ABTTF
TR
HABER BÜLTENİMİZE KAYIT OLUN Bülten İcon
Batı Trakya

29 Ocak Milli Direniş Günü’nde Türk Azınlık’ın temsilcileri bir aradaydı

02.02.2010
Batı Trakya Türk Azınlığı’nın siyasi ve toplumsal baskılara kitlesel olarak “Dur!” dediği 29 Ocak Milli Direniş Günü yirmi ikinci yıl dönümünde çeşitli etkinliklerle anıldı. Batı Trakya ve İstanbul’da gerçekleştirilecek etkinliklere katılan Avrupa Batı Trakya Türk Federasyonu (ABTTF) Başkanı Halit Habipoğlu, Batı Trakya Türk Azınlığı Danışma Kurulu (BTTADK) Başkanı İskeçe Seçilmiş Müftüsü Ahmet Mete ve Batı Trakya Türkleri Dayanışma Derneği (BTTDD) Genel Başkanı Ferruh Özkan ile buluştu. Bu önemli gün dolayısı ile bir araya gelen Batı Trakya Türk Azınlığı’nın Türkiye, Yunanistan ve Avrupa’daki en yüksek temsilcileri olan BTTADK, ABTTF ve BTTDD Başkanları birlik ve beraberlik mesajı verdiler.

29 Ocak Milli Direniş Günü Batı Trakya’da gerçekleştirilen törenlerle başladı

BTTDD Genel Merkezi’nin 29 Ocak Milli Direniş Günü kapsamında Batı Trakya, İstanbul ve Ankara’da gerçekleştirdiği çalıştay, 29 Ocak Cuma günü Batı Trakya’da başladı. İlk tören İskeçe’de Batı Trakya Türk Azınlığı’nın önemli isimlerinden öğretmen ve İskeçe Türk Birliği’nin kurucularından 1902-1931 yılları arasında yaşamış Mehmet Hilmi’nin mezarına çelenk koyulmasıyla başladı. Devamında Gümülcine’de Batı Trakya Türk Azınlığı’nın unutulmaz lideri Dr. Sadık Ahmet’in mezarı ziyaret edildi. BTTADK Başkanı ve İskeçe Seçilmiş Müftüsü Ahmet Mete, BTTDD Genel Başkanı Ferruh Özkan, ABTTF Başkanı Halit Habipoğlu’na Demokrasi, Eşitlik ve Barış Partisi Başkanı Mustafa Boşnak, Gümülcine Türk Gençler Birliği Yönetim Kurulu üyesi Mustafa Ali Çavuş da eşlik ettiler. Devamında Batı Trakya Türk Azınlığı’nın Türkiye, Avrupa ve Yunanistan’da en üst düzey temsilcileri BTTDD, ABTTF ve BTTADK Başkanları İskeçe Seçilmiş Eski Müftüsü Mehmet Emin Aga’nın mezarını ziyaret ettiler. Babası Mustafa Hilmi’nin 1990 yılında vefatından sonra İskeçe Müftülüğü’nde naiplik görevi yapan Mehmet Emin Aga, aynı yıl Atina’nın İskeçe Müftülüğü’ne Mehmet Şinikoğlu’nu atamasının ardından 18 Ağustos 1990 tarihinde İskeçe Türk halkı tarafından yapılan oylamayla müftü seçildi. Mehmet Emin Aga, karaciğer yetmezliği nedeniyle 2006 yılında hayatını kaybetmişti.

Avrupa’da çeşitli etkinliklerle 29 Ocak anıldı

İskeçe’de bulunan Filia eğlence merkezinde gerçekleştirilen etkinliklerle kutlanan 29 Ocak Milli Direniş Günü, Avrupa’da da çeşitli etkinliklerle kutlandı. 30 Ocak Cumartesi günü Hollanda Batı Trakya Türk Kültür ve Dayanışma Derneği Lahey’de bir anma etkinliği düzenledi. İngiltere Batı Trakya Türkleri Dayanışma Derneği’nin 20. Kuruluş Yıldönümü kutlamaları çerçevesinde 31 Ocak 2010 Pazar günü Londra’da yapılan etkinlik çerçevesinde 29 Ocak Milli Direniş Günü için bir anma töreni gerçekleştirildi. 30 Ocak Cumartesi günü ise ABTTF üyesi Witten Batı Trakya Türkleri Yardımlaşma ve Dayanışma Derneği Witten’de, 31 Ocak Pazar günü ise Bavyera Batı Trakya Türkleri Derneği Münih’te gerçekleştirdikleri anma etkinlikleri ile Milli Direniş Günü’nü kutladılar. Yine ABTTF üyesi Gütersloh ve Çevresi Yunanistan Batı Trakya Türkleri Kültür ve Aile Birliği ve Höchst i. Odw. Batı Trakya Türk Kültür Merkezi de 29 Ocak Milli Direniş Günü’ne özel etkinlikler düzenlediler.

