ABTTF
TR
HABER BÜLTENİMİZE KAYIT OLUN Bülten İcon
Batı Trakya

İSKEÇE TÜRK BİRLİĞİ DAVASINDA KARAR BAŞKA BAHARA KALDI

27.10.2009
Çeyrek asırlık dava gerçekten Yunanistan tarihinin sayfalarına kara kalemle yazıldı. Yaklaşık 30 yıldan beri mahkeme koridorlarında bekletilen bir sivil toplum örgütünün kaderi bu olmasa gerek. Bu oyalamacadan hem ülkemiz Yunanistan hemde azınlık sıkıldı artık ve buna bir son verilmelidir. Bir yargı mekanizması devletin elinde bukadar oyuncak haline düşürülmemelidir. Adalet yerini buldu zaten, ancak Yunanistan uygulamaktan kaçınıyor ki sebebini de anlamış değiliz. Bir sivil toplum örgütünün çalışmalarının ülkeye ne gibi zararları olabilir ki? Yunanistan bu derneğin çalışmalarından rahatsız oluyor. Yunanistan’ı folklor grubu mu? Saz grubu mu? Ses grubu mu rahatsız ediyor? Şimdiye kadar bu derneğin ülkenin aleyhine bir faliyeti olmuşmudur? Yazılacak sorulacak okadar çok şey var ki inanıyorum bunlar günün birinde nekadar yanlış şeyler olduğu anlaşılacaktır. Ancak bu olumsuzluklar ülke demokrasisine zarar vermekten öte geçmemektedir.

Evet geçtiğimiz günlerde Gümülcine’de yine klasik bir İTB davası görüşüldü. Davalı oradaydı ve davacının temsilcileri kendilerinin hazırlanamadığı gerekçesiyle davanın ertelenmesini talep ettiler. Mahkeme talebi uygun buldu ve davanın 08-10-2010 yılında yeniden görüşülmesine kara verdi.

İskeçe Türk Birliği Avukatlarından Orhan Hacıibram erteleme ile alakalı şunları söyledi:
“Bildiğiniz üzere İskeçe Türk Birliği üç Hakimli İskeçe Bidayet Mahkemesi’ne 1986 yılında alınan karın iptali için müracat etmişti. İskeçe Türk Birliği’nin bu müracatı üç Hakimli İskeçe Bidayet Mahkemesi tarafından reddedilmişti. Dolayısıyla da biz bu kararı İstinaf’a götürdük ve bu gün görüşülmesi gereken dava da buydu. Fakat iskeçe Valisi’ni temsilen gelen Avukatlar hazırlıklı olmadıklarını belirterek, kendilerine devletin hukuk birimi tarafından davanın geç iletildiğini neticesinde tayinlerinde geç yapılmasından dolayı mahkemeden davanın ertelenmesini talep ettiler. Böylece mahkeme davanın 08-10-2010 yılında yeniden görüşülmesine karar verdi. Böylece İskeçe Türk Birliği davası yeniden 2010 yılının sonunda görüşülecek.”dedi.

İskeçe Türk Birliği Başkanı Mehmet Hacıhalil de davanın ertelenmesinin ardından şu açıklamayı yaptı:
“Maraton devam ediyor, umudumuz inşallah önümüzdeki olacak olan duruşmada 8 Ekim 2010 tarihinde bugünkü edindiğim izlenimlere göre de Kuzey Yunanistan Dernekleri Federasyon Başkanının bizzat veya avukatı aracılığıyla burada bulunmamasının da bunun bir ibaresi diye düşünüyorum. Olumlu bir gelişme olarak düşünüyorum ve önümüzdeki olacak olan duruşmada lehimize bir karar çıkacağını düşünüyorum. Ben Yunan devletinden bizleri tanımasını bekliyorum. Bizleri kucaklamasını bekliyoruz, Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi’nin kararlarını uygulamasını bekliyoruz, tazminatımızı ödemesini bekliyoruz başka birşey beklediğimiz yok.”

Kaynak: Birlik Gazetesi
GALERİ