ABTTF
TR
HABER BÜLTENİMİZE KAYIT OLUN Bülten İcon
Batı Trakya

Poşpoş ve Kalkanca mahalleleri mezarlığına saldırı!

16.08.2010
13 Ağustos 2010 Cuma akşamı Gümülcine’nin Poşpoş ve Kalkanca mahalleleri mezarlığına bir saldırı düzenlendi. Kimliği belirsiz kişi/ler tarafından düzenlenen saldırıda mezarlıkta bulunan yaklaşık yirmi mezar taşı kırılarak yerlerinden söküldü. Birlik’in haberine göre mezarlığın duvarlarına ise “Konsolosluk Defol” ve “Altın Şafak Örgütü” yazıları yazıldı.

Gümülcine Müftüsü ve DEB Başkanı saldırıyı yerinde inceledi

Birlik’in haberine göre 14 Ağustos Cumartesi günü Gümülcine Seçilmiş Müftüsü İbrahim Şerif ile Dostluk, Eşitlik, Barış (DEB) Partisi Başkanı Mustafa Ali Çavuş, mezarlıkta incelemede bulunarak tahribatı tespit ettiler. Müftü Şerif, yapılan bu çirkin saldırının kabul edilmesinin mümkün olmayacağını söyleyerek mübarek Ramazan gününde mahalle sakinlerinden sakin olmalarını istedi. DEB Başkanı Mustafa Ali Çavuş ise mahalle sakinlerinden saldırı hakkında bilgi aldı.

Poşpoş ve Kalkanca’da yaşayan Türkler oturma eylemi düzenledi

Saldırıdan büyük bir üzüntü duyan Gümülcine’nin Poşpoş ve Kalkanca mahallerinde yaşayan Batı Trakya Türk Azınlığı’na üye bir grup, bir sonraki günün gecesinde protesto amacı ile Kalkanca’ya giden yolu trafiğe kapattılar. Yaklaşık 500 kişinin katıldığı protesto gösterisinde grup yere oturarak saldırıyı protesto etti. T.C. Gümülcine Başkonsolosluğu’nun önüne gelen grup T.C. Gümülcine Başkonsolosu Mustafa Sarnıç’ın protestoculardan taşkınlık yapmadan sessizce evlerine dağılmasını istemesi üzerine dağıldı.

Hükümet Sözcüsü Petalotis saldırıyı kınadı

14 Ağustos Cumartesi günü Hükümet Sözcüsü Yorgos Petalotis, saldırıyı kınadıklarını açıklayan bir bildiri yayımladı. Petalotis, “Toplumlarda nefret ve saldırganlığa yatırım yapan marjinal gruplar bulunmaktadır. Bunların eylem ve hareketleri tamamen kınanması gereken ve ulusal çıkarlarımız aleyhine olan hareketlerdir. Bunlar Yunanistan’ın geride bıraktığı geçmişten kalan kalıntılardır. Başka bir dini gruba ait mezarları tahrip edip ölülerin ruhlarını rahatsız edenler, her zaman toplumuzun dışında olanlardır ve toplum her defasında bunlara daha fazla birlik olup karşı çıkacaktır” dedi.

Habipoğlu: Provokasyonlardan uzak durmalı, sakinliğimizi korumalıyız

Saldırı ile ilgili olarak Avrupa Batı Trakya Türk Federasyonu (ABTTF) Başkanı Halit Habipoğlu, “Poşpoş ve Kalkanca mahalleleri mezarlığına yapılan saldırıyı şiddetle kınarız. Bu nefret temelli saldırı din özgürlüğüne yapılmış bir saldırıyı kabullenmek mümkün değildir. Saldırının İslam dünyası için kutsal olarak kabul edilen Ramazan ayından gerçekleştirilmesi ise saldırının provoke amacı ile gerçekleştirildiğini işaret etmektedir. T.C. Selanik Başkonsolosluğu’na yapılan molotoflu saldırıdan yalnızca iki gün sonra mezarlığa saldırıda bulunulması bir dizi provokasyon eyleminin planlandığını düşündürmektedir. Ancak Batı Trakya Türk Azınlığı ısrar ile böylesi provokasyonlardan uzak durmalı, sakinliğini korumalıdır.” açıklamasında bulundu.