ABTTF
TR
HABER BÜLTENİMİZE KAYIT OLUN Bülten İcon
Batı Trakya

“Avustralya’da Batı Trakya Türkleri” isimli kitabın tanıtımı yapıldı

22.12.2009
“Avustralya’da Batı Trakya Türkleri” isimli İngilizce olarak yayımlanan kitapla ilgili Avrupa Batı Trakya Türk Federasyonu’nun (ABTTF) basın bildirisine ek olarak Avustralya Batı Trakya Türkleri Derneği’nden (ABTTD) gelen basın bildirisi aşağıdadır:


Avustralya Batı Trakya Türkleri Derneği’nin İngilizce olarak yayınladığı Western Thrace Turks in Australia kitabının tanıtımı 20 Aralık 2009 yapıldı

Avustralya Batı Trakya Türkleri Derneği’nin İngilizce olarak yayınladığı Western Thrace Turks in Australia (Avustralya’da Batı Trakya Türkleri) kitabının tanıtımı 20 Aralık 2009 tarihinde kendi dernek salonlarında yapıldı. Bu etkinliğe katılan yüzün üzerinde davetli ve üyelerin arasında TC Melbourne Başkonsolosu Sayın Nurhan Aydın, Prahran Eyalet Milletvekili ve Kabine Sekreteri Sayın Tony Lupton, KKTC Melbourne temsilcisi Sayın Hasan Sayar, kitabın kopieditörü Sayın Richard McGregor, yazarlar, Türk ve Avustralyalı dernek başkanları vardı.

Program esnasında yapılan konuşmalar Batı Trakya Türkleri’nin Avustralya’ya ilk geldikleri zaman çektikleri zorlukları, günümüze kadar başardıkları ve devlete olan katkıları dile getirildi. Bu toplumun Avustralya’da kültürünü en güzel şekilde devam ettirdiği gibi bu memleketin vatandaşı olduğu da vurgulandı. Günün anlam ve önemini belirten konuşmalarda Batı Trakya Türkleri üzerinde çok sayıda araştırmaları olan Dokuz Eylül Üniversitesi, Buca Eğitim Fakültesi, Türkçe Eğitim Bölümü’nde Öğretim Görevlisi olan araştırmacı-yazar Feyyaz Sağlam’ın 2006 yılında Avustralya’da Batı Trakya Türkleri kitabını Türkçe olarak yayınlandığı belirtildi, Feyyaz Sağlama teşekkür edildi. Bu kitap, İngilizce’ye çevrilen kitabın başlangıcı olmuştur.

Sihem İmam-Hüseyin, Feyyaz Sağlamla birlikte Türkçe kitabı güncelleyip genişletti. İngilizce’ye çevrilen kitabın editörlüğünü ve baskıya hazırlığını tamamlayıp yayınlanmasını sağladı. Bu kitapla, Batı Trakya Türkleri Avustralya tarihine ve edebiyatına kalıcı bir yapıt bırakmaktadır.

Avustralya’daki Batı Trakya Türkleri’nin 40 yıllık tarihini ve devam eden kültürünü içeren Western Thrace Turks in Australia İngilizce kitap, sadece yeni nesil Türk çocukları ve gençleri için değil, aynı zamanda Avustralya toplumuna hitap etmektedir. Artık herkes İngilizce olarak kitabı okuyabilecek ve Avustralya Batı Trakya toplumunun gerçek kimliğini öğrenecektir. Araştırmacılar için de bir kaynaktır.
Kitabın özel tanıtımını Prahran Eyalet Milletvekili Sayın Tony Lupton yaptı.
İngilizce kitabın, Batı Trakya Türkleri’nin Avustralya’ya gelişlerinin kırkıncı yılında yayınlanmasıyle, önemini artırmaktadır.

Sihem İmam-Hüseyin 18 aylık kitap çalışmaları sürecinde başta Feyyaz Sağlam olmak üzere projeye katkısı olanlara teşekür etti. Bu projenin maliyetini Victoria hükümeti ile Avustralya Batı Trakya Türkleri karşıladı.

Program ortasında ABTTD Türk Sanat Müziği grubu şarkılar sundular. Program sonunda kitap dağıtımı ve satışı yapıldı. Üyelerin hazırladığı yiyecekler yenildi, sohbetler yapıldı.


Bu etkinlik 8 Aralıkta basın ve yayın organlarına bildirilmişti. Kitap hakkında kısa bilgi ve davetiye (Türkçe /İngilizce) sunulmuştu. SBS Radyosu Türkçe programında Sihem İmam-Hüseyinle 14 Aralık 2009 tarihinde Avustralya çapında dinlenen bir şöyleşi yapıldı. 3ZZZ Radyosu Kıbrıslı Türklerin programında da bahsedilip duyurusu yapılmıştır.

Avustralya Batı Trakya Türkleri Derneği (ABTTD)


Kitap Hakkında

Kitap A5 ebadındadır.
320 sayfalık kitabın başında “Yazar hakkında, Sunuş, Önsöz, Tercümandan, Editörden, Teşekkür” gibi bölümleri bulunmaktadır.
Kitabın içeriği ise üç ana bölümde ele alınmaktadır.
1. Batı Trakya (coğrafi/etnik konumu ve göç olgusu)
2. Avustralya’da Batı Trakya Türkleri (Tarihi süreç, Eğitim/öğretim, Kültürel yapı, Basın ve yayın, ABTT toplumunun ilişkileri, Derneğin özel açılış günü, Dr Sadık Ahmet ve ABTT toplumunun geleceği)
3. Avustralya Batı Trakya Türkleri’nden portreler
Kitabın son bölümünde “Sonuç, Türkçe harflerin telafuzu, Dipnotlar, Bibliyografya ve Yazarın yayınlanmış kitapları” yer almaktadır.

Batı Trakya Türkleri, vatanları dışında dünyanın değişik bölgelerinde yaşamaktadır. Bu göç alanlarına 1969 yılından beri Avustralya da eklenmiştir.

Batı Trakya Türkleri üzerine araştırmalar yapan ve bu konu ile ilgili 15. kitabını yazan Feyyaz Sağlam’ın “Avustralya’da Batı Trakya Türkleri” kitabı 2006 yılında yayınlandı.

Sihem İmam-Hüseyin bu kitabı İngilizce’ye çevirme gayesiyle iki yıllık bir çalışmadan sonra, güncelleyerek genişletmiştir.

Batı Trakya’nın şirin köylerinden Avustralya’nın Melbourne şehrine göç etmeye zorlanan Batı Trakya Türkleri’nin 40 yıllık yaşamları elinizdeki kitapta anlatılmaktadır.
Avustralya’ya göç eden Batı Trakya Türkleri güç şartlar altında çalışarak çocuklarına iyi bir istikbal hazırladıkları gibi kimlik ve kültürlerini toplum olarak yaşatmayı başardılar.

Avustralya Batı Trakya Türkleri, kültür ve tarihleriyle ilgili çalışmalarını, yayınladıkları dergi ve kitaplarda yeni nesillere, çokkültürlü Avustralya toplumuna ve araştırmacılara kaynak olarak bırakırken kendi vatanları Batı Trakya’yı da unutmamaktadır.

Avustralya’da mutlu bir vatandaş olarak yaşayan Batı Trakya Türkleri Avustralya kültürüne, edebiyatına, ekonomisine ve siyasetine yapıcı katkılarda bulunmaktadır.

Hazırlayan: Sihem İmam-Hüseyin
Basın yetkilisi
GALERİ