ABTTF
TR
HABER BÜLTENİMİZE KAYIT OLUN Bülten İcon
Batı Trakya

29 Ocağın ilk dakikalarında Türklere saldırı. Faciadan kıl payı kurtulundu

30.01.2009
Dün gece yarısı, Batı Trakya Türkü'nün benliğini inkar edenlere karşı direniş günü olan 29 Ocağın ilk dakikalarında Gümülcinede Türklerin yoğun olarak yaşadığı Çayüstü bölgesinde Kapalı spor salonuna karşı bulunan halk arasında Talikacının(Grigoriu Marasli) sokağı olarak bilinen çıkmaz sokağa molotof kokteyli atılarak saldırı düzenlendi. Kimliği bilinmeyen kişi veya kişler tarafından düzenlenen saldırıda dikkat çeken ise saldırının oldukça dar olan sokağın en dar noktasında ve 3 farklı ailenin sokağa açılan penceresinin altında olması. Atılan molotof koyteylinin ardından bir anda sokak ortası alev topuna döndü. Saatin 00.20'yi gösterdiği sırada saldırının düzenlenmesi sokak sakinlerinin uykuya henüz daha yatmamış olması nedeniyle de kısa sürede söndürüldü. Patlama sesinin ardından camlarına ve kapılarına fırlayan sokak halkı bir anda üzerlerindeki şoku atlatarak evlerinden kovalarla su taşıyıp sokak ortasında boyu bir metreyi geçen alev yumağını söndürdüler.

Kokteyli atan kimliği belirsiz kişi veya kişilerin kokteyli sokakta yaptıkları sanılıyor. Çünkü patlamayla birlikte içinde az sayıda gaz bulunan şişeyi patlamanın yanındaki evin bahçesine fırlattılar.

Sabahın ilk saatlerinde sokağın kadınları patlama yerini temizlerken siyah bir bira şişesi ile şişenin ağzına sokulmuş bir bez parçası ile ayrıca birde malboro marka az içilmiş sigara buldular. Fotograflarda poşet içinde şişenin kalıntılarını görebilirsiniz.

Görgü tanıklarının anlattıklarına göre saldırganın veya saldırganların motosikletle sokakğa geldikleri belirtiliyor. Çünkü daha henüz uykuya yatmamış olmalarından dolayı patlama öncesi ve sonrası sokakta motosiklet sesi duyduklarını söylediler.

Sokak derin ve darlığıyla bilinmekte. Hatta bazı yerleri 2.5 m. genişlikte. Halk arasında Talikacının sokağı olarak bilinen sokakığın son kısımında biraz genişleme olduğundan bazı aileler arabalarınıda buraya park etmekte. Molotof kokteylinin atıldığı noktadan 5-10 metre ileride 3 tane park halinde otomobil bulunmaktaydı. Sokak sakinlerinin acil müdahalesi olmayıp yangının bu araçlara sıçramasıyla sokakta büyük bir facia yaşanabilirdi. Sokağın çok derin ve dar olması nedeniyle yangının büyümesi halinde itfaiyenin müdahale etmesi çok güç olacaktı. İkinci ise bombanın atıldığı noktanın sokağın derinliklerinde olması. Sokağın içlerinde kalan aileler canlarını kurtara bilmek için ancak yan komşularının duvarlarından atlayıp kurtulmaları mümkün olacaktı. Eğer sokakta yaşayan bir sürü yaşlı kişiyi ve çocukları düşünürsek saldırının ne kadar tehlikeli bir noktaya yapıldığını ancak anlayabiliriz. Kısacası sokak sakinleri bir facianın eşiğinden döndü denebilir.

Girişindeki ilk evlerden biri eski Azınlık milletvekili Ahmet MEHMET'in evi olan sokağın fotografları 'sokak' adlı foto arşiv dosyamızda yer almakta.


OLAY
GALERİ