ABTTF
TR
HABER BÜLTENİMİZE KAYIT OLUN Bülten İcon
Batı Trakya

İskeçe Milletvekili Çetin Mandacı'dan yazılı açıklama

29.07.2009
Çetin Mandacı
İskeçe İli PASOK Milletvekili


BASIN BÜLTENİ
İskeçe, 29 Temmuz 2009

İskeçe Milletvekili Çetin Mandacı vakıf mallarının yönetim ve idaresi ile ilgili olarak, hem İçişleri hem de Dışişleri Bakanlıklarına soru önergesi yöneltmişti. İçişleri ve Dışişleri Bakanlıklarının vermiş oldukları cevaplara karşılık milletvekili şu açıklamayı yapmıştır:

Vakıf mallarının yönetim ve idaresi ile ilgili olarak, İçişleri ve Dışişleri Bakanlıklarına, 18285/29.4.2009 prot. no.lu soru önergesi ile çok açık ve net sorular sorulmuştur.
3647/2008 no.lu Yasa’da herhangi bir değişiklik yapılıp yapılmayacağını sormuştuk, fakat Dışişleri Bakanı bizi geleceğe havale etmekle yetindi.
Vakıf idare heyetlerinin görev süresinin uzatılması ile ilgili herhangi bir kararın alınıp alınmadığını sorduk, fakat bir cevap alamadık.
Geçmişteki soru önergelerimizde de olduğu gibi, İskeçe ilinde bulunan ve vakıf idare heyetine ait olan malların kayıtlarının yapılıp yapılmadığını sorduk, fakat her iki Bakanlık da sessiz kalmayı tercih ediyor.
Böylece, hayati önem taşıyan konular askıda kalmaya devam ederken, bu tutum hem kafalarda soru işaretleri yaratıyor hem de yetkililerin net cevaplar veremeyecek kadar aciz olduklarını gösteriyor.
Yetkili Bakanlıklar tarafından verilen cevapları, aynen bize ulaştıkları şekilde, sunarken yorumları da azınlık fertlerinin kanaatine bırakıyoruz.

İçişleri ve Dışişleri Bakanlıklarının vermiş oldukları cevaplar ilişikte aynen verilmiştir.


YUNANİSTAN CUMHURİYETİ
İÇİŞLERİ BAKANLIĞI Atina, 12 Temmuz 2009
GENEL İDARE MÜDÜRLÜĞÜ Prot. No. 36956
İDARE MÜDÜRLÜĞÜ
KAMU YÖNETİMİ BÖLÜMÜ
Adres: Stadiou 27
P.K. : 101 83 Atina
Bilgi : El. Kaboli
Tel.: 210 3744 623
Yunan Parlamentosu
Meclis Denetim Müdürlüğü
Soru Önergeleri Bölümü’ne
Bildiri: 1. Dışişleri Bakanlığı
(Dışişleri Bakanı’nın Bürosu)
2. Milli Eğitim ve Din İşleri
Bakanlığı
(Bakanı’nın Bürosu)
3. Milletvekili Çetin Mandacı

KONU: Milletvekili Çetin Mandacı’nın sunmuş olduğu 18285/29.4.09 No.lu soru önergesi