TRT Avaz’da 29 Ocak Özel Yayını

29 Ocak Cuma günü yapımcılığını ve yönetmenliğini Batı Trakya Türk Azınlığı’nın yakından tanıdığı Metin Edirneli’nin, sunuculuğunu ise Nurhayat Günal’ın yaptığı Bizim Sesimiz programı 29 Ocak Özel Yayını ile TRT Avaz ekranlarından yayınlandı. Bizim Sesimiz programının konukları ise BTTDD Genel Başkanı Ferruh Özkan, ABTTF Başkanı Halit Habipoğlu, Ege Üniversitesi Uluslararası İlişkiler Bölümü Öğretim Üyesi Yrd. Doç. Dr. Turgay Cin, Batı Trakya Türk Öğretmenler Birliği Eski Başkanı Cahit Aliosman, Gündem gazetesi yazarları Ozan Ahmetoğlu ve Cemil Kabza ile Batı Trakya Azınlığı Kültür ve Eğitim Şirketi (BAKEŞ) Başkan Yardımcısı Pervin Hayrullah katıldılar. Konuklar, 29 Ocak Milli Direniş Günü olarak tarihe not düşülen 29 Ocak 1988 olaylarını ve olayların yaşanmasına sebep olan süreci ayrıntıları ile anlatarak o tarihten sonra Batı Trakya Türk Azınlığı’nın demokratik hak ve özgürlükler mücadelesinin gelişimini aktardılar. ABTTF Başkanı Halit Habipoğlu, Yunanistan’da yaşayan Batı Trakya Türk Azınlığı’nın demokratik hak ve özgürlükler mücadelesinin 29 Ocak 1998 olaylarından sonra büyük bir gelişme kaydettiğini belirterek ABTTF’nin 29 Ocak olaylarının hemen ardından Almanya’da faaliyet gösteren yedi dernek tarafından sorunların çözümüne katkıda bulunmak amacı ile uluslararası toplumun dikkatini çekmek için kurulduğunu hatırlattı. 29 Ocak Milli Direniş Günü’nün 22. yılında Batı Trakya Türk Azınlığı’nın önemli bir aşama kaydettiğini söyleyen Habipoğlu, 27 Ocak 2010 tarihinde Avrupa Konseyi Parlamenterler Meclisi’nin “Türkiye’deki Gayri-Müslim Azınlıklar ile Trakya(Doğu Yunanistan)’daki Müslüman Azınlığın Din Özgürlüğü ve Diğer İnsan Hakları” isimli raporu ve buna bağlı kararı oylayarak kabul ettiğini belirtti. Habipoğlu, Lozan Antlaşması ile statüsü ve hakları belirlenen Batı Trakya Türk Azınlığı’nın yasal ve meşru haklara sahip olduğunu, ancak uzun yıllardır çözülemeyen sorunların nedeninin hukuki değil siyasi olduğunu ifade ederek Batı Trakya Türk Azınlığı meselesinin siyasi bir soruna dönüştürüldüğünü belirtti.

29 Ocak Çalıştayı

BTTDD Genel Merkezi tarafından düzenlenen 29 Ocak etkinlikleri, 30 Ocak Cumartesi günü İstanbul Kazlıçeşme Kültür Merkezi Akdeniz Salonu’nda düzenlenen çalıştay ile devam etti. Saat 17.00 de başlayan programda Batı Trakya, Avrupa ve Türkiye’den konuşmacılar 29 Ocak 1988 ve 1990 olaylarını tarihsel bir bakış açısı ile katılımcılar ile paylaştılar. Çalıştaya Batı Trakya, Türkiye ve Avrupa’da Batı Trakya Türk Azınlığı’nı temsil eden sivil toplum örgütü kuruluşları ile Azınlık’ın dini alandaki temsilcileri İskeçe Seçilmiş Müftüsü Ahmet Mete ile Gümülcine Seçilmiş Müftüsü İbrahim Şerif katıldılar. Siyasi alanda ise PASOK İskeçe Milletvekili Çetin Mandacı ve PASOK Rodop Milletvekili Ahmet Hacıosman programın yarısında çalıştaya dahil olarak görüşlerini ifade ettiler, çalıştay tamamlanmadan ayrıldılar.

