ABTTF
TR
HABER BÜLTENİMİZE KAYIT OLUN Bülten İcon
Batı Trakya

Seçek Yaylası Tarihi Seçek Yağlı Güreşleri ve Kültür Etkinliği’ne ev sahipliği yaptı

03.08.2010
30 Temmuz-1 Ağustos 2010 tarihlerinde Seçek Azınlık Eğitim ve Kültür Derneği tarafından Seçek Yaylası’nda Tarihi Seçek Yağlı Güreşleri ve Kültürel Etkinlikleri düzenlendi. Kırkpınar Yağlı Güreşleri’nin başlangıcı olarak sayılan Seçek Yağlı Güreşleri’ne Batı Trakya Türk Azınlığı’nın ilgisi büyük oldu. Türkiye, Yunanistan ve Bulgaristan’dan güreşçilerin katıldığı yağlı güreşlerde Başpehlivan Türkiye’nin Karamürsel ilinden Kaan Kaya oldu.

700 yıllık gelenek Seçek Yaylası’nda yaşatılmaya devam ediyor

Osmanlı İmparatorluğu’nun mirası Seçek Yağlı Güreşleri’ne T.C. Gümülcine Başkonsolosu Mustafa Sarnıç, Türkiye’den Edirne Vali Yardımcısı Ali Deniz Sürmen katıldılar. Avrupa Batı Trakya Türk Federasyonu (ABTTF) Başkanı Halit Habipoğlu’nun katıldığı yağlı güreşlere Seçek Azınlık Eğitim ve Kültür Derneği Başkanı Ali Pencal, Seyyid Ali Sultan Dergahı Vakfı Başkanı Ahmet Karahüseyin, Gümülcine Seçilmiş Müftüsü İbrahim Şerif, Batı Trakya Azınlığı Yüksek Tahsilliler Derneği Başkanı Mustafa Katrancı, Batı Trakya Medrese Mezunu Müslüman Muallimler Cemiyeti (M.M.M.M.) Cemiyeti Başkanı Asım Çavuşoğlu, Batı Trakya Türk Öğretmenler Birliği Başkanı Sami Toraman, Batı Trakya Azınlığı Güney Meriç Kültür ve Eğitim Derneği Başkanı Bekir Mustafaoğlu, Dostluk, Eşitlik, Barış (DEB) Partisi Başkanı Mustafa Ali Çavuş, Hemetli Nahiye Başkanı Mehmet Eminoğlu, Mehrikoz Nahiye Başkanı Abdülkadir Hafız Hoca, Kozlukebir Belediye Başkanı Halit Mehmet, Selanik Özel Pedagoji Akademisi (SÖPA) Mezunları Derneği Başkanı Mehmet Derdiman da iştirak ettiler.

Birlik gazetesinin haberine göre Alantepe Ağası Cemil Ahmet’in de katıldığı yağlı güreşler, Seçek Ağası Muharrem Caferoğlu’nun misafirleri Cuma günü evinde karşılaması ile başladı; gece T.C. Kültür ve Turizm Bakanlığı ekibinin konseri ile devam etti. Cumartesi sabahı evinden dualar ile ayrılan Ağa, Seçek Yaylası’na geldi. Aynı gün Batı Trakya Türk Azınlığı’nın ilk öğretmenlerinden Mehmet Hilmi’nin adını verdiği kır koşusu düzenlendi. Yine Cumartesi günü yağlı güreş müsabakaları gerçekleştirildi. Rodop Rüzgarı’nın haberine göre Seçek 2010 Ağası Muharrem Caferoğlu, “Seçek bizlere nasıl ki 700 yıl önce emanet edilmişse, bizler de gelecek kuşaklara tıpkı atalarımızdan aldığımız gibi, dünü bugüne emanet, bugünü yarına miras olarak görüyoruz” dedi. Seçek Azınlık Eğitim ve Kültür Derneği Başkanı Ali Pencal, Seçek Yaylası’nın yeni nesillerin kültürümüzü tanımasına en önemlisi de Batı Trakya Türk Azınlığı olarak birlik ve bütünlüğümüzün korunmasına olanak sağladığını ifade etti.

