ABTTF
TR
HABER BÜLTENİMİZE KAYIT OLUN Bülten İcon
Batı Trakya

İskeçe Milletvekili Çetin Mandacı'dan Azınlık eğitimi ile ilgili soru önergesi

15.07.2009
Çetin Mandacı
İskeçe İli PASOK Milletvekili


Prot. No. 2183/15.07.09

SORU

Sayın: Milli Eğitim ve Din İşleri Bakanı

KONU: AZINLIK EĞİTİMİ


Sayın Bakan,

İlimiz İskeçe’ de eğitim kan kaybetmeye devam ediyor. Yunanistan İşçileri Genel Birliği (ΓΣΕΕ)’ nin Eğitim Politikası Geliştirme Merkezi’ nin, İskeçe ilimizde yaşayan vatandaşlarımızın eğitim seviyelerini gösteren 2008 raporu, bir şamar niteliğindeydi. Çok çarpıcı bir gerçektir ki, raporda belirtilen bilgilere göre il nüfusunun %32.84’ ü İlkokul mezunu, ve nüfusun sadece 12.18’ i üniversite mezunudur.

Bu raporda ortaya çıkan bu oranlar, büyük bir derecede şu anda kan ağlayan azınlık eğitiminin de doğurduğu sonuçlara da bağlıdır. Azınlık eğitiminde yaşanan sorunları tekrar tekrar, hem soru önergelerim ile hem de Meclis’te yapılan değişik konuşmalarda, devamlı olarak dile getirdim. Okul demeye insanın dili varmayacak kadar çağdışı binalar, yetersiz eğitim kitapları, gerekli eğitime sahip olmayan ve bu sebepten yetersiz kalan eğitmen kadrosu, çift dilli (Türkçe – Yunanca) anaokullarının bulunmaması, sizden önceki bakanlara sunmuş olduğum sorunların sadece birkaçını oluşturuyor.

Örnek vermek gerekirse, 8434/13.3.2008 protokol no.lu sormuş olduğum soru önergemde Mustafçova Belediyesi’ne bağlı Zümbül mahallesindeki küçük öğrencilerimizin bulundukları durumu dile getirmiş ve hem sağlıksız hem de yapı olarak tehlikeli bir binada ders yapmak zorunda kaldıklarını belirtmiştim. Bunun benzeri başka bir durum da, yine aynı Belediye’ye ait Basaykova (Mandena) azınlık ilkokulunda yaşanmaktadır. Burada da, yıllardır, köy halkı yeni bir okul binası yapımını beklemektedir.

Yine bir soru önergemle (Soru önergesi Prot. No. 1365-31/10/2007), İskeçe Özel Azınlık Ortaokul – Lisesi’ndeki okul binasının uygunsuz oluşunun yanısıra, bu okulda eğitim almayı tercih eden öğrenci sayısı itibariyle de yine, bina kapasitesinin yetersiz oluşunu belirtmiştim. Ayrıca, hem bu aynı soru önergemde hem de daha birçok benzerinde, bu sorunun çözüme kavuşması için, okul yönetimine ait, şu anda varolan, bir arsaya yeni okul binası yapılabileceğini vurgulamıştım. Ama maalesef, Bakanlık bu konuda herhangi bir girişimde bulunmadı.

Başka büyük bir problem de, 2008 – 2009 eğitim yılı başında İskeçe 1. Azınlık İlkokulu’nda yaşandı. 16 birinci sınıf öğrencisinin sonradan kayıtlarının silinmesi ile bu öğrenciler okulsuz bırakıldı, çünkü bu sebepsiz kayıt silme işi İskeçe İlkokullar Müfettişi’nin vermiş olduğu bir sözlü emirle gerçekleşti. İskeçe Azınlık okullarında yaşanan ve öncesi görülmemiş bu olayı, yetkililer önemsemeyince, bir mektubumla Başbakan’a da bildirdim. Fakat, ilgisizlik, bürokrasideki engeller ve bu kadar basit bir problemin yetkililer tarafından anlaşılıp çözüme kavuşturulmaması, tüm veli ve öğrencileri geniş kapsamlı bir protesto eylemine götürmüştü, bu da yıllar sonra ilk defa ilimizde düzenlenen bir protesto yürüyüşü ile gerçekleşti.

Bu olayın benzeri, 2007 yılında, Özel Azınlık Ortaokul – Lisesi’ndeki öğrenci kayıtlarında da yaşanmıştır, sonuç olarak, o zaman da, veliler çocuklarının okul seçimini yapmaktan mahrum bırakıldığı için gerginlikler yaşanmıştı.

