ABTTF
EL
ΕΓΓΡΑΦΕΙΤΕ ΣΤΟ ΕΝΗΜΕΡΩΤΙΚΟ ΔΕΛΤΙΟ ΜΑΣ Bülten İcon
Batı Trakya

Κατεδαφίστηκε η βρύση του Μεχμέτ Χιλμή

25.07.2009
Η βρύση που είχε χτιστεί από το Μειονοτικό Εκπολιτιστικό και Μορφωτικό Σύλλογο Χιλίων στη μνήμη του ενός από τα σημαντικότερα ονόματα της Τουρκικής Μειονότητας Δυτικής Θράκης, δάσκαλο Μεχμέτ Χιλμή, κατεδαφίστηκε την 24 Ιουλίου 2009, από τα μηχανήματα της Γενικής Γραμματείας Περιφέρειας Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης.

Η κατεδάφιση της βρύσης που είχε φτιαχτεί στον χώρο που γίνονται οι ετήσιες εκδηλώσεις Χιλίων, της Κοινότητας Κέχρου Ν. Ροδόπης, στεναχώρησε βαθύτατα την Τουρκική Μειονότητα της Δυτικής Θράκης, αφού το συμβάν συνέπεσε και στην ημερομηνία του 14ου μνημόσυνου του Σαδίκ Αχμέτ.

Η βρύση που αναμενόταν να εγκαινιαστεί κατά την καθιερωμένη ετήσια Εκδήλωση του Τσαγιού που πραγματοποιείται στα Χίλια την 18 Ιουλίου 2009, είχε υποστεί προηγουμένως τρεις φορές βανδαλισμούς, με την πρώτη φορά την 27 Ιουνίου 2009. Στην πρώτη επίθεση, είχε καταστραφεί εν μέρει η στα Τουρκικά γραμμένη επιγραφή της. Στην δεύτερη επίθεση, την 1η Ιουλίου 2009, άγνωστοι κατέστρεψαν ολοκληρωτικά την επιγραφή, γράφοντας την λέξη «Αλεβήτες» πάνω της αλλά και στα τοιχώματα της κατασκευής. Ενώ στην τρίτη επίθεση της 3ης Ιουλίου είχαν καταστραφεί μέρη του τοίχου πάνω στον οποίο ήταν τοποθετημένη η επιγραφή της βρύσης. Πλέον η βρύση έχει κατεδαφιστεί ολοσχερώς από τα μηχανήματα της Γενικής Γραμματείας Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης.

Όπως είναι γνωστό, το αφιερωμένο στον Μεχμέτ Χιλμή, στα τουρκικά γραμμένο ποίημα της επιγραφής της βρύσης, είχε θεωρηθεί με ρεπορτάζ πρώτων σελίδων, πρόκληση από τον τοπικό τύπο. Στην από 27 Ιουνίου 2009 και με επικεφαλίδα «Ο Εκπολιτιστικός Σύλλογος Χιλίων κατασκευάζει προκλητικό και παράνομο μνημείο» είδησή της, η εφημερίδα Χρόνος είχε γράψει πως «η βρύση του Μεχμέτ Χιλμή, κατασκευάστηκε για να τιμήσει έναν ανθέλληνα που προσπαθούσε να τουρκοποιήσει την Μειονότητα» και είχε σχολιάσει με απρεπείς εκφράσεις τις παραδοσιακές εκδηλώσεις πάλης των Χιλίων.

Σχετικά με το θέμα, ο Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Ομοσπονδίας Τούρκων Δυτικής Θράκης, Χαλήτ Χαμπίπογλου, δήλωσε τα εξής: « Η βρύση του Μεχμέτ Χιλμή χτίστηκε για να καλύψει την ανάγκη νερού της περιοχής εκείνης, των βουνών της Ροδόπης. Η κατασκευή βρυσών για την κάλυψη των αναγκών των περαστικών της περιοχής αλλά και των ζωντανών, είναι μια παλιά παράδοση. Ο μόνος σκοπός της κατασκευής της βρύσης Μεχμέτ Χιλμή, στη μνήμη του Αρχιδάσκαλου της Δυτικής Θράκης, ήταν η κάλυψη των αναγκών νερού των ανθρώπων τόσο της πλειονότητας όσο και της Μειονότητας. Όπως είναι γνωστό, τα αδέρφια μας, οι ορθόδοξοι χριστιανοί, κατασκευάζουν μικρά μοναστήρια δίπλα στον τόπο του συμβάντος, στη μνήμη των συγγενών τους που έχουν χάσει τις ζωές τους σε ατυχήματα. Ως επί το πλείστον, για τέτοιες κατασκευές δεν χρειάζεται έκδοση οικοδομικής άδειας. Δυσκολεύομαι ειλικρινά να καταλάβω την ενόχληση κάποιων κύκλων από την κατασκευή της βρύσης του Μεχμέτ Χιλμή»