ABTTF
TR
HABER BÜLTENİMİZE KAYIT OLUN Bülten İcon
Batı Trakya

Satıköy’de acele ile inşa edilen devlet anaokulu eğitim vermeye başladı!

14.11.2009
20 Ekim 2009 tarihinde Sirkeli Belediyesi’ne bağlı Satıköy’de inşaatı tamamlanan devlet anaokulu açılarak eğitim vermeye başladı.* Millet‘in haberine göre Ircanasarı köyünde bulunan devlet anaokulunda görev yapan Yunanlı öğretmenin Sirkeli belediyesine bağlı Domruköy ve Satıköy’den Ircanasarı devlet anaokuluna gönderilen beş azınlık çocuğunu velilerinin haberi olmadan Satıköy’de inşa edilen devlet anaokuluna getir mesiyle durum ortaya çıkmıştır. Olay karşısında öncelikle Satıköy halkı olmak üzere Batı Trakya Türk Azınlığı tepkisini açıkça göstermiştir. Satıköy’de yaşayan Batı Trakya Türkleri ile Yunanlı öğretmen arasında yaşanan tartışmada Yunanlı öğretmen devlet anaokulunun koordinatörlüğün emri ile açıldığını belirterek durumu yetkililere bildirmiştir.

Azınlık Okullarından Sorumlu Koordinatör Nikos Papageogiu’nun Satıköy’de iki kişiden oluşan bir heyet ile Satıköy’e gelmesi ile Sirkeli Belediye Başkanı Hasan Kaşif ve PASOK Rodop Milletvekili Ahmet Hacıosman arasında yaşayan tartışmada Papageogiu, bahse konu okulun devlet anaokulu olması dolayısı ile Belediye Başkanı’nın müdahale hakkının olmadığını belirtmiştir. Bunun üzerine velilerinin izni olmaksızın Satıköy devlet anaokuluna gönderilen ikisi Domruköy, üçü Satıköy’den olan çocuklar velilerinin kararı ile Sirkeli Çocuk Kulubü’ne gönderilmişlerdir.

Eylül 2009’de Sirkeli Belediyesi’ne bağlı Karacaoğlan, Basırlıköy, Çelebiköy ve Satıköy’de olmak üzere dört devlet anaokulu hızla inşa edildiği belirtilerek bahse konu devlet anaokullarında görev yapacak Yunanlı anaokulu öğretmenleri ile sözleşme yapıldığı yönünde haberler basına yansımıştı. 4 Ekim 2009 erken genel seçimlerinde önce Sirkeli Belediyesi’ne bağlı Karacaoğlan, Basırlıköy, Çelebiköy ve Satıköy’de hızla inşa edilen devlet anaokulları köylerde yaşayan Türk Azınlık’ın tepkisine rağmen açılmış, köy halkı yalnızca Yunanca dilinde eğitim verecek devlet anaokullarına çocuklarını göndermeyeceklerini ifade ederek tepkilerini göstermişlerdi. Konu ile ilgili olarak Birlik gazetesi Sirkeli Belediye Başkanı Hasan Kaşif ile görüşmüş, Domruköy’de azınlık ortaokulu inşa edilmesi ile ilgili olarak Belediye Meclis toplantısında azınlık değil devlet ortaokulu açılması konusunda “Bu okulları açmaları için benim ölümün üzerine basmaları lazım” şeklindeki açıklamasını Kaşif’e hatırlatmıştı. Sirkeli Belediye Başkanı Hasan Kaşif ise okullara kilit vurduğunu ve okulları açmayacağını söylemişti.

Konu ile ilgili olarak Avrupa Batı Trakya Türk Federasyonu (ABTTF) Başkanı Halit Habipoğlu, “Batı Trakya Türk Azınlığı’nın iki dilli azınlık anaokulları kurulması talebinin görmezden gelinmeye devam ettiği bir ortamda anaokullar sorunu giderek büyümekte, Azınlık’ın artan tepkisine sebep olmaktadır. Satıköy’de devlet anaokulunun açılarak velilere sorulmaksızın izni çocuklara bu okulda eğitim verilmeye başlanması ile ortaya çıkan durum hakkında ABTTF gerekli çalışmayı yaparak durumu ivedilikle uluslararası zemine taşıyacaktır” açıklamasında bulundu.