Akademik konuşmacı olarak çalıştaya katılan Ege Üniversitesi Uluslararası İlişkiler Bölümü Öğretim Üyesi Yrd. Doç. Dr. Turgay Cin, Yunanistan’da Batı Trakya Türk Azınlığı’nın hukuki alanda özerk olduğunu ifade ederek Batı Trakya Türk Azınlığı’nın sorunlarının öncelik sırasına göre başmüftülük, vakıflar ve eğitim olduğunu ifade etti. Kokteylin ardından Başbakanlık Müşaviri Birol Dok’un moderatörlüğünde gerçekleştirilen açık oturumda sorunların çözümüne yönelik somut öneriler tartışıldı. Turgay Cin, sorunların çözümüne yönelik olarak ise izlenmesi gereken stratejinin Yunan Danıştay’ının kararlarında yazılı olduğunu belirterek Cumhurbaşkanlık Kararnamesi ile belirtildiği üzere Yunanistan’ın diğer bölgelerinde müftü seçimine gidilmesi, 3647/2008 sayı ve tarihli Vakıflar Yasası ile ilgili olarak itiraz davalarının açılması ve eğitim alanında özerk bir yapıya sahip olması dolayısı ile Türkçe ve Yunanca olmak üzere iki dilde eğitim verecek olan azınlık anaokullarının açılması olmak üzere somut önerilerde bulundu.
Diğer katılımcıların da görüşlerini paylaştığı açık oturumda ABTTF Başkanı Halit Habipoğlu, müftülerin yargı yetkileri ile ilgili tartışma konusunda Batı Trakya Türk Azınlığı’nı dini alanda temsil eden müftülerin yargı yetkilerine son verilmesinin ancak Türk Azınlık’ın vereceği karar ile belirlenmesi gerektiğini ifade etti. Fener Rum Patrikhanesi’nin ekümenik sıfatı ile sahip olduğu yargı yetkilerine Ortodoks Hristiyan dünyanın kendi rızası ile bu yetkilerini devletlere teslim etmesi sonucunda son verildiğini hatırlatan Habipoğlu, Yunanistan’da Batı Trakya Türk Azınlığı’nı temsil eden müftülerin yargı yetkilerinin de ancak böylesi bir süreç sonunda devletin kurumların devredilmesi ile son bulması gerektiğinin altını çizdi.

Batı Trakya Türk Azınlığı heyeti Ankara’da

İstanbul’da gerçekleştirilen çalıştayın ardından Batı Trakya Türk Azınlığı heyeti Ankara’da bir dizi temaslarda bulunacak. 2 Şubat Salı günü gerçekleştirilecek temaslarda Batı Trakya Türk Azınlığı’nı BTTADK Başkanı ve İskeçe Seçilmiş Müftüsü Ahmet Mete, ABTTF Başkanı Halit Habipoğlu, BTTDD Genel Başkanı Ferruh Özkan ve Dernek’in yöneticileri, Gümülcine Seçilmiş Müftüsü İbrahim Şerif ile İskeçe Türk Birliği Başkanı Mehmet Hacıhalil, Gümülcine Türk Gençler Birliği Başkanı Adnan Selim, Batı Trakya Türk Öğretmenler Birliği Başkanı Sami Toraman ve Batı Trakya Türk basınından gazeteci-yazarlar temsil edecekler.

Ankara’da gerçekleştirilecek temaslar kapsamında ilk olarak Batı Trakya Türk Azınlığı heyeti, 2 Şubat Salı günü sabahı Türkiye Cumhuriyeti’nin kurucusu Mustafa Kemal Atatürk’ün mozalesine çelenk koyarak saygı duruşunda bulundu.
GALERİ