ABTTF
TR
HABER BÜLTENİMİZE KAYIT OLUN Bülten İcon
Batı Trakya

Hollanda’da yaşayan Türkler Nevruz’u kutladı

23.03.2010
21 Mart 2010 tarihinde Hollanda Lahey Batı Trakya Türk Kültür Derneği, 1. Türk Dünyası Nevruz Şenliği’ne katıldı. Azerbaycan Türk Kültür Derneği’nin öncülüğünde Hollanda’nın Lahey kentinde Opera binasında düzenlenen 1. Türk Dünyası Nevruz Şenliği’ne Avrupa Batı Trakya Türk Federasyonu (ABTTF) Genel Sekreteri Özkan Reşit iştirak etti.

Hollanda’da yaşayan Batı Trakya Türkleri, Uygur Türkleri, Kerkük Türkleri, Bulgaristan Türkleri, Makedon Türkleri, Kazan Türkleri, Kırım Tatar Türkleri tarafından düzenlenen 1. Türk Dünyası Nevruz Şenliği, Pazar günü saat 12.00’de İstiklal Marşı’nın okunması ile başladı, gece 23.00’e kadar devam etti. Almanya ve Hollanda’da yaşayan Türkler olmak üzere yaklaşık 1000 kişinin katıldığı etkinliğin sunuculuğunu Azerbaycan Türk Kültür Derneği Eğitimden Sorumlu Asbaşkanı Baycan Güneş yaptı. Açış konuşmasını Azerbaycan Türk Kültür Derneği Başkanı İlhan Aşkın’ın gerçekleştirdiği şenlikte Aşkın, 1. Türk Dünyası Nevruz Şenliği’ni gerçekleştirmekten duydukları memnuniyeti dile getirdi. Aşkın, Türk dünyasını bir ve beraber olmaya davet ederek “siz” yerine “biz” denmesini, ele ele verilmesi gerektiğini söyledi. Şenliğin www.turkazned.com internet sitesinde canlı olarak yayınladığını söyleyen Aşkın, Türk Dünyası’nın Nevruz Bayramı’nı kutlayarak sözlerine son verdi.

Şenlikte bir konuşma gerçekleştiren ABTTF Genel Sekreteri Özkan Reşit, Nevruz’un Türk dünyasında yaklaşık 2800 yıldır kutlandığını hatırlatarak anavatanlarından uzakta yaşayan Türklerin bir arada, birlik içerisinde, Türk dünyası olarak nevruzu kutlamalarından duyduğu memnuniyeti dile getirdi. Reşit, Nevruz’un Batı Trakya’da da bahar bayramı olarak kutlandığını söyleyerek böylesi etkinliklerin kültürlerin devam ettirilerek gelecek nesillere aktarılmasında önemli olduğunun altını çizdi. Reşit, kültürünü kaybeden bir toplumun kendisinin de kaybolmaya mahkûm olduğunu ifade ederek tarihin benzeri olaylara tanıklık ettiğini belirtti. Böylesi bir etkinliğin gurbette büyümüş kendisi için de bir ilk olduğunu söyleyen Reşit, böylesi bir güzel duyguyu yaşattıkları için şenliği organize eden herkese teşekkürlerini sundu. Türk dünyası nevruz şenliğinin başlangıç olarak görülmesini ve gelecek yıllarda da gerçekleştirilmesi dileğini ifade eden Reşit, bunun bir gelenek haline getirilmesi için derneklere üye olunarak destek verilmesini istedi. Bir sonraki yıl yine Nevruz Bayramı’nda buluşmak ümidi içerisinde olduğunu söyleyen Reşit, tüm Türk dünyasının Nevruz Bayramı’nı kutlayarak sözlerine son verdi.

Iğdır Kafkas Ekibi ve Nevruz Tiyatrosu’nun sahne aldığı şenlikte dans gösterileri sergilendi. Şenlikte Hollandalı çocukların Türkçe olarak kendilerini tanıtmaları ise dikkat çekti. Bununla birlikte Hollandalı çocuklar Türk folkloru gösterileri ile misafirlerin büyük ilgisine neden oldular. Şenlikte Frangız Bakırova, Yesevi Sanat Topluluğu, Tülin Yılmaz, Elxan Rzayev, Kerküklü Sudat Metin Gumurci ve Asref İlham, TRT Türk Sanat Müziği Ses Sanatçısı Rüstem Avcı sahne aldılar. Şenlikte Rüstem Avcı, Batı Trakya bölgesine ait türküleri ile dinleyicilere duygu dolu anlar yaşattı.

Türk dünyasına ait özgün yemekler ile nevruz tatlısının sunulduğu şenlik, günün geç saatlerine kadar misafirlerin eğlenmesi ile son buldu.
GALERİ