ABTTF
TR
HABER BÜLTENİMİZE KAYIT OLUN Bülten İcon
Batı Trakya

BAŞKONSOLOS SARNIÇ’TAN HAYRİYE MEDRESESİ’NE TARİHİ VE ANLAMLI ZİYARET

23.03.2010
T.C. Gümülcine Başkonsolosu Mustafa Sarnıç 23 Mart 2010 Salı günü Gümülcine’de Hayriye Medresesi’ni ziyaret etti. Uzun yıllar aradan sonra gerçekleşen bu ziyaretin anlamı tabii ki büyüktü. Okulun kapısında Başkonsolos Mustafa Sarnıç’ı kız ve erkek öğrenciler ellerinde çiçeklerle karşıladılar. Öğrencilerim sevinç ve mutlulukları yüzlerinden okunuyordu. Bir kız öğrenci basına kısa olarak yaptığı değerlendirmede, “çok sevinçli ve mutluyuz sayın Başkonsolosun bu ziyaretinden dolayı, okulumuzu ziyaret ettiğinden dolayı kendisine teşekkür ediyoruz” demesi herşeyi açıkça ifade ediyordu. Sayın Sarnıç ta öğrencilere yönelik kısa konuşmasında, ona gösterdikleri bu misafirperver karşılamadan ötürü teşekkürlerini sundu ve tüm öğrencilere derslerinde başarılar diledi.
Buraya kadar her şey iyi gitti, ancak İskeçe Muzaffer Salihoğlu Lisesi ziyareti sırasında o görünmeyen karanlık tablo ve el yine Hayriye Medresesi’nde sahneye, ortaya çıktı ve bir anda bu anlamlı ziyarete bir bakıma gölge düşürdü. Müdür yardımcısı Roidos gazetecileri okulun kapısından dışarıya attı adeta deyim ve hareket yerindeyse.
Gümülcine Hayriye Medrese Okulu müdür yardımcısı Roidos Athanasios bu ziyarete yönelik yaptığı değerlendirmede, “Başkonsolosun bu ziyareti bizi onurlandırmıştır. Kendisine bundan sonraki kariyerinde ve görevinde başarılar dileriz” dedi.
Gazetecilerin bu ziyarette içeri neden alınmadığına yönelik ise verdiği cevapta, “bizim herhangi bir sorunumuz yok. Sayın Konsolos bizleri ziyaret edeceğini söyledi biz de kendilerini karşıladık. Bu ziyaret sadece Konsolos içindi. Ne olduysa şimdi her zaman böyle olacak. Sizi almamamızın özel bir durumu yok. Her zaman böyle olacak. Bu herkes için böyle geçerli hiç bir şekilde ayırımcılık yapmıyoruz” diye cevapladı.

MUSTAFA SARNIÇ: “BİZİM ARZUMUZ EĞİTİM ALANINDAKİ İŞBİRLİĞİNİ İKİ ÜLKE ARASINDAKİ ANLAŞMALARA UYGUN VE MEDRESE OKULUNU DA KAPSAYACAK BİR ŞEKİLDE GENİŞLETMEKTİR”
Bu anlamlı ziyaretin ardından Medrese okulunun kapısında sorulan soruları yanıtlayan Başkonsolos Mustafa Sarnıç şunları söyledi:
“Hayriye Medresesi’ne bir nezaket ziyaretinde bulundum. Hocalarla tanıştım ve bu ziyarette eğitim işleri korrdinatörü sayın Papageorgiu da hazır bulundu. Malumunuz Medrese Batı Trakya’daki önemli eğitim kurumlarından bir tanesi, önemini arttıran en önemli husus buradan mezun olan gençlerimizin çocuklarımızın din adamı ve öğretmen olarak daha sonraki yıllarda yüksek öğrenimden sonra azınlık okullarında görev almaları. O bakımdan çok önemli bir kurum olma özelliğini taşıyor. Tabii ki bizim arzumuz isteğimiz bu eğitim kurumunun çağdaş, nitelikli Batı Trakya Türk Azınlığı ve Yunanistan halkı için kaliteli ve ihtiyaçlarını karşılayacak eğitim sunmasıdır. Bu çerçevede okulun durumunu da gözlemiş oldum. Müdür ve burada bulunan öğretmenler bana öğrencilerin durumu, derslerin durumu ve okulun genel gidişatı durumu hakkında ayrıntılı bilgi verdiler. Ben de kendilerine, Türkiye ile Yunanistan arasında eğitim alanında işbirliği çerçevesinde bugüne kadar yapılmış anlaşmalara uygun olarak bu okulla da işbirliğimizi genişletebileceğimizi uygun projelerle bunu yapmaya hazır olduğumuzu kendilerine ifade ettim. Örneğin biz SÖPA mezunları derneğine sözlük hediye etmiştik. Gerekirse ders kitaplarının hazırlanması konusunda, sözlükler konusunda ve diğer konularda işbirliği yapabileceğimizi kendilerine ifade ettik. Onlar da bunu olumlu karşıladılar. Bundan sonraki gelişmelere tabii ki bakacağız, ancak bizim arzumuz eğitim alanındaki işbirliğini Medrese okulunu da kapsayacak bir şekilde genişletmektir. Bunu da tabii ki iki ülke arasında antlaşmalara uygun olarak o çerçevede yapabiliriz.”

Güzel şeyler yazmak isterdim ancak?
Bu anlamlı ve güzel ziyaretin ardından bugünde güzel şeyler yazmak isterdim, ancak buna sayın müdür yardımcısı Roidos engel oldu. Basını adeta okulun kapısından dışarıya atarcasına sergilemiş olduğu nahoş hareketten sonra kendisini Birlik gazetesi adına bu hareketinden dolayı kınıyorum. Bir kez daha basının hür olduğunu kendisine ve yetkili kurumlara hatırlatmak istiyorum.
Bu ziyaretle alakalı bir diğer hususta şu, sayın Papageorgiu lütfedip kapıya dahi çıkmadı. Hani Başkonsolosumuz sayın Kordinatörün içeride olduğunu söylemese basına açıklamasında bundan da haberimiz olmayacaktı.
Nedir bu saklambaç oyunu? kim neden neyi saklıyor? unutmayın sayın yetkililer, bu okul bizim okulumuz. “Dikta” yönetimi davranışıyla bizleri dışarı atmanızı hoş kerşılamıyoruz. Demokrasisi geniş olduğu, insan haklarına, azınlık haklarına saygılı olduğunu, azınlık eğitimine yenilikler vermek istediğini iddia eden ülkemiz Yunanistan’a bu türlü uygulamalar ve hareketler hiç ama hiç yakışmıyor. Olaydan sayın Başbakanımızın, Bakanımızın da haberdar olmasını arzuluyoruz ve basına yönelik yapılan bu aşağılayıcı hareketin faturası veya hesabı birilerine sorulması gerekmektedir.

Kaynak: Birlik Gazetesi