3616/20.12.2007 protokol no. lu sorumda okul kitaplarının eksikliğini dile getirmiştim. Neredeyse, her eğitim yılının başında, ilkokul öğrencileri türk dili programının yeni kitaplarını almadan ders yılına başlamaktadırlar.

Birkaç soru önergemle (5309/29.01.2008 / 2661/29.11.2007), Selanik Özel Pedagoji Akademisi ile ilgili soruna dikkat çekmiştim, bu Akademinin bazı mezunlarının ne kadar yetersiz olduğunu ve dolayısıyla da, bu eksikliklerinin çocuklarımıza da yansıdığını Bakanlığın bilgisine sunmuştum. Ayrıca, Bakan meslektaşlarınıza, bu kurumun standartlarının gerçek azınlık ihtiyaçlarını karşılayacak şekilde yükseltilmesiyle ilgili önerilerde de bulunulmuştu.

5310/29.1.2008 Prot. no. lu soru önergemde başka bir sorunu gündeme getirerek, İskeçe 1. Azınlık İlkokulu encümen heyetinin, okul kadrosuna dahil etmek üzere, kontejan Türk öğretmenleri isteğine Azınlık İlkokulları Koordinatörlüğü Bürosu’nun vermiş olduğu red cevabı ile ilgili bilgi vermiştim. Maalesef bu konuda da bir çözüm sunulmadı.

Son olarak, 11661/8.5.2008 prot. no. lu soru önergemde, sizden önceki Milli Eğitim Bakanı’nın görevi süresinde uygulanan ve okul törenlerinin gerçekleşmesinde yaşanan çifte standartı vurgulamıştım. 142/16465/Ζ2 no. lu Milli Eğitim Bakanlığına ait karardan söz ediyorum. Bu karar ki, türk dilindeki metinlerin okullarda seslendirilmesini yasaklıyordu. Aynı zamanda ise, Mustafçova Belediyesi’nin Milli Eğitim ve Din İşleri Bakanlığına göndermiş olduğu şikayet mektubuna göre, Belediye’nin ilkokulunda gerçekleşen 25 Mart kutlama töreninde oynamak üzere, öğretmen öğrencilere, bulgarca şarkılar vermiştir.

Yukarıda belirtilenler, öğrencilerin, velilerin, ve eğitimcilerin hergün karşı karşıya kaldıkları zorlukların sadece birkaç örneğini oluşturmakta, ve sonuç olarak bu sorunlar, azınlık eğitmini yetersiz kılmakta ve günümüz ihtiyaçlarına ve de eğitim amaçlarımıza karşılık veremez duruma getirmektedir.

Azınlık eğitimi hakkında ve çağdaş, ilerici bir azınlık eğitiminin oluşturulması için, maalesef, hiçbir zaman ne azınlık önde gelenleri ile ne de uzman bilim adamları ile diyaloğa gidilmiştir.

Yukarıda belirttiğim konuların tamamını tüm yetkililere sunmuş durumdayım, bazı gerçeklerin Yeni Demokrasi’nin üst düzey elemanlarının sunduğu gibi olmadığını göstermek için bunu yapıyorum.Yine de özlü cevaplar almış değilim, en önemlisi de, sorunların birkaçının çözümlenmesi için bile, hükümet herhangi bir girişimde bulunmamıştır.

Azınlık eğitiminde karşı karşıya olduğumuz bu sorunlar,genel olarak eğitimin her seviyesinde, gençlerin, velilerin ve öğretmenlerin karşı karşıya olduğu sorunlardan ayrı olmayıp onların bir parçası olduğu için,
Çağdaş, avrupai bir azınlık eğitiminin düzenlenmesi, toplumsal, kültürel ve ekonomik refahın temel taşını oluşturduğu için,
Azınlık eğitiminin, genel olarak da eğitimin, hem günümüzdeki ihtiyaçları hem de gelecekteki ihtiyaçları dikkate alınması gerektiği için,
Son olarak da, bu görevi üstlendiğinizde, Eğitim ile ilgili diyaloğa ‘sıfırdan’ başlayacağınızı belirttiğiniz için,

Size soruyoruz:
1. Azınlık eğitiminin kalitesini yükselmek için, azınlık önde gelenleri ile, bilim adamları ile, veliler ve öğrenciler ile bir araya gelerek diyaloğa oturmaya ve bu diyalog sonucu, azınlık eğitimini geliştirmek üzere öneriler sunmaya niyetiniz var mı?
2. Azınlık eğitiminin kalitesini yükselmek için, görüşmeye ve tartışmaya açık, önerileriniz var mı, ve bunlar hangileri?

Atina, 14 Temmuz 2009

Soruyu yönelten milletvekili
Çetin Mandacı
GALERİ