ABTTF
TR
HABER BÜLTENİMİZE KAYIT OLUN Bülten İcon
Batı Trakya

PASOK Gölge Eğitim Bakanı Diamantopulu’dan Eğitim Sorununa Dikkat Çekti

28.11.2008
7 Kasım 2008 tarihinde PASOK milletvekili ve partinin eğitim işlerinden sorumlu temsilcisi Anna Diamantopulu’nun PASOK Rodop İl Örgütü’nün düzenlediği “PASOK’un Eğitime Yönelik Konumu” konulu etkinlikte anadilde eğitim konusunda yaptığı konuşma ile dikkat çekti. Gümülcine’yi ziyaret ederek bölgede temaslarda bulunan ve Mastanlı Azınlık İlkokulu’nu ziyaret eden Diamantopulu, Azınlık’ın öncelikle anadili olan Türkçe’ye hakim olmaları gerektiğini ifade etti.

Azınlık’ın Lozan Anlaşması hükümleri gereğince anadilde eğitim hakkına sahip olduğunu ifade eden PASOK’un gölge Eğitim Bakanı olarak nitelendirilen Diamantopulu’nun yaptığı açıklama Azınlık tarafından olumlu olarak karşılandı. Ancak 8 Kasım 2008 tarihinde Hronos’a yaptığı açıklamada Diamantopulu’nun, Müslüman öğrencilerin iyi derecede Yunanca bilmediklerini bu durumdan eğitim sistemi ve azınlık olmak üzere herkesin sorumlu olduğunu, çözümün ise devlet okullarında yattığı yönündeki ifadesi dikkat çekti. Diamantopulu, “Herkese eşit fırsatlar sunan, anadilleri olan Türkçe’yi en iyi şekilde öğrenmek isteyen öğrencilere bu olanağı tanıyan bir devlet okulu. Elbette bunun yanında saygı duyduğumuz Lozan Antlaşması’nın öngördüğü Azınlık okulları da var; bu okullar mümkün olan en iyi seviyede olmalıdırlar. Çocukları geri bırakmayan reformlar ve çağdaşlaşma çalışmaları yapılmalıdır” şeklinde konuştu.

Fırsat eşitliği temelinde azınlık okullarında eğitimin kalitesi ivedilikle yükseltilmelidir

Batı Trakya Türk Azınlığı’nın önemli sorunlarından eğitim konusunda süregiden problem Yunan devleti ve hükümetinin kayıtsızlığı ve Azınlık’ın taleplerini dikkate almaması nedeniyle çıkmaza girmiş durumdadır. Azınlık eğitim sistemi kronikleşmiş problemleri ile acilen çözüm beklemektedir. Milli Eğitim Bakanı Evripidis Stilyanidis, Batı Trakya’da yetişmiş biri olarak Azınlık eğitim sistemi ile ilgili problemleri yakınen biliyor olmasına karşın Azınlık’ın sorunlarını görmezden gelmeye devam etmektedir. PASOK’un eğitim işlerinden sorumlu temsilcisi Diamantopulu’nun Azınlık eğitim sisteminde reform ve çağdaşlaşma planları yapılması gerektiği yönündeki açıklaması umut vericidir. Ancak önemli bir nokta göz ardı edilmemelidir. Eğitim sorunun çözümü devlet okullarında değil, azınlık okullarındadır. Azınlık, eğitim alanında özerk yapıdadır, kendi kurumlarına sahiptir. Azınlık okulları yeniden yapılandırılmalı, modern eğitim sisteminin gereklerine göre modern eğitim anlayışı ile Azınlık çocukları anadilleri Türkçe’yi ve ülkelerinin dili olan Yunanca’yı öğrenmelidir. Eğitim alanında yaşanan sorunların çözümüne yönelik Azınlık’ın sunduğu önerilerin Yunan hükümetince dikkate alınmasını talep ederiz.