ABTTF
TR
HABER BÜLTENİMİZE KAYIT OLUN Bülten İcon
Batı Trakya

BATTAM’dan III. Uluslararası Batı Trakya Türkleri Araştırmaları Kongresi

26.01.2009
31 Ocak- 1 Şubat 2009 tarihlerinde Batı Trakya Türkleri Araştırmaları Merkezi(BATTAM) tarafından III. Uluslararası Batı Trakya Türkleri Araştırmaları Kongresi Almanya’nın Münih kentinde düzenlecektir. Park Hotel Theresien Höhe Kongre Salonu’nda gerçekleştirilecek kongrede Batı Trakya Türklerinin kültürel değerleri konusu incelenecektir. Düzenleme Kurulu üyeleri BATTAM Başkanı Dr. Özkan Hüseyin ve KIBATEK Başkanı Feyyaz Sağlam tarafından düzenlecek olan kongreye Almanya, Türkiye, Hollanda, KKTC, Azerbaycan, Irak, Bosna Hersek, Kazakistan, Kırım, Yunanistan, İsviçre, Çeçenistan’dan katılımcılar olacaktır.

31 Ocak 2009 tarihinde BATTAM Başkanı Dr. Hüseyin Özkan tarafından gerçekleştirilecek açılış konuşması ile başlayacak kongreye pek çok sayıda bilim adamı katılarak bildirilerini sunacaklardır. Yanısıra kongrenin ilk gününde uluslararası şiir şöleni düzenlenerek Batı Trakya Türk Müziği Konseri verilecektir. İki gün sürecek kongrenin sonunda ise sonuç bildirgesi yayımlanacaktır.

III. Uluslararası Batı Trakya Türkleri Araştırmaları Kongresi ile ilgili olarak açıklama yapan Avrupa Batı Trakya Türk Federasyonu(ABTTF) Başkanı Halit Habipoğlu, “BATTAM Başkanı Dr. Hüseyin Özkan’ın girişimleri ile düzenlenen Batı Trakya Türkleri Araştırmaları Kongresi, Batı Trakya Türk Azınlığı açısından büyük önem taşımaktadır. Dr. Hüseyin Özkan, ABTTF’nin ilk seçilen Yönetim Kurulu üyelerindendir. Özkan, yıllarca ABTTF çatısı altında Batı Trakya Türk Azınlığı için çeşitli görevlerde yorulmadan hizmet vermiş Batı Trakya sevdalısı bir isimdir. Çalışmaları ile Azerbaycan’ın saygın bilim kuruluşu VEKTÖR Beynelhalkg İlim Merkezi’nin takdirini toplayan Özkan, Mayıs 2007’de fahri doktora ünvanı verilmiştir. Özkan Hüseyin ile uluslararası bir akademik yapılanmaya giden BATTAM, tanınmış bir kurum haline gelmiştir. İlki 2005 yılında düzenlenen Uluslararası Batı Trakya Türkleri Araştırma Kongresi’ne ana sponsor kuruluş olan ABTTF, BATTAM’ı çalışmalarından dolayı tebrik eder. Bu yıl üçüncüsü düzenlenecek olan kongre, Batı Trakya Türkleri açısından önemli bir boşluğun doldurulmasına büyük bir katkı sağlamaktadır: Bilimsel çalışma. ABTTF, Batı Trakya Türk Azınlığı ile ilgili bilimsel çalışmaların sayıca az olmasının bilincinde olarak bilimsel çalışmalara ağırlık vermektedir. ABTTF, Batı Trakya Türk Azınlığı’nın problemleri, Azınlık eğitimindeki problemler, 19. Madde ile vatandaşlıktan çıkarılma olayları, Batı Trakya’da din özgürlüğü ile Batı Trakya ekonomisinin sosyal-politik değerlendirmesi konularını hedef alan bilimsel çalışmalar ile şimdiden Azınlık ile ilgili literatüre yaşamsal katkı sağlamıştır. Yine ABTTF, azınlık hakları ve sorunlarını içeren konularda beş yeni bilimsel araştırma projeleri için ön hazırlıkları tamamlamış, Batı Trakya Türk Azınlığı tarafından uluslararası yayın dünyasına katkı sağlamış bilimsel çalışmaları ile yakından tanınan öğretim üyeleri ile görüşerek Azınlık’ın ihtiyaç duyduğu bilimsel çalışmaların gerçekleştirilmesi için çaba göstermektedir. Bizler, gerçekleştirilen bilimsel çalışmaların yalnızca Türkçe dilinde yayınlanmasının yeterli olmadığının bilincinde olarak İngilizce ve Almanca dillerinde bilimsel çalışmalar gerçekleştiriyoruz. Henüz kurulmuş olmasına karşın BATTAM’ın kısa sürede Azınlık hakkındaki bilimsel çalışmalara sağladığı katkı takdir edilmelidir. Türk dünyası ile el ele yürütülen çalışmalar Azınlık’ı güçlendirecek, mücadelemize güç katacaktır” açıklamasında bulundu.
GALERİ