nde kanıtlanmıştır. 27 Mart tarihinde açıklanan ve İTB’nin haklı bulunduğu dava sonucuna yapılan itiraz da AİHM tarafından kabul edilmeyince derneğimiz hakkında verilen karar kesinleşmiş oldu. Önümüzdeki dönemde İskeçe Türk Birliği’nin resmiyetinin iadesi için gerekli girişimlere başlıyoruz.”

İskeçe Türk Birliği kurucuları arasında Yunanlı vatandaşların bulunduğunu, geçmişte birliğin futbol takımında ve müzik korosunda da Yunanlı hemşerilerin yeraldığını anlatan İTB Başkanı Ozan Ahmetoğlu şunları söyledi: “Hatta bugünkü İskeçe Belediye Başkanı’nın dahi gençliğinde derneğimizin lokalinde arkadaşlarıyla vakit geçirdiğini büyüklerimizden öğreniyoruz. Sonuç itibarıyla, İskeçe Türk Birliği bölgedeki çokkültürlülüğe, hoşgörü ortamına ve iki unsurun barış içinde yaşamasına katkı sağlayan bir dernektir. Ancak derneğimiz hiç haketmediği bir uygulamayla karşı karşıya kalmıştır. İ.T.B örnek bir kuruluş, üyeleri de örnek vatandaşlar olmuştur. Aslında Batı Trakya Türk azınlığı dünyada ve Avrupa’da her açıdan örnek bir toplumdur. Ümit ediyorum ki haksızlıklar son bulur, geçmişte yapılan hatalar bir daha tekrarlanmaz ve babaları, dedeleri bu vatan uğruna şehit olan insanımız hak etmediği uygulamaları yaşamak durumunda kalmaz.”

İskeçe Türk Birliği Başkanı Ozan Ahmetoğlu, Türkiye Cumhuriyeti Gümülcine Başkonsolosu Mustafa Sarnıç’a İ.T.B’ne ziyaretinden dolayı teşekkür etti ve yeni görevinde başarılar diledi.

Türkiye Cumhuriyeti Gümülcine Başkonsolosu Mustafa Sarnıç konuşmasında Batı Trakya’da görev yapacak olmaktan duyduğu memnuniyeti dile getirdi. Görevi süresince herkesle yakından tanışma fırsatı bulmayı ümit ettiğini ifade eden Başkonsolos Sarnıç, “Türk – Yunan ilişkileri her geçen gün gelişmektedir. Bu sürecin buraya da olumlu yansıması tabii ki çok iyi olacaktır. Buradaki soydaşlarımızın ve azınlığımızın sorunlarını zamanla daha iyi özümseme olanağına sahip olacağım. İskeçe Türk Birliği’nin, Batı Trakya Türkleri açısından öneminin farkındayım. Sizlerin bu bölgede 1927 yılından beri en önemli sivil toplum örgütlerinden biri olduğunu biliyorum.” dedi.

İskeçe Türk Birliği Başkanı Ozan Ahmetoğlu, ziyareti sırasında Türkiye Cumhuriyeti Gümülcine Başkonsolosu Mustafa Sarnıç’a bir tablo ve eski İTB başkanlarından Sabriye Kasım Delioğlu ile Ramadan Duban’ın hazırladığı birer kitap hediye etti.


İSKEÇE TÜRK BİRLİĞİ
1927
GALERİ