ABTTF
TR
HABER BÜLTENİMİZE KAYIT OLUN Bülten İcon
Batı Trakya

PAPANDREU HÜKÜMETİ GÜVEN OYU ALDI

20.10.2009
4 Ekim’de yapılan erken genel seçimlerin ardından kurulan PASOK hükümeti güven oyu aldı. Parlamento’da bulunan 300 milletvekilinden 160 milletvekili yeni hükümete “Evet” derken, 140 milletvekili ise “Hayır” oyu kullandı.
Başbakan Yorgo Papandreu, parlamentoda PASOK hükümetinin programını açıkladı. Başbakan tarafından açıklanan program, 18 Ekim Pazar günün gecesi saat 00:30’da, Yunan Parlamentosu’nda güven oyu aldı. Yeni meclise giren 5 partinin de bütün milletvekillerinin katıldığı hükümete güven oylamasında iktidarın 160 milletvekilinin tamamı güvenoyu verirken, muhalefet “Hayır” oyu verdi. PASOK hükümetin gerekli çoğunluğu elinde bulundurmasından dolayı açıklanan hükümet programı güvenoyu almış oldu.
Parlamento’da PASOK’un 160, YDP’nin 91, Yunanistan Komünist Partisi’nin (KKE) 21, Radikal Sol İttifak Partisi’nin (SYRİZA) 13 ve Ortodoks Halk Birliği Partisi’nin (LAOS) 15 milletvekili bulunuyor.

BAŞBAKAN HÜKÜMET PROGRAMINI AÇIKLADI
Başbakan Yorgo Papandreu, PASOK hükümeti programını, 16 Ekim Cuma günü parlamentoya hitaben yaptığı ilk konuşmayla açıklamıştı.
Papandreu, ülke ekonomisinin durumunun ciddi olduğunu söyledi. Yaklaşık 45 dakika süren konuşmasında, Yunan ekonomisini nasıl canlandıracağını, tüm ülkeye nasıl yeşil enerji getirileceğini anlatan Papandreu, dış ilişkiler konusunda hem Türkiye hem de Kıbrıs’a değindi.

“YEŞİL EKONOMİ”
Hükümetinin programını sunduğu konuşmasında Papandreu, “Ekonominin durumu patlayıcı gibi. Kamu maliye sistemiyse yoldan çıkmış durumda” ifadelerini kullandı.
Başbakan, Avrupa Birliği ve diğer ortak pazarların Yunan ekonomisine güvenlerini geri getirmeye söz verdi. Açıklamalarında ekonomiyi canlandırmak için Selanik fuarında açıkladığı “Yeşil Ekonomi” altındaki beş maddeyi harfiyen uygulayacaklarını belirtti.

EĞİTİM, SAĞLIK VE TURİZM
Papandreu parlamentodaki konuşmasında, eğitim ve sağlık alanlarına önem verileceğini, turizm ve yabancı yatırımlara özen gösterileceğini belirtirken, piyasayı canlandırmak için kredi borçlarının ya dondurulması ya da ödeme sürelerinin uzatılmasını açıklaması dikkat çekti.
Sağlık sektörüne 2010 yılı içerisinde 3 bin yeni personelin alınacağına işaret eden Papandreu, kamu sektörüne memur alımlarının tamamı ASEP üzerinden yapılacağına dikkat çekti. Ayrıca, sağlık sisteminde aile doktoru kavramının getirilerek elektronik kartlar sayesinde ailelerin doktoru ve çocuk doktoru olacağını ve ailelerin bu doktorları seçmekte özgür olacakları belirtti.
Sağlık Sigortaları konusunda da bir açıklama yapan Başbakan, dört sigorta kurumunun kontrol mekanizması sayesinde kontrol altına alınacağını, işsizlik maaşlarının asgari maaşın yüzde 70’e ulaşacağını, STAGE programının kamu alanlarından kaldırılarak sadece özel sektörde uygulanacağını ve emeklilik programlarının 2010 yılı sonuna kadar düzene gireceğini aktardı.
Eğitim konusunda da tüm gün eğitim sisteminin benimseneceğini açıklayan Papandreu, hazırlanan eğitim yasasına göre, eğitim sisteminde uygulanan programın yenileneceğini, yeni kitapların hazırlanacağını, AEI üniversite eğitiminde yeni temellerin oluşturulacağı, eğitimin ücretsiz olacağı ve özel kolejlerin izinlerinin tekrar kontrolden geçirilerek bu alanda belirli bir sistemin uygulanacağının altını çizdi.

TARIM
Tarım sektöründe de 2013 sonrası Avrupa Destek primlerini devam etmesi için gayretin gösterileceğini söyleyen Papandreu, düşük emekli maaşı alan emekli çiftçilerin emeklilik aylıklarında 30 euro zam yapılacağını ve bunun 1 Ekim’den itibaren geçerli olacağını söyledi.
Açıklanan programa göre; emekli maaşlarının, 2010 yılı sonuna kadar 550 euro çıkartılacağını ve bunun çiftçi ailelerde çiftlerin toplamda 950 euro alacağı belirtiliyor.
Papandreu, yeni yasada çiftçilerin petrol iadelerini almaya devam edeceği belirtilirken, çiftçilerin almış olduğu KDV (FPA) iadelerinin yüzde 7’den yüzde 11’e çıkartılacağını söyledi.

DIŞ İLİŞKİLER
Türkiye’nin AB yolunda attığı ve atacağı cesur adımlara her zaman destek vereceğinin altını çizen Papandreu, Türkiye’nin de Avrupa karşısındaki yükümlülüklerini yerine getirmesi gerektiğini söyledi. Ayrıca, bu desteğin Türkiye’ye verilmiş “Beyaz Çek” olmadığının da altı çizildi.
Başbakan, Kıbrıs sorunun da, BM kararları ve AB değerleri çerçevesinde, adil ve kalıcı çözüm için oluşturulan bütün uğraşı ve çabaları destekleyeceğini dile getirdi.
Papandereu, Rum lider Hristofyas’a destek vermek için, Başbakan olarak ilk ziyaretini pazartesi günü Kıbrıs’a gerçekleştirdi.
Öte yandan, Kapodistiras üçüncü planının uygulanması için çalışmalara hız veren yeni hükümet, vilayetlerin ortadan kaldırılarak, belediyelerin birleşerek daha güçlendirilmesi ve Bölge Genel Sekreterinin seçim ile iş başına gelmesi gibi önemli değişiklere gitmeyi planlıyor.

KAYNAK: BIRLIK GAZETESI