ABTTF
TR
HABER BÜLTENİMİZE KAYIT OLUN Bülten İcon
Batı Trakya

Azınlık “Dünden Bugüne Batı Trakya” belgeseline kavuştu

20.11.2008
Avrupa Batı Trakya Türk Federasyonu (ABTTF), Batı Trakya Türk Azınlığı’nı ve sorunlarını ilk ağızdan dile getiren bir belgesel yapıma sahip olduğunu sevinçle duyurur. Proje yazımını Çağla Sorgun’un, yönetmenliğini ise ABTTF Uluslararası İlişkiler Sorumlusu K.Engin Soyyılmaz ile Gazeteci Ilhan Tahsin’in yaptığı “Dünden Bugüne Batı Trakya” adlı belgesel, Batı Trakya Türklerinin kaderinin belirlendiği 24 Temmuz 1923 tarihinde imzalanan Lozan Antlaşması ile başlayan varolma ve demokratik hak mücadelesini dünden bugüne içten bir dille anlatıyor. İzleyenleri derinden etkileyen belgesel, 1936 yılında Metaksas’ın iktidara gelmesi ve diktatörlüğünü ilan etmesiyle başlayan acılı dönemin 1967 yılında Albaylar Cuntası ile katmerleştiğini anlatarak başlıyor. Türklersiz bir coğrafya yaratmak amacıyla uygulanan politika sonucunda Batı Trakya bölgesinde toprağın bugün yalnızca yüzde 25’ini elinde bulunduran Türklerin işsiz kalarak doğdukları toprakları terk etmek zorunda kalması ile sosyolojik ve ekonomik yıkıma uğratılan Batı Trakya’da demografik yapı Anadolu’dan mübadele ile gelen Rumların bölgeye yerleştirilmesi ile Türklerin aleyhine değiştirilir. 1948/821 Anasdosmos yasasının ardından 1952/185 ve 1953/2536 sayılı yasaların topraksızlaştırdığı Batı Trakya Türkleri, Albaylar Cuntası döneminde en karanlık günlerini yaşarlar. 1975 yılında askeri faşist rejimin sona ermesinin ardından yeni demokratik anayasa ile yeşeren umutlar boşa çıkar; o yıl Türk Azınlık “Türklersiz bir Yunanistan” idealinin faturasını Kıbrıs Barış Harekatı’nın etkisi ile en ağır şekilde öder. “Yunan soyundan olan” ve “olmayan”lar olarak anayasanın ikiye ayırdığı anayasa ile altmış bin Türk vatandaşlıktan çıkarılır. 1981 yılında Avrupa Birliği üyesi olan Yunanistan’da durum kötüye gider. Türk Azınlık’ın etnik kimliğinin inkar edilmesi politikası sonucunda “Türk” kelimesi yasaklanır, dernek tabelaları indirilir. Vakıf mallarının yönetimi ve din ve ibadet özgürlüğü alanında yaşanan sorunlar cabasıdır. Seçim yasasının değiştirilmesi ile yerel yönetimlerde sıkıntı yaşayan Azınlık, eğitim alanında en sıkıntılı günlerini yaşar. Bu belgesel, Batı Trakya Türklerinin yıllardır yürütmekte olduğu işte bu mücadeleyi anlatmaktadır.

Finansmanının ABTTF üyesi dernekler tarafından karşılandığı, İngilizce ve Türkçe dillerinde hazırlanan belgesel öncelikle ABTTF’nin lobi çalışmalarında kullanılacaktır. Belgesel ile Azınlığımız, sorunlarını ilk ağızdan anlatma fırsatını bulmuştur. Tarihe tanıklık eden Azınlık üyelerinin görüşlerine sıkça yer verdiğimiz belgeselimiz, izleyicinin beğenisine ilk kez Kasım 2008 tarihinde gerçekleştirilen Birleşmiş Milletler HABITAT 4. Dünya Kent Forumu’nda sunuldu. Batı Trakya standımızda gün boyunca gösterimini gerçekleştidiğimiz belgesel büyük bir beğeni topladı. İlk kez Dünya Kent Forumu’nda standımızı ziyaret edenlere ve delegelere hediye ettiğimiz belgesel, ABTTF’nin gerçekleştireceği uluslararası etkinliklerde lobi çalışmalarımızın bir aracı olarak kullanılacak, böylelikle Azınlığımız kendi sesini duyurma fırsatı bulacaktır. Azınlığımızın uluslararası arenadaki sesi olmak için özverili bir çalışma yürüten ABTTF, bilimsel çalışmalar dizisinin ardından şimdi de belgesel yapımı ile Azınlığımızın demokratik hak ve özgürlükler mücadelesine devam etmektedir.

Not: Azınlığımızın dünü ve bugününü etkili ve sıcak bir dille anlatan belgeseli https://www.abttf.org/html/index.php?link=movies linkini tıklayarak izleyebilirsiniz. Ayrıca, belgeselin DVD’sine sahip olmak isteyenlenler ABTTF’ye başvuruda bulunabilirler.
GALERİ