Mehrikoz Nahiye Başkanı Abdulkadir Hafız Hoca 2010 yılının zor bir yıl olduğunu ancak bölge insanı olarak şartlar ne olursa olsun Seçek’i düzenlemekte kararlı olduklarını ve sonuna kadar da mücadelesini vereceklerini söyledi. Gümülcine Seçilmiş Müftüsü İbrahim Şerif ise toplumların varlıklarını devam ettirebilmeleri için geleneklerin önemli bir role sahip olduğunu söyleyerek yağlı güreşleri izlemeye gelen herkese teşekkür etti. D.E.B. Partisi Başkanı Mustafa Ali Çavuş, merhum Dr. Sadık Ahmet’ten kendilerine miras bırakılan bayrağı D.E.B. Partisi’nden devraldıklarını, Sadık Ahmet’in hedeflerini gerçekleştirmek için var olduklarını söyledi. Kozlukebir Belediye Başkanı ve Halit Mehmet, yağlı güreşlerin atalardan miras kalan bir spor olduğunu ve bu sporun kardeşliği, mertliği, dayanışmayı ve kimliğini vurguladığını söyledi. Batı Trakya Azınlığı Yüksek Tahsilliler Derneği Başkanı Mustafa Katrancı, Seçek Yaylası’nda Türk kültürünün yüzyıllardan beri devam ettiğini vurguladı.

Yağlı güreşlerin başlamasından önce bir konuşma yapan T.C. Gümülcine Başkonsolosu Mustafa Sarnıç, Tarihi Seçek Yağlı Güreşleri ve Kültür Etkinliği’ne davetlerinden ötürü Ali Pencal ile Ahmet Karahüseyin’e teşekkürlerini sundu. Sarnıç, “Batı Trakya Türk Azınlığı’nın her zaman aynı kararlılıkla düzenlediğini gözlemlediğim etkinliklerin sadece Batı Trakya’da değil genel anlamda tüm bölgede barış, karşılıklı anlayış ve hoşgörü ortamının güçlenmesine önemli bir katkı sağladığı inancındayım” dedi.

Habipoğlu: “Batı Trakya Türklerinin sorunlarını duyurmak amacıyla Brüksel’e büro açıyoruz”

ABTTF Başkanı Halit Habipoğlu, yedi yüz yıldır devam eden örf ve adetleri gelecek nesillere aktarmak ve komşulara tanıtmak amacı ile büyük bir özveri göstererek Seçek Yağlı Güreşlerini ve Kültürel Etkinliği’ni düzenleyen Seçek Azınlık Eğitim ve Kültür Derneği Başkanı ve mesai arkadaşlarını tebrik ederim. Bugün Batı Trakya’dan uzakta Avrupa’nın çeşitli ülkelerinde yaşayan kardeşlerimizin selam ve sevgilerini getirdim sizlere. Bizler, sizleri unutmadık ve unutmayacağız da… Yıllardır Batı Trakya Türk Azınlığı’nın sesini duyurmak için uluslararası alanda mücadele gösteriyoruz. Şimdi de Batı Trakya Türklerinin sesini Avrupa Birliği’nin merkezinde Brüksel’de duyurmak amacı ile orada bir ofis açacağız. Böylelikle sorunlarımızı doğrudan Brüksel’e taşıyabileceğiz” dedi.

Pazar günü İskeçe Türk Birliği, Gümülcine Türk Gençler Birliği, Batı Trakya Azınlığı Güney Meriç Kültür ve Eğitim Derneği ve Babalar Köyü Minikler Modern Dans Toplulukları performanslarını sergilediler. Pazar günü yağlı güreşin final müsabakaları ile devam etti. Seçek 2010 Başpehlivanı ise Türkiye’den Kaan Kaya oldu.

* Fotoğraf: Birlik Gazetesi
GALERİ