ABTTF
TR
HABER BÜLTENİMİZE KAYIT OLUN Bülten İcon
Batı Trakya

BİR TARİHİ OSMANLI ESERİ DAHA YOK EDİLİYOR

24.03.2010
Gümülcine’de Osmanlı dönemine ait olan tarihi bir binada var olan Osmanlı Arması yok ediliyor. Daha doğrusu diğer tarihi eserlerde de olduğu gibi kıyıma uğruyor. Bölylece tüm Yunanistan’da olduğu gibi bir bölgede daha dünya Kültürüne insanlığa miras kalmış tarihi eserler simgeleriyle birlikte yok olup gidiyor. Oysa tüm dünyada tarihi eserlerin korunması adına yasalar çıkarılmış ancak malesef bu yasalar başta ülkemiz Yunanistan olmak üzere daha birçok ülkede uygulanmıyor. Uygulanmamasının başlıca sebeplerinden birtanesi de geçmişte hüküm sürmüş imparatorlukların büyüklüğü ve adaleti hazmedilemiyor olsa gerek ki bazıları bu önemli eserlerden rahatsız oluyor.
İşte böyle bir eser de Gümülcine Tren istasyonunda bulunan eski gümrük binası. Bu günlerde restorasyon çalışmaları gelişi güzel yapılıyor ve aslına uygun olup olmadığı da kimse tarafından kontrol edilmiyor olacak ki tarihi binanın ana girişi üzerinde bulunan mermer üzerinde Osmanlı Arması kırılmış ve tahribata uğramış. Şu an yarım şekliyle de olsa yetkililerin bir an önce devreye girerek geri kalmış olan şeklini en azından korumak üzere önlem almaları gerekiyor. Çünkü bu bir tarihi mirastır ve uluslararası kanunlarla koruma altına alınmıştır.
Konu ile alakalı gazetemizde yazı yazan Arkeolog Özcan kardeşim önümüzdeki hafta bu eserle alakalı daha geniş ve detaylı bir yazı yazarak konuyu ele alacaktır.

Kaynak: Birlik Gazetesi