ABTTF
TR
HABER BÜLTENİMİZE KAYIT OLUN Bülten İcon
Batı Trakya

Buna Kültürel Soykırım denir. İskeçe’nin Müsellim köyünde Müslüman Türk Mezarlığı talan edildi

25.01.2009
Batı Trakya Müslüman Türklerine yönelik Kültürel Soykırım sinsi bir şekilde devam ediyor. Bunun son örneğini geçtiğimiz günlerde İskeçe’nin unutulmuş köylerinden biri olan Müsellim (Tekton) köyü mezarlığının Belediye’nin iş makineleri tarafından talan edilmesiyle yaşadık. Mezarlıkta büyük bir alan talan edildi. Var olan tarihi mezar taşları yok edildi. Buna Kültürel Soykırım denir.

Bunun hiçbir izahı yoktur. Buna düpedüz Kültürel Soykırım denir. Orada Yunan mezarlığı olsa, ne kadar terkedilmiş ve bakımsız olursa olsun, bu çalışmayı yapanlar aynı şeyi yapabilecekler miydi? Veya diyelim ki burada bir Hristiyan Yunan mezarlığı vardı ve iş makinaları kazara girip burayı dümdüz ettiler. Bu belediye başkanı şimdi nerede olacaktı acaba. Bu işten sorumlu olan tüm yetkililer kimbilir ne hesaplar verecekti?


Müsellim köyü İskeçe’nin Misvaklı ile Hemetli köyleri arasında bulunan bir köyümüz. Ancak terkedilmiş bir köy. Müsellim köyünde şu anda sadece 6 Müslüman Türk aile yaşıyor. Müsellim köyü sakini duyarlı bir soydaşımız mezarlıkta iş makinelerinin çalıştığını ve mezarlığı talan ettiğini görünce hemen gazetemize haber verdi. Olay yerine gittiğimizde ortalıkta sadece birkaç adet kırık tarihi mezar taşı ve talan edilmiş bir Müslüman Türk mezarlığı vardı.

Köylülerden öğrendiğimiz kadarıyla olay şöyle gelişiyor. Yıllar önce köye giden yol ile mezarlık arasında bir kanal açılıyor. Açılan bu kanaldan çıkarılan topraklar yol tarafına değil de mezarlık tarafına biriktiriliyor. Bu toprak yığını yıllarca mezarlığın tarafında durmuş. Ancak geçtiğimiz günlerde Yenice Belediyesi bu mezarlığın yaklaşık 50 metre ilerisinde bir çalışma yapmaya başlamış ve büyük bir alana toprak yığmaya başlamış. Uzak yerlerden toprak taşımaktansa bir kısmı mezarlığın içinde olan kanal topraklarını taşımayı tercih etmişler. Tercih etmişler ama, toprak taşıyalım derken MüslümanTürk mezarlığını da talan etmişler. Ortalıkta sadece çimento ile muhafaza altına alınmış bir mezarlık ve yerde bir tane kırık tarihi mezar taşı kalmış. Köylüler, mezarlığın talan edilen bu bölümünde dimdik ayakta duran bir çok mezar taşının bulunduğunu ve bunların tamamen ortadan kaldırıldığını söylüyorlar. Hatta bir mezar taşını da toprakların taşındığı diğer bölgede gördüklerini söylediler.

Edindiğimiz bilgilere göre Belediye Başkanı burada yapılan çalışmadan haberi olmasına rağmen, sözkonusu mezarlıktan ve mezarlığın bu şekilde talan edilmesinden haberi olmadığını ve sözkonusu çalışmayı takip eden başkan yardımcısının bilgisinde bu çalışmaların yapıldığını belirtimiş. Muhtemelen başkan yardımcısına sorulsa o da burada mezar olup olmadığı konusunda bilgi sahibi olmadığını söyleyecek ve bu işte çalışanları ve neticede iş makinesini kullanan suçlanacak.

Burada herkes suçludur. En başta şunu söylemek gerekir. Kanalın yanıbaşında ve mezarlık tarafında olan bu fazlalık topraklar, mezarlığın içine girmeden yol tarafından biraz daha fazla çalışarak ve mezarlığa zarar vermeden temizlenebilirdi. Hatta böyle temizlenseydi mezarlık adına da bir temizlik olacaktı. Ancak burada ne yapmışlar. İş makinaları mezarlığın içine girerek mezar taşlarını talan ederek bu toprakları kaldırmışlar. Mezarlık şu anda adeta bir yola dönüşmüş durumda.

Bunun hiçbir izahı yoktur. Buna düpedüz Kültürel Soykırım denir. Orada Yunan mezarlığı olsa, ne kadar terkedilmiş ve bakımsız olursa olsun, bu çalışmayı yapanlar aynı şeyi yapabilecekler miydi? Veya diyelim ki burada bir Hristiyan Yunan mezarlığı vardı ve iş makinaları kazara girip burayı dümdüz ettiler. Bu belediye başkanı şimdi nerede olacaktı acaba. Bu işten sorumlu olan tüm yetkililer kimbilir ne hesaplar verecekti?

Ama sözkonusu Müslüman Türk Mezarlığı ve Türk-İslam eserlerinin soykırımı olunca ses seda yok. Muhtemelen “yanlışlıkla oldu”, “özür dileriz” gibi şeyler duyacağız.

Eğer buradan alınan topraklar 50 metre ilerideki bölgeye taşındıysa ve mezar taşları toplanıp başka bir yere atılmadıysa, belediye derhal özel bir çalışma başlatıp bu toprakları aktardığı yeri didik didik aratıp, bir mezar taşı dahi olsa bunu mezarlığa götürüp uygun bir yere dikmelidir. Bu mezar taşları bulunmalıdır. Bu hususta yetkili kim varsa Batı Trakya Müslüman Türk Azınlığı’ndan özür dilemelidir. Yetkililier ve bu şin içinde olanlar bunun bedelini kesinlikle ödemeli ve cezalandırılmalıdır.

Bize gelince, öncelikle Yenice Belediye’sinde oy kullanan soydaşlarımız bu ve buna benzer olayları sandık başına gittiğinde gözünde canlandırmalıdır. Sadece bu bölgede yaşayanlar değil, tüm Batı Trakya Türkleri bu ve buna benzer sahipsiz kalmış mezarlık, cami, tekke, çeşme, köprü v.b. ne varsa ehemmiyet sırasına göre tespit edilmeli ve ihya edilmelidir. Mesela bu mezarlık güzel bir şekilde temizlenerek etrafı duvarla örülmelidir. Siyasilerimiz ve Danışma Kurulu da bu konuyu mutlaka ele almalı ve siyasi olarak tüm girişimleri yapmalıdır.

Biz basın olarak ilk ve temel görevimizi yaparak bu olayı tüm Batı Trakya Türkleri’nin bilgisine sunuyor ve bu Kültürel Soykırımı gerçekleştirenleri şiddetle kınıyoruz.

MILLET