ABTTF
TR
HABER BÜLTENİMİZE KAYIT OLUN Bülten İcon
Batı Trakya

Batı Trakya Türk Azınlığı’nın 7 Kasım 2010 seçimlerindeki başarısı tartışma yarattı

10.11.2010
7 Kasım 2010’da Yunanistan’daki bölgesel ve belediye seçimlerinin kesin olmayan sonuçlarına göre Batı Trakya Türk Azınlığı’nın elde ettiği oy sayısı ile ilgili tartışma devam ediyor. Bölgesel ve yerel seçimlerde Batı Trakya Türk Azınlığı’nın İskeçe’de İskeçe Belediyesi’nde Eşitlik Listesi ve Gümülcine’de Eşitliğe İlk Adım Listesi ile elde ettiği başarı ile ilgili yorumlar ulusal ve yerel basının gündeminin üst sıralarına taşındı.

Rodop Rüzgârı ise Doğu Makedonya-Trakya Bölge Genel Sekreterliği için PASOK’un desteklediği Aris Yannikidis’in Toplumsal İttifak Listesi’nden Ercan Hüseyin, Sevgi Salim, Kaan Mümin ve Ayhan Şakir’in aldığı oyların aşırı milliyetçi kesimde tepkiye yol açtığını yazıyor. Habere göre aşırı milliyetçi kesim, Batı Trakya’da Türk adayların aldığı oyların Yunanistan’ın başka bölgelerinde görülmediğini ifade ediyor. Yine haberde otobüsler ile Türkiye’den Albaylar Cuntası döneminde vatandaşlıktan çıkarılan ancak Papandreu hükümeti zamanında vatandaşlığa alınan kişilerin Yunanistan’a gelerek oy kullandıkları yönünde haberlerin basında Türkiye’deki seçim mitinglerinden alınmış Türk bayraklı fotoğraflar ile verilmesinin provokasyon endişesi yarattığı ayrıca not ediliyor.

Konu ile ilgili olarak Avrupa Batı Trakya Türk Federasyonu (ABTTF) Başkanı Halit Habipoğlu, “7 Kasım 2010 bölgesel ve belediye seçimlerinde Batı Trakya Türk Azınlığı demokratik bir hak olan seçme ve seçilme hakkını kullanmıştır. Bu hakkın kullanılmasından doğan sonuçlardan rahatsızlık duyularak provokasyona yönelik asılsız iddiaların basının gündemine taşınması oldukça üzücü ancak yeni bir durum değil… Batı Trakya Türk Azınlığı’na mensup kişiler, Türk Azınlık ile hükümet makamları arasında gerçek bir diyalog mekanizması yaratılması amacı ile seçilme hakkını kullanarak PASOK ya da Yeni Demokrasi Partisi’nin desteklediği listelerden aday olarak bölge insanına hizmet etmek amacında… Ancak Batı Trakya Türk Azınlığı üyesi kişilerin aldıkları oy sayısının bazı çevreleri rahatsız etmesi ile birlikte hedef haline getirilmesi demokrasinin ruhuna aykırı… Bu durum bir an önce sona erdirilmeli… Ötekileştirmenin olmadığı karşılıklı güven ve hoşgörü temelinde bir diyalog mekanizma yaratılmalı… Ancak bunun kolay olmadığı ilk tur seçim sonuçlarından sonra basında yer alan haberlerden kolaylıkla anlaşılıyor… Bu durum ne zaman sona erecek, bilemiyorum. Ancak Yunanistan, yalnızca etnik olarak Yunan kökenli olanların değil biz Türk asıllı Yunan vatandaşlarının da ülkesi. Belki de önce bunun anlaşılması gerek” açıklamasında bulundu.
GALERİ