Yukarıdaki soru önergesine cevap verirken sizlere şu hatırlatmaları yapmak istiyoruz.
3647/2008 no.lu ‘Batı Trakya Müslüman Azınlığının Vakıflarının ve bunların mallarının yönetim ve idaresi’ yasasının 3. maddesindeki hükümlere göre, ‘vakıf mallarının idaresi, miras ve kamuya yararlı kuruluşlar yasası ile yapılmaktadır, ve ‘vakıf mallarının idaresini gerçekleştiren heyet üyeleri de, idare süresince müslümanların adet ve geleneklerine saygı göstermek zorundadırlar. Gerekli denetimi Müftü yapmaktadır.’
Heyetler, yukarıda adı geçen yasanın 6. maddesinin (vakıf) hükümlerine ve 10. maddesinin (idari) hükümlerine göre belirlenmektedir.
Ayrıca, ‘vakıf mallarından elde edilen malların idaresi, sebep her ne olursa olsun, gayri menkülde değişiklik yapılması, hipotek sunulması, kat karşılığı yöntemi ile inşaat yapılması, gayri menkül satın alma ve başka vakıfa maddi destek gibi işlemler, yetkili Müftünün hemfikir onayının yazılı olarak bildirilmesinden sonra gerçekleşir.
Ayrıca, yukarıda belirtilen yasaya göre, vakıf heyeti üyelerinin seçim süreci sonuçlarını, yine Müftü onaylayacaktır ve bu kararını Genel Bölge Sekreterine sunacaktır.
Vakıf İdare Heyetlerinin seçilmesi ve oluşturulması, yukarıdaki yasanın 10. ve 11. maddelerinin hükümlerinde belirtilmektedir, herbir sürecin sonuçları hem Genel Bölge Sekreterine hem de yetkili Müftüye bildirilmektedir.
Genel Bölge Sekreteri, ayrıcalıklı olarak, kendi kararı ile, amaca göre, vakıf heyeti tayin edebilir, ve yine bu özel idare heyeti için de, duruma göre, aynı yasanın 10. ve 11. maddelerinin hükümleri geçerlidir (10. madde, 2. fıkra).
Müslümanlara ait değişebilir mal varlıkları konularında yetkili olan Yerel Yönetim Bölümü’nün ve Doğu Makedonya – Trakya Bölgesi’nin İskeçe’deki kamu tüzel kişisinin bizi bilgilendirdiği üzere, bugüne kadar Bürolarında, bu malların kayda alındığını gösteren, İskeçe Vakıf İdaresi Heyetine ait herhangi bir işlem bulunmadığı, hatta, 1967’den bugüne kadar olan dönemde vakıf mallarında yapılmış olan değişikliklerin bilgisi istenmiş olmasına rağmen, yukarıda adı geçen büroya bu gayri menküllerin kaydına ait hiçbir bilgi gelmediği öğrenilmiştir.
Yukarıdaki soru önergesinde yer alan diğer sorular ise, Dışişleri Bakanlığı’nın yetkisinde olduğundan, işbu evrağı kendilerine de aynı şekilde sunmaktayız.

Bakan Yardımcısı

Atanasios Nakos

Dahili Dağıtım:
1. Bakan’ın Bürosu
2. Bakan Yardımcısı Bürosu
3. Meclis Denetim Bürosu


YUNANİSTAN CUMHURİYETİ
DIŞİŞLERİ BAKANLIĞI
BAKAN’IN SİYASİ BÜROSU

Meclis Denetim Bölümü Atina, 22 Mayıs 2009
Prot.No.21/253/AΣ 1535 δις

Yunan Parlamentosu
Meclis Denetim Müdürlüğü
Soru Önergeleri Bölümü’ne
Bildiri: - İçişleri Bakanlığı
- Milli Eğitim ve Din İşleri
Bakanlığı
(Bakanların Bürosu)
-Yrd. Bakan Valinakis’in Siyasi Bürosu
-Yrd. Bakan Kasimakis’in Siyasi Bürosu
-Yrd. Bakan Varvitsiotis’in Siyasi
Bürosu
- Genel Sekreter’in Bürosu
- Avrupa Konuları Genel Sekreteri’nin Bürosu
- Uluslararası Ekonomi İlişkileri ve İşbirliği Geliştirme Genel Sekreteri’nin Bürosu
- 1. Genel Müdürün Bürosu
- Basın Temsilcisi’nin Bürosu
- Milletvekili Çetin Mandacı
Ε.Δ. : A4 Müdürlük

KONU: Milletvekili Çetin Mandacı’nın sunmuş olduğu 18285/29.4.09 No.lu soru önergesine cevap

Yunan devleti, şimdiye kadar Trakya’daki Yunanlı Müslümanlar için alınan daha birçok olumlu kararda olduğu gibi, yine, ‘müslüman vakıf mallarının yönetim ve idaresi’ ile ilgili olarak 2008 yılında alınmış olan 3647 no.lu yasayı hiçbir değişiklik yada azaltma yapmadan uygulayacaktır.
Çünkü, bu yasa hem bir söz garantisi olusturmakta hem de bu yasanın hükümleri, Azınlığın yegâne talebini karşılamaktadır, o da Trakya’da seçim ile göreve getirilecek Müslüman Vakıf İdare Heyetlerinden başka birşey değildir.
Bu düşünce ile, şikayetlerden ve kişisel tavırlardan uzak olarak, ve her demokraside olduğu gibi, herkesi, tüm çaba ve gücüyle bu yasayı uygulamaya teşvik ediyorum. Eğer ki, gelecek yıllarda bu yasanın uygulamasında sorunlar yaşanır yada görülür ise, yunan hükümeti bunlarla ilgili yapılması gereken değişiklikleri değerlendirecektir.
Ayrıca, bu üç İdare Heyetinin tayinli üyelerinin görev süresinin de, eskiden olduğu gibi, yeni oylamayla seçilen yönetim belirlenene kadar, yenileneceğini vurgulamak istiyorum. Diğer sorularınız için, sizi, diğer yetkili Bakanlıklara yönlendiriyorum.

DIŞİŞLERİ BAKANI
DORA BAKOGİANNİ
GALERİ